Kurban sözlükte, bir ülkü uğruna kendisini feda edebilen kimse anlamına geldiği gibi en genel manasıyla Allah’a yaklaşmak demek iken özelde de, Allah'a yakınlaşma gayesiyle, O'nun verdiği mallardan, kurban edilmesi mümkün olan birini (hayvanı), yine O'nun rızası için boğazlamak demektir…
 
                Öncelikle kullarına şah damarından daha yakın olan Allah’a, kullarının da O’na yakınlaşması için bir takım eylemlerde bulunması gerekir.  Tersinden meseleye bakarsak; O’ndan uzaklaştırabilecek her şey nihaî anlamda kesinlikle kulun aleyhinedir…
 
                Bu bağlamda yapılması istenen şeyler Kitap ve Sünnette ifadesini bulmuştur…
 
Hz. İbrahim Allah’a yakın olmasaydı, oğlu Hz. İsmail’i kurban etmeyi göze alamazdı; Hz. İsmail de Allah’a yakın olmasaydı, kurban edilmeyi göze almaz ve akabinde -niyetlerin halis olduğu anlaşılınca- kendisinin yerine kurban edilmek üzere Yüce Allah’tan bir koç gönderilmezdi…
 
                Zaten Allah’a kurban olmayanın, kurban ibadetini eda etse bile anlamı ol(a)maz!..
 
                Bugün yeryüzünde hayvanlardan çok insanların kurban edildiğine şahit oluyoruz ki, bu kurbanların birçoğu da ne yazık ki Müslümanlardır…
 
                Uhrevi bir hesabı olmayanların kurban olabilme ihtimali hiç bulunmadığından, onlar ancak her şeylerini kaybederek ölenlerdir…
 
Ülkemizde bayram tatillerinin uzun olması nedeniyle sıla-i rahim için ya da tatil için yola çıkıp da trafiğe verdiğimiz kurbanlarımızın da sayısı azımsanmayacak durumdadır, hafazanallah…
 
                Ama bir inanmışın normal ölümü dışındaki farklı ölümü bile dinimize göre boşa gitmemektedir…
 
                Belki de Yüce Allah’a kurban olarak verdiğimiz şehitlerimizin varlığının sebebi, biz geride kalanların saadet ve selameti içindir; başka bir ifadeyle onlar bizlerin üzerinden yaşıyorlar da biz anlamıyoruz ve bunun için de, onlara sakın ölüler demeyin, onlar diridir lakin siz anlayamazsınız, buyrulmuştur.
 
                İnsanlar ilahi emir ve nehiyler çerçevesinde yaşamak suretiyle, yaratıcılarıyla bir kurbiyet (yakınlık) kazanırlar... Ancak hangi ameli işlerlerse işlesinler özel anlamdaki, yani her yıl kurban bayramında gerekli şartları taşıyanların yerine getirmesi gereken kurban ibadetini yerine getirmiş olmazlar…
 
                Daha açık bir ifadeyle söylemek gerekirse mesela, nasıl ki oruç namazın, umre haccın, sadaka zekâtın yerini tutmuyorsa ve her birinin ayrı ayrı eda edilmesi gerekiyorsa velev ki, bunların her biri Allah’a yaklaştıran ameller olarak değerlendirilse de ki, öyledir ama hiç biri kurban kesmek yerine geçmez…
 
                Son zamanlarda yukarıda değindiğimiz gibi bazı değerlendirmelere girerek, spekülasyon yapan medyatik şahsiyetlere rastlıyoruz…
 
                Bunlar, hayvanları boğazlamak şeklinde bir ibadetin olamayacağını, çünkü ayetten de anlaşılacağı üzere kesilen o kurbanların ne kanlarının, ne de etlerinin Allaha erişemeyeceği ve sadece takvanın O’na ulaşabileceğini (Hacc Suresi, 37) ayetini delil getirerek, asırlardan beri Hz. İbrahim (a.s.)’ın bir sünneti olarak uygulana gelen bu özel ibadete şaibeyi bulaştırmaktadırlar…
 
                Kurbanı istismar edenlerin varlığı da kurbanın kesilmemesine gerekçe yapılması anlaşılabilir bir şey değildir…
 
                Şafii, Malikî ve Hambeli’lerde sünnet olan kurban, sadece Hanefilerde vacip hükmündedir… Hanefiler buna delil olarak hem Kevser Suresinin, 2. ayetini ve hem de "Kim genişlik ve imkân bulur da kurban kesmezse, bizim namazgâhımıza yaklaşmasın." (Ahmed ve İbni Mace, Ebu Hureyre'den rivayet etmişlerdir. Neylü'l-Evtâr, V, 108)hadisini delil getirirler…
 
                Akıbeti meçhul olan biz insanların her halükarda Yüce Allah’a yakın olması, yakınlaşmaya çalışması son derece lüzumlu iken, tam tersine uzaklaşması maalesef dünyayı adeta yaşanmaz hale getirmiştir… Allah’a yakın olamayanlar, kime yakın olursa olsun hiçbir manası yoktur,  olsa bile en fazla mezara kadardır ki, asıl hayat ondan sonra başlamaktadır…
 
                Gelin ey insanlar Allah’a kurban olalım!
 

     Selam ve dua ile…

 

 

    MFK

( Allah’a Kurban Olmak başlıklı yazı MFK tarafından 8.09.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.