İspanya ve İngiltere, henüz birer çocuk olan, İspanya Kralı II. Ferdinand ve Kraliçe İsabella’nın kızları Aragonlu Katherine ile İngiltere Kralı VII. Henry ve Kraliçe Yorklu Elizabeth'in oğulları, İngiltere Krallığının veliahtı Galler Prensi Arthur Tudor'un uygun bir yaşa ulaştıklarında evlenmeleri konusunda anlaşmışlardı.

Bu anlaşmanın gereği Aragonlu Katherine, damat on beş  yaşına girince İngiltere'ye gönderildi.

Ne var ki, 1501 yılında gerçekleşen bu evlilik Arthur 1502’de hastalanarak ölünce sadece on dört ay sürebildi ve Katherine henüz on yedisine girmişken dul kaldı.

VII. Henry ile Yorklu Elizabeth’in 14 yaşındaki kızları Margaret Tudor’un İskoçya Kralı IV. James ile evlenme törenlerinde bir araya gelen  İspanya Kralı II. Ferdinand ve İngiltere Kralı VII. Henry, Galler Prensi Arthur’un bu erken ölümü nedeniyle aralarındaki bağların zayıflamasını istemedikleri konusunda hemfikir oldular. Aragonlu Katherine, henüz on bir yaşında bulunan Arthur'un küçük kardeşi York Dükü İngiltere Krallığı veliahtı Henry Tudor ile evlendirilirse iki ülke arasındaki dostluk sürebilecekti.

Katolik inanışına göre, bir erkek, kardeşinin karısıyla evlendiği taktirde Tanrı tarafından lanetleniyordu ve asla bir erkek evlada sahip olamıyor, nesli kuruyordu.

Bu kaygıyla sürümcemede kalan evliliğin gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği konusunda Papaya danışıldı. Papanın yorumu kısa ve netti: “Ancak, ilk evlilik amacına ulaşmamışsa evlilik yapılabilir ve lanetin hükmü gerçekleşmez…” Aragonlu Katherine, ilk kocasıyla hiç yatmadıklarına ve evliliğin hiç tamamlanmadığına dair yeminler etti.

Henry Tudor ve annesi Yorklu Elizabeth kaygılı ve kararsızdılar.

1509’da ölüm döşeğindeki VII. Henry küçük oğlu Henry Tudor’u çağırıp, Katherine ile evlenmesinin İngiltere’nin menfaatleri için gerekli olduğunu hatırlatarak onunla evlenmesini vasiyet etti. Kısa bir zaman sonra da öldü.

Tudor, VIII. Henry ünvanıyla İngiltere tahtına oturduğunda on sekiz yaşındaydı. Düğün hazırlıkları hızla yapıldı ve birkaç hafta sonra yirmi dört yaşındaki Aragonlu Katherine ile evlendi. Bu siyasi bir evlilikti ve siyaset kadar soğuk bir törenle gerçekleşip siyaset kadar soğuk duygularla yaşandı.

VIII. Henry’nin Katherine’den  tek beklentisi bir erkek çocuk doğurmasıydı.

Aragonlu Katherine bir çok defa hamile kaldı. Bunlardan altısını doğurdu, diğerlerinde düşük yaptı. Yaptığı altı doğumdan beşi henüz bir yaşına girmemişken öldü. Sadece 18 Şubat 1516’da dünyaya gelen ve adını Mary koydukları kızları sağ kalabildi.

Yaşayan tek çocuğun kız olması, Tudor hanedanının son erkek temsilcisi olan VIII. Henry için büyük bir sorundu, bundan dolayı kaçan ağız tadını çiçekten çiçeğe uçup her çiçekten bir damla bal alarak düzeltmeye çalışıyordu. Bunlardan Bessie Blount ile olan ilişkisinden Henry Fitzroy doğdu. Henry altı yaşında İngiliz Kontu, Richmond ve Somerset Dükü oldu. Ne var ki, gayrimeşru olduğu için veliaht olamadı.

Soylu aileler saraya yakın olabilmek ve menfaatler elde edebilmek için kızlarını ve hatta karılarını cömertçe sunuyorlardı krala; bu soylulardan biri olan Norfolk Dükü, kralı bir av partisi için davet ettiğinde niyeti ablasının kızı Anne Boleyn’in kralın metresi olmasını sağlamaktı. Buna karşın, davete gelen kral Anne Boleyn’i değil ama evli kız kardeşi Mary Boleyn’i beğendi. Genç kadını ve kocasını sarayda görevlendirdi. Kocası da Mary de biliyordu ki, kral genç kadınla beraber olmak istiyordu ve buna hiç bir itirazları yoktu, zira bu yolla elde edilecek menfaatler her şeye değerdi. Nitekim kocası William Carry bu ilişki sayesinde lordluk ünvanı elde etti.

Aragonlu Katherine artık yaşlanmıştı ve kocasının bu kaçamaklarına göz yummak zorunda kalıyordu. Neticede kraliçe olan oydu ve kızı Mary Tudor tahtın veliahtıydı. Metreslerden doğan çocuklar erkek de olsalar, sadece birer piçti. Kaygılanmasını gerektiren bir şey yoktu.

Mary Boleyn, ilk beraberliklerinden itibaren duygusal olarak da kralın etkisi altına girdi. Dış göreve tayin edilen kocası kraliyet emrinde makam ve unvan elde ettiği için çok mutluyken o da kralın kollarında çok mutluydu. Bu mutluluktan doğan ise Catherine Carey ve Henry Carey adlı iki çocuk oldu. Tabii ki, evlilik dışı bir ilişkiden doğmuş olan bu çocuklar da gayrimeşru idi ve Tudor hanedanının değil, Mary Boleyn’nin sevgili kocası William Carey’in mensubu olduğu Carey ailesinin soyadını taşıyorlardı.

Metresleri erkek çocuklarını doğurabiliyor, ama sevgili kraliçesi Aragonlu Katherine doğuramıyordu.

Lanet gerçekleşiyordu, bu evlilikten asla bir erkek evlada sahip olamayacaktı.


( Lanetli Evlilik başlıklı yazı AliKemal tarafından 19.06.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.