Tarihte, “ekmek yoksa pasta yesinler” diyen Fransa Kraliçesi “Marie Antoinette”nin yanında Godiva gibi Leydiler de olmuştur. Lady Godiva, hem sadakatin, hem başkaldırının, hem tutkunun, hem şefkatin hikâyesidir. İşte Leydi Godiva’nın ilginç öyküsü:


11. Yüzyıl'da İngiltere’nin Coventry Şehri’nde Lord Leofric, şehir halkını ağır vergilere bağlamıştı. Halk devletinin ve şehir yönetiminin sömürüsü altında yoksulluktan kan ağlıyordu.


Lord Leofric’in eşi, güzeller güzeli Leydi Godiva, halkın bu durumuna çok üzüldüğünden, Vergileri arttıran Lord Leofric'in karşısında, halktan yana tutum alıyor ve kocasına yerel vergileri hafifletmesi için ricalarda bulunuyordu.


Karısının bu ısrarından sıkılan lord en sonunda Godiva’ya kızarak, “çırılçıplak soyunup, sadece saçlarına sarınarak, bir atın de bütün şehri dolaşması koşuluyla vergileri kaldıracağını söyler. 11. Yüzyıl İngilteresinde çırılçıplak dolaşmanın bir Leydi için nasıl imkansız bir şey olduğunu her kes tahmin edebilir sanırım. Zaten kocası da vergileri kaldırmasının o derece imkansız olduğunu vurgulamak için böyle bir şey söylemiştir. Ertesi gün Godiva çırılçıplak soyunarak bir atın sırtında şehri dolaşmaya başlar. Durumdan haberdar olan halk Godiva’ya bakmaz, evlere kapanır, dükkanları kapatır, sokakta kalanlar Godiva geçerken eğilir. İşte değişik dönemlerde sanatın konusu olmuş Godiva budur. Tarihte “ekmek yoksa pasta yesinler” diyen Fransa Kraliçesi “Marie Antoinette”nin yanında Godiva gibi Leydiler de olmuşlardır. Godiva’dan “Amentü” şiirinde İsmet Özel bahsediyor. Ben de ilk orda okumuştum, sonra kimdir bu Godiva diye merak etmiştim.

AMENTÜ
üzerinde bütün şehri dolaşırsan halkın üzerindeki vergi yükünü hafifleteceğim, hatta kaldırmamı istediğin tüm vergileri kaldıracağım,” dedi.


11. Yüzyıl İngiltere’sinde bir Leydi’nin sokak sokak çırılçıplak dolaşması olacak bir şey değildi. Leydiyi sosyetenin içinde itibarsızlaştıracak, hatta dışlatacak bir davranış olurdu bu… Zaten Lordu bunu bildiğinden, karısının böyle bir şeyi göze alamayacağına güvenerek bu iddiada bulunmuştu. Adam, “bu davranışı yapabilmen nasıl imkânsız ise, benim vergileri kaldırmam da o derece imkânsız,” diyerek karısını ısrarından vaz geçirmek istemişti.


Ertesi gün Leydi Godiva, kocasının verdiği sözde duracağını bildiğinden, çırılçıplak soyunarak bir atın sırtında vakur ve kendinden emin olarak şehri dolaşmaya başladı.


Durumdan haberdar olan Coventry Şehri halkı, kendileri için bu büyük fedakarlığı yapmayı göze alan Leydi Godiva'nin bu cesur davranışı karşısında saygı göstererek evlerine kapandı. Tüm dükkanlar kepenk kapattı. Sokaklarda olanlar da o geçerken, ona duydukları derin saygıyı gözlerini kapatarak gösterdiler.


Lord Leofric eşine verdiği sözü tuttu, vergileri, indirdi.


Bu olaydan sonra Leydi Godiva'nın Üst sınıf içinde her ne kadar dedikodusu yapılmış olsa da, öylesine ünlendi ki, hem halkının kahramanı oldu, hem de cesareti, kararlılığı, saflığı, tutkusu ve güzelliği pek çok sanatçıya ilham kaynağı oldu.  Çağının ve sonraki dönemlerin pek çok sanatında çok önemli bir figür oldu. Hakkında yazılmış şiirler, romanlar çok fazlaydı. En ünlü ressamların tablolarında resmedildi.  Ve ismi ünlü bir çikolatanın markası oldu…


Şair İsmet Özel, yazdığı AMENTÜ isimli şiirinde Godiva’dan bahseder.  GODİVA’nın bahsi geçen mısralarını alıntı yapıyorum:


….


Çanlar sustu ve fakat binlerce yılın yabancısı bir ses değdi minarelere:Tanrı uludur Tanrı uludur …  / polistir babam  /Cumhuriyetin bir kuludur  / bense anlamış değilim böyle maceralardan / ne Godiva geçer yoldan, ne bir kimse kör olur  /


ilteresinde çırılçıplak dolaşmanın bir Leydi için nasıl imkansız bir şey olduğunu her kes tahmin edebilir sanırım. Zaten kocası da vergileri kaldırmasının o derece imkansız olduğunu vurgulamak için böyle bir şey söylemiştir. Ertesi gün Godiva çırılçıplak soyunarak bir atın sırtında şehri dolaşmaya başlar. Durumdan haberdar olan halk Godiva’ya bakmaz, evlere kapanır, dükkanları kapatır, sokakta kalanlar Godiva geçerken eğilir. İşte değişik dönemlerde sanatın konusu olmuş Godiva budur. Tarihte “ekmek yoksa pasta yesinler” diyen Fransa Kraliçesi “Marie Antoinette”nin yanında Godiva gibi Leydiler de olmuşlardır. Godiva’dan “Amentü” şiirinde İsmet Özel bahsediyor. Ben de ilk orda okumuştum, sonra kimdir bu Godiva diye merak etmiştim.ilteresinde çırılçıplak dolaşmanın bir Leydi için nasıl imkansız bir şey olduğunu her kes tahmin edebilir sanırım. Zaten kocası da vergileri kaldırmasının o derece imkansız olduğunu vurgulamak için böyle bir şey söylemiştir. Ertesi gün Godiva çırılçıplak soyunarak bir atın sırtında şehri dolaşmaya başlar. Durumdan haberdar olan halk Godiva’ya bakmaz, evlere kapanır, dükkanları kapatır, sokakta kalanlar Godiva geçerken eğilir. İşte değişik dönemlerde sanatın konusu olmuş Godiva budur. Tarihte “ekmek yoksa pasta yesinler” diyen Fransa Kraliçesi “Marie Antoinette”nin yanında Godiva gibi Leydiler de olmuşlardır. Godiva’dan “Amentü” şiirinde İsmet Özel bahsediyor. Ben de ilk orda okumuştum, sonra kimdir bu Godiva diye merak etmiştim.


AMENTÜ

Bense
Anlamış değilim böyle maceralardan
Ne Godiva geçer yoldan, ne bir kimse kör olur
Yalnız
Çoşkunluğu karşısında içlendiğim şadırvan
Nüfus cüzdanımda tuhaf
Ekmek damgası durur



 


( Leydi Godiva başlıklı yazı AliKemal tarafından 11.06.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.