1 İlmin Neresindeyiz?

Değerli Gönül Dostlarım;

Yüce Rabbimiz insanı yaratılmışların en şereflisi olarak yaratmış ve ona mükemmel özellikler vermiştir. İnsanoğlu verilen aklı ve özellikleri en iyi bir şekilde kullanmak zorundadır. İşte bunların başında ilim gelmektedir. İlim yol gösterici olup hakikate ulaşmada en büyük yardımcımızdır.

Hadis-i Şerif’te: “Ya öğreten ol, ya öğrenci ol, ya dinleyici ol, ya da bunları seven ol, beşincisi olma helak olursun.” diye buyrulmaktadır. Hz. ALİ: r.a “Belimi iki kişi kırmıştır.” der ve şunları söyler. “Şerefinin ayaklar altına alınmasına göz yuman, hayâ perdesi yırtılmış utanmaz âlim. Allah`a ibadetle yaklaşıp kullukta bulunan; ama ilim konusunda çaba göstermeyen cahil.”

Her Müslüman’ın Allah’a karsı olan vazifelerinde, hangi ibadeti nasıl yapabileceğine dair ilmi öğrenmeye çalışması farzdır. Bu ilmin insanı Allah`a yaklaştırıcı olması gerekmektedir. Bu itibarla insanı Allah`tan uzaklaştıran ilim fayda değil zarar getirir. “Allah’ım fayda getirmeyen ilimden... Sana sığınırım” hadisinden anladığımız da budur.
“Kimin ilmi artar da zühdü artmazsa, onun sadece Allah`tan uzaklaşması artmış demektir.” Hadisi de bize ilim-takva dengesini ikaz etmektedir. Eğer ilim, insanı Allah`a ibadetten alıkoyarsa, alıkoyduğu şeyler nafile ibadetler bile olsa o ilim bereket getirmez. Kişinin öğrendiği şeyler kendisini Allah yolundan alıkoyuyorsa bu takdirde ilim adına öğrendiği şeylere de dikkat etmesi gerekmektedir. Zira her öğrenilen şey ilim değil, insanın ayağının kayması için birer vesile de olabilir. Kişi eğer nelerin ilim olup olmadığını öğrenmek isterse, öğrendiklerinin kendindeki etkilerine bakarak karar verebilir. Tabiî ki bu ifade ettiklerimiz, âlet ve fen ilimleri için uygulanamayabilir.

İmam MÂLİK r.a gerçek ilmin kalplerde huzur meydana getirecek bir özelliği olduğunu şöyle ifade etmiştir: “İlim, her öğrenilen şeyin başkalarına aktarılması değil, o Allah’ın kalplere koyduğu bir nurdur.” Şu da unutulmaması gerekir ki; aklın ve ilmin yüce değerini bir koz gibi kullanıp dinî değerleri bunlara feda eden bir anlayış ne kadar yanlışsa, müspet ilimlere uzak durup bunların fayda getirmeyeceğini iddia etmek de o kadar yanlıştır. İlim; insanı gerçek değerlerine yükselttiği ve mutluluğa götürdüğü ölçüde faydalıdır. Dinsiz ilim kör, ilimsiz din de topal değil mi?

Cenab-ı Hakk: Fâtır sûresi 28. ayette: “Allah`tan ancak âlimler hakkıyla korkarlar.” diye buyrulmuştur. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Hadis-i Şeriflerinde: “Kim bildiği ile amel ederse, Allah ona bilmediğini öğretir.” “Âlimler dışında insanlar helâk oldu, ilmiyle amel etmeyen âlimler de helâk oldu. Bunların içerisinde ilminde ihlâslı olmayan, Allah rızası için ilim talep etmeyenler de helâk oldu. İşte sadece muhlis ve ilmiyle âmil âlimler kaldı. Bunlar da büyük bir tehlike üzeredirler.” buyurmuşlardır.

İmamı ÂZAM’a (r.a) bu ilmi nasıl elde ettin diye sorulunca: “Eşekler gibi sabır göstererek, köpekler gibi ilim adamlarına yaltaklanarak, kediler gibi tevazu göstererek, kargalar gibi sabaha kadar ilim yolunda seherleyerek...” elde ettim demiştir. Geliniz, ilim, kitap ve okumanın önemini belirten şu güzel sözlere kulak verelim. Bunlar kulağımıza küpe olsun.

“ Yaratan Rabbinin adıyla oku.” Alak Sûresi 1. âyet
“ Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Zümer Sûresi 9. âyet
“ Deki, Rabb’im ilmimi artır.” Tâhâ Sûresi 114. âyet
“ İlim Çin’de de olsa gidip öğreniniz.” Hadîs-i Şerif
“ İlim öğrenmek erkek ve kadın her Müslüman farzdır.” Hadîs-i Şerif

Hz. ALİ: “ Yararlı kitap insan için iyi bir arkadaştır.”
M. Kemal ATATÜRK: “ Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.”
C. MERİÇ: “ Okuma, içimizdeki bilinmeyen dünyanın kapılarını açan bir anahtardır.”
M. KAPLAN: “ Okuma zekânın gıdasıdır.”
W. E. CHANNİNG: “ Okumasını bilirsen, her insanın bir kitap olduğunu görürsün.”
Victor HUGO: “ Okumak barut gibidir. Bir kez tutuşunca artık sönmez” diyor.

Kimlerin söylediğini bilemediğim şu sözleri de sunmak istiyorum. “ Köle idim serbest bırakıldım. Sonra okudum, çok geçmeden padişahlar ziyaretime geldiler.” “ Bazı kitaplar deniz feneri gibidir. Onları izlediğiniz zaman açık denizlerde kaybolmazsınız.” “ Günümüzün en büyük zenginliği, okumak ve bilgiye ulaşmaktır.” “ İlim adamı kitabını, zengin kasasını, âşık da kalbini heyecanla açar.” “ Kâinat büyük bir kitaptır. Onu okursan Rabbini bulursun. Vicdanlar din ilimleriyle, akıl da fen ilimleri ile aydınlanır. İkisinin bir araya gelmesiyle hakikat doğar.”

Değerli Dostlar; Âlim etrafını aydınlatan bir kandildir. Bilgimizi en iyi şekilde kullanarak insanlarla paylaşalım. Parası olan zekâtını vererek görevini yapar. İlim sahibi de ilmini paylaşarak zekâtını vermiş olur. İlmimiz varsa paylaşalım, yoksa ilim sahiplerinden yararlanalım. Bu sitemiz de bu görevi yapmıyor mu? Çok değerli üstadlarımızdan fâni olan ömür can kafesinden çıkmadan yararlanmaya bakalım. Selam, saygı ve sevgilerimle hepinizi âlemlerin Rabbi olan Allah’a (c.c) emanet ediyorum.
( İlmin Neresindeyiz? başlıklı yazı Ali ÖZKANLI tarafından 26.04.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.