Gerek yalnız ve gerekse ailece her çarşıya çıktığımızda, yanımızdan geçen gençlerin bağırarak konuşmalarına ister istemez kulak misafiri oluyoruz.
 
Argo ifadelerin yanı sıra özellikle neredeyse her cümlesine küfürle başlayan ve yolda çok saygısızca; sallapati bir şekilde yürüyen genç bir nesil türemiş bulunmaktadır.
 
Küfürlü ve argo sözcükleri duyunca biz yetişkinler utanırken, bu bazı gençler ise kimseyi görmüyorlar çoğu zaman.
 
Kendi çocuğumuzu ilkokul birinci sınıfa gönderdiğimin daha ertesinde evde; bizim hiç dilimize almadığımız ve kullanmaktan hayâ ettiğimiz birçok kelimeyi kullandığına tanık olmuş ve çok şaşırmıştık. Nasıl olabilirdi böyle şeyler? Çocuk hangi ara bunları kimlerden öğrendi diye kahırlanıp durduk.
 
Gerçi itiraf etmek gerekirse; kız-oğlan fark etmez, ders işlediğimiz ortaokul ve liselerde aynı şekilde bu tür uygunsuz ifadeleri öğrencilerden duyup uyarırdık ama maalesef yeterli olmadığını da gördük. Çünkü öğrenciler öğretmenlerden daha imtiyazlı bir konuma getirilmişti. Şöyle ki;
 
·         Öğretmen sesini yükseltemezdi, çocuğun psikolojisi bozulabilirdi,

·         Sınıfın dışına atamazdı, başına bir şey gelse öğretmen sorumlu olurdu,

·         Azarlasa gururu incinirdi,

·         Duymazlıktan gelse, artarak çoğalırdı,

·         Rehberliğe gönderse alışkanlık yapacaktı,

·         Zayıf verip sınıfta bıraksa -olmazdı ya- ortalamadan geçecekti,

·         Disiplin kuralları bakımından ceza vermek pedagojik değildi,

·         Veli okula çağrılsa kimine göre öğretmen iftira atıyordur, kimine göre de okula düzelsin diye gönderilmişti zaten,

·         Okullarımızda bilgi kirliliğine yol açacak derecede öğretim yapılırken eğitim pek de önemsenmediğinden öğretmenlerin, öğrenciler üzerinde eskisi kadar öyle bir etkisi kalmamıştır.
 
Özellikle internet ağıyla beslenen çocuklarımızın konuşma dili değişmiş, karakterleri de ciddi hasar almıştır.
 
Günümüzde % 25 oranında okuldan, % 25 oranında aileden beslenen çocuklarımız,  % 50 oranında sosyal medya ağlarından beslenince böyle eyyamcı bir nesil çıktı ortaya…
 
Bu gençleri sosyal medya ağlarından koparmak imkânsızdır. Yasaklamanın çözüm olmadığını pedagoglar sürekli ifade ederek kontrollü kullanımı tavsiye etmektedirler ki, ne ebeveynlerin ve ne de öğretmenlerin bunu daima takibe alması söz konusudur!
 
Devletin kendi elleriyle dağıtıp öğrencinin eline verdiği tabletler de henüz altyapı itibariyle arzulanan seviyede olmadığından oyun oynamak, resim çekmek ve internete girme aracı olarak kullanıldığından bir nevi kontrol dışıdır.
 
Çok derin milli, manevi, tarihi ve kültürel bir arka plana sahip olan milletimiz bunları hak etmiyor!...
 
Devşirme sistemlerle dönen bir eğitim-öğretimin milliliğinden bahsedilemez!..
 
Elbette ki, bünyemize uygun çok güzel çalışmalar var..,  ancak yıllar geciktikçe birkaç nesil daha elimizden kayıp gidecektir.
 
Eğitim öncelenmelidir!..
 
Nerede, nasıl, ne şekilde konuşacağını ve davranacağını bilmeyen şuursuz bir nesilden hayır gelmez!..
 
Anne-babalar çocuklarına temel eğitim bağlamında ciddiyetle örneklik teşkil etmelidirler. Fakat çocuk beş yaşından itibaren ailenin dışına çıkıp farklı akranlarıyla hemhal olmaya başlayınca ailenin tesiri de giderek azalma eğilimine girmektedir.
 
Öncelikle genel yapımızla uyumlu çok iyi tasarlanmış gelişmelere açık velâkin hükümetine göre değişmeyen kalıcı bir milli eğitim sistemi çerçevesinde başarıyı ödüllendiren, marifete iltifat eden bir programla toparlanabiliriz, diye düşünüyorum…
 
Sistem oturduktan, öğretmene de hak ettiği saygınlığı verildikten sonra, aile ve okul işbirliği ekseninde neslimizin kendisine bir çekidüzen verdiğine birlikte tanık olacağız…
 
Çocuklarımızdan küfürlü ve argo içerikli kelimeler duymak istemiyoruz!..
 

Akıbet hayrola vesselam…

 

MFK 

 

 

( Gençlerin Sokak Dili başlıklı yazı MFK tarafından 31.08.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.