SAFİNAZ ABLA - r o m a n

 

Enstrümanın ustalarıyla dostluklar kurarak ve bazen dersler alarak basgitar çalmakta epeyi ileri taşımıştım kendimi. Genelde bass gitar çalmak üzerine yoğunlaştığım için, kendimi  daha çok o yönde eğitmiştim. Fa anahtarıyla bir partizizasyonu rahatlıkla okuyor ve çalabiliyordum. İyi bir bascı olduğum söyleniyordu. Bu durumum iyi orkestralarda, daha iyi paralar kazanmamı ve arada bir ünlü profesyonellerin arkasında sahne almamı, ya da onların stüdyo çalışmalarına katkı yapmamı da sağlıyordu.

Babamla kötü giden ilişkilerimize rağmen, onun evinde kalmayı sürdürüyordum. Buna hiç ihtiyacım olmadığı halde eski bir alışkanlıktı işte... Babamın bir ayda kazandığı maaşı yevmiye olarak kazandığım oluyordu, anneme verdiğim parayla da mutfak giderlerine katkı yapmaya çalışıyordum. Kazancını öyle çarçur eden birisi de değildim. Evet, içki içme alışkanlığım vardı, takıldığım çevrede giderlerim de oluyordu, ama bunlar devede kulaktı. Elime geçen her paraya, 'Safinaz abla tasarruf planı' uyguluyordum. O, kazandıklarını bir ay boyunca banka hesabında biriktiriyor ve her ayın birine kadar biriktirebildiklerini bir yıllık vadeli hesaba çeviriyordu. Böylece her ayın birine ait on iki tane vadeli hesabı vardı. O ay biriktirdiklerini, vadesi dolan eski hesabına ekliyor, hesabın faiz geliriyle birlikte parasını çoğaltıyordu. Bu şekilde tasarrufu iki buçuk yıl hiç aksatmadan uyguladım.

O iki buçuk yıllık süreçte Eskişehir, İstanbul arasında gide gele yoğun bir iş hayatı sürdürdüm. Yaptığım bir kaç besteyi de satarak epeyi para kazandım.

Çocuk değildik. Hepimiz büyümüştük artık. Ben yirmi yaşımdaydım. Kardeşim Ersin ise on sekizine yaklaşmıştı. O arada evden ilk giden Ersin olmuştu. Benim çalışkan kardeşim, girdiği üniversite sınavlarında Hacettepe Tıp Fakültesini kazanmıştı. Emindim ki, o çok başarılı bir doktor olacaktı.

Esin ablam da çok durmadı yanımızda, çalıştığı hastanenin doktorlarından birisi aile büyükleriyle gelerek onu annemden babamdan istediğinde, zaten iki genç aşığın arasında kararlaştırılmış olan bu evliliğe "hayırlı olsun," demek gerekmişti.

Evin tek çocuğu olarak bir ben kalmıştım. Evin hayırsız evladı!

O sıralarda müzisyenlik piyasasında pek çok acemi müzisyen türemiş, bunlar düşük ücretlerle çalışmaya razı olduklarından yevmiyeler iyice düşürülmüştü. Eve katkımı da aksak topal yürütymeye çalışıyordum, fakat kazandığım para ne eve, ne bana, yetmiyordu ve sık sık da işsiz kalıyordum.

Annem babam için geçim şartları oldukça güçleşmişti. Ersin'in okul masrafları da başlayınca, oturduğumuz dairenin kirasını ödeyemez duruma düşmüşlerdi.

Annemin atadan kalma köy evine taşınmaya karar verdiler. Hiç olmazsa kiradan tasarruf edip, Ersin"i rahatça okutabilmek için annemin köyü olan Eğriöz'e taşınıp yerleştiklerinde, bu defa da ben ortada kalmıştım. Bu pek sorun olmuyordu, ama işsizken cepten yemeye başlamıştım… Cebimdeki paranın da tükendiği bir gün,  bankadaki paralar vadeli hesaplarda olduğundan vadeli bir hesabı bozarak para sahibi olmak üzereydim ki, bundan Safinaz ablaya bahsettiğimde şiddetle karşı çıktı.

"Babamla annem, annemin köyüne gidip yerleştiler. Mecburen bir otelde kalıyordum ama, bu günlerde işsiz kalınca otel parasını ödeyemez oldum. Vadelerden birini mecburen bozacağım." dedim.

"Neden benim evime gelmedin de otelde kaldın?"

"Sana çok yüküm oldu be abla… Daha fazlası olsun istemedim."

"Neyse, olan olmuş," diyerek iş önlüğünün cebinden çıkarttığı kağıt paralardan bir kaçını avucuma sokuşturdu. "Al bunları, git bir lokantaya, karnını doyur, gel. Bundan sonra benim evde kalıyorsun."

*

( Evin Hayırsız Evladı! başlıklı yazı AliKemal tarafından 13.11.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu