YAHUDİ-MUSEVİ-İBRANİ-İSRAİL


            Merhaba. Bugünkü makalemde yazı başlığından da anladığınız üzere, Yahudi, Musevi, İbrani ve İsrail kavramlarını irdelemeye çalışacağım. Ancak, şunun bilinmesini isterim ki, her bir fıkramda olduğu gibi bu metnimde de yönlendirmeden çok bilgi sunmayı arzu ettim. Çünkü bilinen şu ki ilim taraflılık kabul etmez. Ancak ve ancak, ideolojilerde, politik görüşlerde ve de çıkarların daha öncelik kazandığı platformlarda yanlı söylemler pirim yapar. Tabii ki çıkarlar da gereklidir yaşamın sürekliliği açısından ve fakat gerçeklerin önüne geçme çabası olmadığı ölçüde.


Hud: Başa giyilen zırh, miğfer, tolga, taç, bere, kukuleta, takke, bone, horasanî, başörtü, giysi.

Huda: Hak. Cebbar. Mevlâ. Yaratan. İlâh. Yaradan. Mabude. Tapı. Mabut. Kibriya. Güçlü. Egemen. Etkili. Güç. Melek. Politeizm. Peygamber. Kamutanrıcı. Rabb. Tanrı. Halik. Allah(c.c.).

Huda: Oyun,hile,dalavere,düzen,aldatma.

Yahudi: Hz.Yakub’un oğlu Yahuda soyundan gelenler ,İsrailoğulları, Musevi.

Hüda: Doğru yolu gösteren,Kur’an-ı Kerim.Hakikate bulmak için yardımcı olan.Ekip biçen, çiftçi.

Musevi: Hz.Musa(a.s.)’ın dini üzerine olan,O’nun inandığı Rabb’e inanan,Yahudi.

Musa: Allah Teala tarafından kendisine dört büyük kitaptan Tevrat’ın geldiği ,beni İsrail peygamberlerinden olup,Mısır  firavununa karşı gelen ve onunla eden,Harun(a.s.)’ın büyük kardeşi,yahudilerin en büyük peygamberi.

Musa: Vasiyet olunan şey.

Musa:Asa sahibi olan kişi.Ciddiyet,vakar sahibi.Ağırbaşlı,değerli kimse.

Asa:Değnek,sopa,baston,dayanak.Ciddiyet,vakar,ağırbaşlılık.Hazine,ziynet,süs. Güç,imkan.

Asa-ı Musa:Hz.Musa’nın asası.

İbrani: İsrail oğullarından olan kimse,Yahudi.Terbiye edilmiş, ahlaklandırılmış,temize çıkarılmış,borçtan  kurtarılmış,beraat etmiş olan kimse.

ibra: aklama, tezkiye, tebriye, arılama, aklamak.

İsrail:Hz.Yakup(a.s.)’ın lakabı olup,sonradan bu soydan gelenlere verilen ad.

İsra: Sirayet etme,bulaşma,geçme,nüfuz etme,dağılma,yayılma.Gece yürütme, gönderme. Sürat, hız, acele, çabukluk. Çabuklaştırma,hızlandırma.

İsr: İz,işaret,alamet,meslek,yol.Sır,gizli olan,olağanüstü.Hikmeti İlahi.

Sir:Doymuş,tok,kanmış.

Siret: Huy,karakter,fıtrat,yaratılış.

Sirayet: Sızma, içeriye sızma,bulaşma,yayılma.

Hikmet: Hakimlik, sebep.Bilgi.Bilim.Marifet.Hars.Nosyon. Biliş. Müktesebat. İrfan. Öngörü. İstihbarat. Önbilgi. İlksezi. Sebep. Saika. Gerekçe. Münasebet. Kulp. Mazeret. Özür. Neden. Mucip. Sebebiyet. Akıl. Yetenek. Bilinemezci. Bilimsel. Anlamak. Basiret. Bilim. İçrek. Güzelduyu. Bilişim. Birikim. Dirimbilim. Data. Ruhbilim. Nüfusbilim. Ödevbilgisi. Devinbilim. Öğretim bilgisi. Eğitbilim. Evrenbilim. Gökbilim. Fen.

Hikmeti İlahiyye: İlahi hikmet,Allah’ın bileciği iş.Ledünniyat.

Ledün: Hz.Hızır(a.s.)’ın sahip olduğu ilim.Hz.Musa’nın Hızır’a tabi olması ile öğrendiği ilim.


İnkar edilemez gerçek şu ki, son peygamber Hz. Muhammed' s.a.v.'dir. Alemlere rahmettir. Ve tüm peygamberlere inancımız, hürmetimiz iman esasları dahilindedir. Müslüman aşırılıktan uzak, denge sahibi insandır.İnançlara ve de inançların dünya sahnesinde yaşanma istek ve eylemlerine saygı beklenilmesi de en tabii haktır. Öyle ki islam olan zaten ölçüler dahilinde her bir varlığı sever, korur ve de kollar. Ceddimiz de bunu yapmıştır, insan özelliği taşıyabilmek de bunu kaçınılmaz kılar.

Kavgadan, karmaşadan, adaletsizlikten uzak, barışcıl bir yaşam ve de ölüm için el ele, gönül gönüle olmayı öğreneceğiz ve de öğrendiklerimizi uygulayacağız. Bizden sonra gelmekte olan jenerasyonlara da yaşantımızla örnek olacağız. 

Haydi, kalın hoş sohbet ile.


KAYNAKÇA

1- Osmanlıca Türkçe Lügat – Mevlüt KARACA ‘Hisar YAYINEVİ’
2- Türkçe Sözlük- Türk Dil Kurumu YAYINLARI
3- Kanar Arapça Türkçe Sözlük – Prof. Dr. Mehmet KANAR ‘SaY’
4- Öz Türkçe Sözlük – Ali PÜSKÜLLÜOĞLU ‘ABC’
5- Microsoft Word Sözlüğü
( Yahudi-musevi-ibrani-israil başlıklı yazı kemalat tarafından 21.07.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.