Geçtiğimiz ay ilk sayısı ile okurlarına “Merhaba!” diyen “FOTOMUZ Dergisi”nin ikinci sayısı çıktı.

Dergi renkli, cıvıl cıvıl, dopdolu.

                            ***

Nisan 2011’de “Dünya Fotoğraf Sanatında Saygın Yerleri Olan Değerlerimiz Anadolu Topraklarında Sanatseverlerle Buluşuyor” adlı bir panele dinleyici olarak katılmış ve orda tanışmıştık “FOTOMUZ Dergisi” Sahibi Fotoğraf Sanatçısı Hayrettin Doğan ile. O gün, bugün hâlâ görüşürüz.

                            ***

Bir süre önce Kütahya’ya ziyaretimize geldiği zaman dergi ile ilgili fikir alışverişinde bulunmuştuk. Böyle bir derginin çıkacak olmasına sevinmiştik. Yerelden “ulusal”a hitap etmek zordur. Bunu çok iyi bilenlerdeniz. Uzun ve zorlu bir yolculuğa çıkıyordu Doğan ama, bu işi başaracağından öyle emin görünüyordu ki, hayran kalmamak elde değildi.

                            ***

Geçtiğimiz ay “FOTUMUZ”un ilk sayısı çıktı. Dergi, bu ay ikinci sayı ile okura “Merhaba!” demenin heyecanını yaşıyor. Bir dergiyi hem “yerel”den “ulusal”a ulaştırmak hem de “ücretsiz” olarak çıkartıp okurla buluşturmak başarılması zor bir iştir. Emek ister, fedakârlık ister, özveri ister, sabır ister…

                   ***

Fotoğraf Sanatçısı Altuğ Oymak bir konuşmasında, “Fotoğraf makinesini boynumuza değil, beynimize asmalıyız. Fotoğraf, düşünsel bir sanattır. Eğer, fotoğraf düşündüğünü gösteriyorsa sanattır. Fotoğraf, tek karede anlatım biçimidir. Bir çalışmanın ürünüdür. Fotoğraf, bir düşünce ürünü olduğu için düşünerek plânlayarak çekilir. Fotoğraf, aslında çok da uzakta değil, yanı başımızda. Fotoğraf, düşüncenin makineden geçirilerek sunulmuş hâlidir. ” diyordu.(1)

Bir diğer Fotoğraf Sanatçısı Buket Altuğ da katıldığı bir panelde “Kendimizi geliştirdiğimiz düzeyde fotoğrafçılığa başlarız. Eğer, gerçekten fotoğrafçı olarak bu işe gönül verilecek ise, belli bir eğitim alınmalıdır. Bir fotoğraf dili olmalıdır her şeyden önce. Herkes kendi içinde biriken özgün eserleri fotoğraflara yansıtabilmelidir. Bir şair, bir yazar eserini bir bütünlük içinde nasıl oluşturuyorsa, fotoğrafçı da aynı şekilde fotoğraflarını ortaya çıkarmalıdır. Her şeyden önce, fotoğrafı çekerken o duygu hissedilerek çekilmelidir. Çekilen yerin kokusunu alarak, orayı özümseyerek fotoğrafları çekmeliyiz. Eğer, her fotoğrafçı bir sanat ürünü ortaya çıkarmak gerektiğini bilerek hareket ederse, zamanla kendi fotoğraf dilini oluşturur.” diyordu. (2)

Fotoğrafla ilgili merak edilen her şeyi dergide bulmak mümkün. Fotoğraf seven ve fotoğrafa ilgi duyanların takip etmesi gereken bir dergi “FOTOMUZ”.

                         ***

Dergi, başta Kayseri, Artvin, Balıkesir, Samsun, Ordu, Isparta, Ankara, İstanbul, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kütahya, Bursa, İzmir, Bitlis olmak üzere yurt genelinde fotoğraf dernekleri, fotoğraf evlerine ulaşıyor.

                   ***

Böyle bir Dergi’yi okurla buluşturan Fotoğraf Sanatçısı Hayrettin Doğan’ı yürekten kutlarız. Daha nice yeni sayılarını okumak ümidiyle…

 

[email protected]

[email protected]

facebook.com/mehmetsahincileroglu

twitter.com/msahincileroglu

GSM: 0506 935 73 17

 

( “Fotomuz Dergisi” Üzerine başlıklı yazı Şahincileroğlu tarafından 26.10.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.