Gideceğin yere beni de götür

Sorana başımın belası dersin

Götür de istersen yerlerde yatır

Elimde gönlünün dermanı dersin.

 

Yaş ortalaması kırklarda olanlar hatırlar bu şarkıyı. Her ne kadar bugünün gençlerinin sanat zevkine uygun düşmese de bir zamanın gençlerinin severek dinlediği şarkıdır bu.

 

Bugün Balıkesir’in Havran ilçesinde doğmuş, yetişmiş, edebiyatımızda önemli bir yere sahip olmuş, iki yüzün üzerinde şiiri bestelenmiş, dillerde şarkı olmuş güçlü bir şairden, Halil Soyuer’den bahsedeceğim.

 

4 Ocak 1921’de Balıkesir Havran’da doğdu Halil Soyuer. İlk şiiri Balıkesir Lisesi’nin edebiyat dergisi olan “Alkım”da çıktı. Şiir yolculuğunu Yedigün, Çınaraltı, Defne, Türk Edebiyatı dergilerinde sürdürdü. Halk şiiri tarzında şiirler yazdı. Karacaoğlan’ın, Yunus Emre’nin çizgisinde yürüdü. Zaman zaman rubailer yazdı, ama hece şiirinde en güzel eserleri verdi. 71 bestekar tarafından 226 şiiri Türk sanat müziği formunda bestelendi. Edebiyatımızda şiirleri en çok bestelenen şair oldu.

 

Akşam olur gizli gizli ağlarım

Kaderin dilinden iyi anlarım

Keder öğütmekle geçti yıllarım

Beni değirmende taşa döndürdün

 

Dizeleriyle yürek telimizi titretti. Şiir programlarının vazgeçilmez ismi oldu. Mütevazı yaşadı, şiir için, sanat için var oldu.

 

Çeşitli kurumlarca “Altın Ödül” ve “Altın Plaket”e layık görüldü. 1999’da “Yılın Şair Babası” seçildi. “Sevgi”yi şiirlerinden eksik etmedi, sevgi temasını her şiirinde öne çıkardı. Sanat çevreleri onu “Gözler Şairi” olarak tanıdı. Şiirlerinde aşkı söyledi, güzelliği anlattı.

 

On sekiz şiir kitabı yazdı. Liman, Kin, Aylak İnsanlar Kenti, Kör Kuyu, Akşamüstü, Gönül Dağları, Sonbahar Çiçekleri, Sorma Hiç, Zaman Akıp, Sevgi Çiçekleri, Sevgi Burcu, Kader Faslı, Yürektir Sevginin Vatanı, Sevgi Bende Hiç İzine Çıkmadı, Sevgi Seli, Sevgi Bağları, Bakış Mektubu adlı eserleriyle edebiyatımıza en güzel örnekleri bıraktı.

 

Yokta noksan aranılmaz

Yasa budur var eksilir

Ne tükenir sırda insan

Ne insanda sır eksilir

 

Hayat denen şu varlıkta

Söz yücenin pazarlıkta

Ölürsek bir mezarlıkta

Üç metrelik yer eksilir

 

Elden ele renkten renge

Ölüm seldir can bir yonga

Gidersek bozulmaz denge

Halil’lerden bir eksilir

 

“Halil’lerden bir eksilir.” dizeleriyle 17 Ocak 2004’te veda etti bu dünyaya Halil Soyuer. Kabri Havran’dadır. 17 Ocak vefat yıldönümünde Havran Belediyesiyle birlikte Havran’da şairimizi yad edeceğiz.


 

( Halil Soyuer başlıklı yazı M. Kuvancı tarafından 16.01.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.