21 Mart 2011 Cumartesi günü bilindiği gibi “Dünya Şiir Günü” Bu özel ve güzel günde 7 yıldır uzak kaldığım misk kokulu rengarenk çiçeklerin yanında olmanın sevincini yaşadım. Geleceğimiz olan gençlerle şiir günü sebebiyle bir arada oldum.

 
Programda sadece şiir okumakla kalmayıp onlarla daha yakından tanışmak, konuşmak, dertleşmek, özlemini duyduğum çiçeklerin gözlerindeki ışıltıları yakından görmeyi isterdim. Kısmet bakalım belki başka bir zaman bu arzumuzda gerçekleşir.

 

Kayseri’de başarıları ile tanınan Özel Kılıçaslan Anadolu ve Fen Lisesinde 14 şair arkadaşımla bu ilim ve irfan yuvasına misafir olduk. En güzel bir şekilde ağırlandık. Okuduğumuz şiirlerle duygularımızı genç beyinlere ulaştırdık.

 

Bizlere bu imkânı sağlayan Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesine, Kayseri Şair ve Yazarlar Derneğine, bizleri okullarında misafir eden ve bu güzel programı hazırlayan başta Okul Müdürü Sayın Ali KÖKSAL Beye, Edebiyat Zümre Başkanı Sayın Hüseyin SAY Beye, değerli öğretmen arkadaşlara ve bizleri dinleyen sevgili öğrencilere teşekkür ediyorum. Daha nice şiir günlerinde buluşma ümidiyle… ALİ ÖZKANLI

 

                                                    ***
 DÜNYA ŞİİR GÜNÜNDE KILIÇASLAN LİSESİNDEYDİK
 
21 Mart tarihi hem Nevruz Bayramıdır, hem Dünya Şiir Günüdür, hem de Aşık Veysel’in ölüm tarihidir. Üçü de birbirinden değerli üç hadise, aynı güne rastlamış.
 
21 Martta belki Nevruz ateşinin üstünden atlayamadık ama kısmette Kılıçaslan Lisesinde aşure yemek varmış.
 
Gerçi bizde Nevruz günü, çoğunlukla soğuk geçiyor, Mart 9’u namıyla sayılı bir gün olduğu için.
 
Lakin, Özel Kılıçaslan Lisesi’nde Okul Müdürü  Ali Köksal Beyefendi ile Edebiyat Zümre Başkanı Hüseyin Say Beyefendinin sıcaklıkları bize yetti zaten. İyi bir ortamda, güler yüzlü ve iyi niyetli insanlarla beraberiz, sanatı seviyorlar, bizi seviyorlar, daha ne isteyelim Allah’tan.
 
Efendim, biz 14 kişiydik. Ali Özkanlı, Bekir Timur, Deniz Dengiz Şimşek, Emel Demirezen, Faruk Koç, İlknur Bora, Murtaza Ekici, Mustafa İbakorkmaz, Sergül Vural, Seyit Burhanettin Akbaş, Şeyhmus Çiçek ve Bülent Gündoğan… Gördüğünüz gibi Bülent Gündoğan hariç hiçbirimiz alfabetik sırayı bozmadık.
 
Düşünsenize aramıza iki de halk şairi katmışlar. Erzurumlu mu Karslı mı olduğuna bir türlü karar veremeyen Aşık Firkati ile Boğazlıyanlı Aşık Çapanoğlu ille de atışma yapacağız diye ortaya çıkıp Dünya Şiir Gününe renk kattılar. Lakin yaptıkları atışmayı kendileri de beğenmediler. O yüzden yiğidin hakkını yiğide verelim.
 
Programda geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Ümit Fehmi Sorgunlu’yu unutmayan Kılıçaslan Lisesine minnettarlığımızı sunuyoruz. Bizleri mutlu ettiler. Ümit Fehmi Ağabeye de bir kez daha Allah’tan rahmet diledik.
Çok bir şey yapmadık, sadece birer şiir okuduk ama gelin görün ki bizlere günün anısına plaket takdim ettiler. Hatta öğle yemeğinde sohbetimize devam ettik, sofralarında bulunduk, çaylarını, sularını içtik. Türk’ün sofrasına oturmak, minderine oturmak önemlidir bizim kültürümüzde. Ben bu kadirşinaslık ve ev sahipliği için Okul Müdürü Ali Köksal Beye ve Edebiyat Zümre Başkanı Hüseyin Say Beye bir kez daha teşekkür ediyorum.
 Acaba Dünya Şiir Gününde hangi şiirimi okudum? Çok merak ettiğinizi biliyorum. O yüzden bu şiiri sizinle paylaşacağım. Lütfen saklayın bu şiiri. Benden memleketim Kayseri’ye bir hatıra olsun, hoş bir seda olarak kalsın.

SULTANIN CAMİİ (KAYSERİ) CAMİİKEBİR’E

Bu şehrin sokakları Erciyes gölgeli

Erciyes’in gölgesinde yükselir,

Bu şehrin minareleri.

Camiikebir çok eski zamanlardan hediyedir bize.

Her yanı güvercin kokulu,

Uzanır göklere doğru

Tuğlalı, çinili bir uzun minare.

Kayseri’nin burada atılmış kökleri

Danişmentli atası durmuş, durmuş da bakmış bu şehre

Ey ahiler, sıvayalım kolları

Yapalım cami, hamam, çarşı ve medrese

Hediye edelim tarihe

Türk ebedi yaşasın, dursun İslam’a hizmete.

Anadolu’yu bezeyelim benek benek

Çok eski bir huyum var,

Zamana karşı direnmek

Türkistan’ı boydan boya geçerek

Ata yurttan getirdim işte size

Bir Selçuklu tuğlası.

Eş olur bir tuğla bir tuğlaya,

Tuğlaları dizen çinilerle de bezer etrafını

Bir sihirli el ortada

Ne yağmur, ne yel, ne de fırtına…

Tuğlalar semahta, tuğlalar semada.

Bir tuğla bir iman kalesi…

Ve Erciyes duyar ki bir ezan sesi

Yayılır civara erenler, evliyalar, sultanlar

Bu sesle dolaşır durur civarı

Bir ahinin ney üfleyen nefesi.

Yükselir İslam’ın sesi bu şehirde, bu minareden

Deliler, veliler ve bütün şehir halkı

Kıbleyi söyler: “Erciyes’e doğru durun namaza”

Sonra o kıyam, o rüku, o secde…

Yayılır gider bu şehirden Erciyes’e.

Tekke kurar oturur o dervişler

Ahiler, göz göz çarşı pazar olurlar.

Olgun mu olgun, engin mi engin, dingin mi dingin

Bambaşka insanlar bunlar.

Açık sofraları ve gönülleri

Ahlakları öyle yüce ki

Erciyes gibi.

Fakir fukara bırakmazlar bu şehirde

Çalışırlar gündüz gece.

Bizim hikayemiz aşk ile, şevk ile, iman ile başlar.

O iman olmasa hiç bu şekle girer mi

O devasa taşlar.

SEYİT BURHANETTİN AKBAŞ / 25 Mayıs 2010

                                       ***
21 MART DÜNYA ŞİİR GÜNÜNDE KAYSERİLİ ŞAİRLER ÖZEL KILIÇASLAN LİSESİNDE...
Öğrenciler Şiiri Şairleriyle Sevecek
Kayseri Özel Kılıçaslan Liseleri, 21 Mart Dünya Şiir Günü'nde ilde yaşayan 14 seçkin şair ve halk ozanını öğrencileriyle buluşturdu.
Şairlerin kendi şiirlerini okuduğu etkinlikle, öğrencilere şiir ve edebiyatın sevdirilmesi amaçlanıyor. Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi ve Kayseri Şair ve Yazarlar Derneği’nin katkılarıyla düzenlenen etkinlik, çok sayıda davetlinin katılımıyla Kılıçaslan Liseleri Konferans Salonu’nda yapıldı.
Özel Kılıçaslan Liseleri Müdürü Ali Köksal, ’Dünya Şiir Günü’ münasebetiyle Kayseri’nin bağrından çıkan veya hayatını burada devam ettiren şair ve yazarları misafir etmenin kendileri için büyük bir gurur olduğunu söyledi. Köksal, öğrencilerin şairleri yakından tanıdıkça şiiri ve edebiyatı daha çok seveceklerine inandıklarını söyledi.
Halk ozanları Âşık Firkâti ve Âşık Çapanoğlu’nun atışmalarıyla renklenen şiir dinletisinde, geçen yıl hayatını kaybeden Kayserili şair ve yazar Ümit Fehmi Sorgunlu da unutulmadı. Katılımcılara Sorgunlu’nun görüntülerinden derlenen bir klip izletilirken şairlerin duygulandığı gözlendi.
Şiir dinletisinde kürsüye sırasıyla şair Ali Özkanlı, Bekir Timur, Deniz Şimşek, Emel Demirezen, Faruk Koç, İlknur Bora, Murtaza Ekici, Mustafa İbakorkmaz, Sergül Vural, Seyit Burhanettin Akbaş, Şeyhmus Çiçek ve Bülent Gündoğan gelerek, sevilen şiirlerini okudu.
Yaklaşık iki saat süren programın sonunda Kılıçaslan Liseleri Müdürü Ali Köksal ve Edebiyat Zümre Başkanı Hüseyin Say şiir dinletisine katılan şairlere günün anısına plaket takdim etti… AKTİF HABER

                                                            

                                                        ***

( Şiir Gününde Gözlerdeki Işıltıları Seyretmek başlıklı yazı Ali ÖZKANLI tarafından 23.03.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.