DİĞERLERİ

Biz istesek de istemesek de diğerleri, başkaları var. Bizim gibi düşünmeyen, yaşamayan milyonlarca diğerlerinin arasından biriyiz. Belki bizim gibi düşünen, inanan milyonlar da var. Biz ötekileri yok sayacak bir konumda değiliz. Diğerleri, dışımızdaki canlı cansız varlıklar istesek de istemesek de bizi etkiliyorlar. Kendimizi ne kadar soyutlasak da diğerlerinin etkisinden kurtulamıyoruz. Kısaca diğerleri var ve biz bunun farkındayız.
İnsan, iletişimi mükemmel bir varlıktır. Bu mükemmel iletişim belki de insanı insan yapan ya da insanı üstün yapan özelliklerden biridir. Hayatımızın akışı içinde diğerleri ile iletişimimiz, bizim diğerleri tarafından değerlendirilmemizde önem taşıyor.
İnsanın özünde olan önce kendini, kendi çıkarlarını düşünme özelliği, diğerlerini ihmal etme anlamı taşımıyor. İnsan olgunlaşmasının ilk adımları diğerleriyle ilişkileriyle atılıyor.
Kendini aşma diye bir deyimimiz var. Diğergam olmak da diyoruz. Yalnız kendisini değil, diğerlerinin de düşünme. Kendi için istediğini, kardeşi için de isteme; kendi için sevdiğini kardeşi için de sevme. Diğerlerinin acı ve sevinçlerini, kendi acı ve sevinci bilme.
Bir de son zamanlarda duygudaşlık diyorlar. Kendini diğerinin yerine koyma. Olaylara bir de diğerlerinin bakış açısından bakma. Diğerlerini kendi şarlarımızla değil, diğerlerinin kendi şartları içinde değerlendirilmesi. Bir kez değil iki kez değerlendirme yapma, doğruyu bulmak için bakış açımızı değiştirme. Her şeyi kendi bulunduğumuz yerden görme alışkanlığından vaz geçip, dışarıdan başka bir gözle, başka bir bakış açısından değerlendirme.
Bunların hepsi, doğru karar verme, doğru yapma konusunda size güç verirken, diğerlerini dışlamama, aksine yakınlaşma ve bütünleşme anlamına geliyor. O açıdan bakmadığımızda bile, diğerlerinden daha çok bizim işimize yarıyor.
Komşularımızla, arkadaşlarımızla, ailemizle ilişkilerimizde ne kadar başarılıyız? Başarısızsak neden? Yukarıdaki bakış açımızla bir daha değerlendirirsek, herhalde bazı ipuçları yakalarız.
Her insan bir mikro âlem. Ama her insan diğerinin tıpkısı değil. Öyleyse herkesin bizim gibi olmasını beklemek, istemek hakkımız yok. Her insan kendi dünyasının odağında. Her insan, dünyanın kendi etrafında döndüğünü, başkalarının diğerleri olduğunu düşünebilir. Bizim ısrarımız, eğer bizim her konuda, haklı ve doğru olduğumuz ise; diğerlerinin de böyle düşünmelerinin mümkün olacağını düşünmemiz gerekir.
Aile içinde iyi gitmeyen bir ilişkide, koca kendi haklılığında, hanım da kendi haklılığında ısrar ederse ne olacağını biliriz. Ortak yapılan işlerde ortaklardan her birinin haklılık ısrarının sonuçlarını da çevremize bakınca görürüz. Mezarlıklar, hapishaneler, mahkemeler tek taraflı ısrarların mağdurlarıyla doludur.
Elbette doğru bildiğimizden vazgeçemeyiz. Doğruda ısrar gereklidir. Ancak doğruyu değerlendirirken, bir kez de diğerlerinin bakış açısıyla değerlendirsek, ısrarımızın kuvveti acaba bu kadar olur mu? Taraflardan biri, karı kocadan biri bir kez diğerini anlamaya çalışsa ne olur? Elbette doğru bir tanedir. Belki doğruya ulaşacak yolların çeşitliliğini keşfetmeliyiz. Aynı sonuca başka bir yoldan da ulaşılabilir.
Sabit fikirler, ön yargılar, ön kabuller, çoğu zaman, bizi doğrudan uzaklaştırmaktadır. Diğerleri ile ilişkilerimiz bozmaktadır.
Diğerlerini anlamak çalışmayanların, yalnız kalmaları kadar, doğal bir sonuç olamaz. Bize yapılmasını istemediğimizi başkalarına da istemememiz gerekir. Bize göre onlar diğerleri ise, biz de başkalarına göre diğerleriyiz. Bencilliğimizin bizi yalnızlığa ve yanlışa götürmesine izin vermemeliyiz.
Başarı, mutluluk, varlığı muhafaza ancak diğerleriyle mümkündür.







( Diğerleri başlıklı yazı ahmet-ilhan tarafından 15.07.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.