Merhaba. Bugün sizlerle insanoğlunun tek hükmedemediğini zannettiği zaman konusunu paylaşacağım. Bilinenin aksine, gerçek anlamı ile asıl süregelirliği ile anlatmaya çalışacağım çok gizemli algılanan zaman kavramını.

Öncelikle idrak edilmesi gereken şu ki, zaman, başlı başına bağımsız bir var oluş değildir. Her bir yaratılmış ile birlikte zamanın dahi bir sahibi, yaratanı vardır. O halde varlıkların en mükemmeli olan ademoğluna nasıl hükmedebilir zaman?

Zaman- Zemân: Devir. Çağ. Sıra. Devran. Devre. Çevrim. Vakit. Dönem. Önel. Yarıyıl. Raunt. Düzey. Miat. Süre. Yaş. Sömestr. Yarı. Periyot. Sezon. Saat. An. Süresince. Sırasında. Şimdi. Yaş. Kasım. Kronometre. Aşama. Süren. Devirmek Sezon. Kefil olma, kefalet, garanti. Bir şeyin mislini veya değerini vermek üzere zarara kefil olma. Bir işin, bir oluşun içinde geçtiği, geçeceği veya geçmekte olduğu süre.

Zannettiğimizin aksine, zaman gelecekten geçmişe akar, önce gelecek yaşanır, sonra geçmiş. 

Gündüz; aydınlık, güneşli, nurlu, ruh, diri, canlı.


Gece; karanlık, ay ışığı, yıldızlar.

Gündüz U Gece = Gün 

Gece: ay, yıldız, karanlık zamanı

Ahir = değildir Yarın  

Gece: Ölü,cansız,uykuda,rüya,düş,karanlık,akşam,yatsı,gizli,güneşsiz.Aydınlatması ay ve yıldızlardır.Akşam ile sabah arasındaki vakit.Ahir ile evvel arasındaki vakit.Son ile başlangıç arasındaki vakit.Ölüm ile doğum arasındaki vakit.Batı ile doğu arasındaki vakit.

 Kabe'de tavaf saat yönünün tersine yapılır. Sabah-gece-yatsı-akşam-ikindi-öğle-kuşluk-sabah. Karanlıktan aydınlığa dönüş vardır.

Kabe’de yapılan bu ritüel bizlere neyi anlatmayı amaçlamaktadır?

Saat, doğumdan batıma, gündüzden geceye, dirilikten ölüme, vardan yok oluşa, aydınlıktan karanlığa, iyilikten kötülüğe, nurdan nursuzluğa, pozitiften negatife,olumludan olumsuzluğa ilerler.

Kabe’de ise kullar tavaf mizanseni ile öncelikle geceyi yaşarlar. Sahur vakti ile savulur tüm olumsuzluklar. Kemal ehli olmak için döner hacılar zamanın aksine, tavafı Kabe ile. Kemalat sahibinin aksi görülen yaşantısı da bundandır aslında. Geceyi savar, gündüze çıkar. Henüz doğmadan güneş, geceyi yaşar evvela.Ve savar başından karanlığı oruç vakti ile kavuşur gün ile sabaha. Batmaz güneş ehli kemalat üzerine, doğar yeniden yeniden.

Milyonlarca hacı oluşturdukları sinerji ile yok oluşunu engeller kainatın. Gecede iken, uykuda iken, ölü iken evren, onlar diridirler, şeydadırlar, Hayy’dırlar. Gece yürüyüşündedirler sırları ile. Miraca çıkarlar akşamdan sonra, öğle vaktine. Tam tepededir şems, kişi gölgesine, gölge sahibine ulaşır bu vakit. Ayrılık gayrılık kalkmıştır.Bir olmuştur ikiler.Otur, koy alnını secdeye aşk ile geldim, huzurundayım işte.Sen de kavuştun yarine, sevdiğine.Çıktın işte miraca,haydi uğurlar ola.Git şimdi say et, çalış,çabala, getir gölgelerimi bana.Ulaştır suretleri aslına.

Karanlıkta Hayy olan, kavuşur kolaylıkla aydınlığa.

Dünyada zaman; Sabah---kuşluk--öğlen---ikindi---akşam---yatsı---gece---sahur----imsak---sabah.

Kemalatta Zaman; İmsak vakti--- Sahur vakti--- Gece, leyl--- Yatsı---Akşam---İkindi---Öğlen---Kuşluk---Sabah.

Sabah akşama, kuşluk yatsıya, öğlen geceye, ikindi sahura-imsaka denktir. Gün tamam olur böylece. Bir gün 9 vakittir kemali ile.

Meridyen: Boylam, zaman yayı, dik kesit, dik başlı, inatçı, aksi, tul, açı, derece.

Meri: Riayet olunan, hürmet edilen, yürürlükte olan. Geçerli, geçer, muteber, cari, mütedavil, geçerlik, yaygın.

Zamana merid yaşayan meri olur illaki. Aynı boylamda bulunanlar aynı zamanı yaşadıkları gibi, nefsinde haccedenler, ortak gönül dünyasında yaşayanlar da aynı hamiliği, sahipliği paylaşırlar, bulundukları zamana hükmederler ve hürmete layık olurlar.

Yaşanılan başka bir zaman, rüya.

Gördüğümüz her bir rüya, girdiğimiz bir gönüldür, dünyaya açılan yeni penceremizdir. Gönül gözümüz açılır. Ölmeden ceset, cansız olmadan, nazar etmektir, başka bir bedende hayat bulmaktır yeniden. Şahadeti tatmaktır hali hazırda var iken ceset.”Ya Şehit”. Vekil tayin etmişizdir kendi adımıza. Kim de bizim gönlümüze girdi ise, o vakit biz de seçilmişizdir onun adına. Kaç gönle, düşe girilebilir ise, o kadar zaman bonusumuz olur. Her bir düş, yeni bir hayat, süreklilik, ölümsüzlük demektir. Hüveli Baki olan yaratıcıdan bir paye alırız kendi payımıza. 

Rüya; hülya, heyulâ, ütopya, fantasma, vakıa, düş, beklenti, intizar, umu, istek, umut, hayal, fantezi, düşsel, serap, galatıhis, siluet, imge, illüzyon, yapıntı, görüntü, kuruntu, vehim, sanrı, düşlem, gölge, kâbus, talep, imgelem, düşçü, fiktif, halüsinasyon, zannetmek, sezgi, işkil, şüphe. 

Hayal ettiğim sürece hayattayım, varım, yaşıyorum. Hayal edebilirliği oranında derinlik sahibidir insan. Ufkun enginliği, yaratıcılık yetisinin büyüklüğü ile paraleldir. Yapabilirlik gücünü, düşlediklerinden alır insan. Düşlediğin kadarsın vesselam. Deli ol biraz, aklını kullanmak için ziyadesiyle. Gezin özgürce, düşler aleminde.



Bugün; Dünya. Dün ile yarın arasında. Dünden sonra, yarından önce. Dünün yarını, yarının dünü. Geçmişin geleceği, geleceğin geçmişi. Hem dün, hem de yarın var bugünde. İki arada bir derede. Kimi zaman yarda kimi vakit serde. Hem seven hem sevilen. Bir öyle bir böyle. Kaypak, iki yüzlü, riyakar. Menfaat perest. Hep var olan. Hali hazırda. Hal, şuan. Zahir, Hayy. Hu, nefes, nefis, var, canlı, diri, can, hayatta. Uyanmak üzere. Varmak üzere, ulaşmak üzere, kavuşmak üzere, seyir halinde, seyyah, yolcu. Olmak üzere, doğmak üzere. Ermek üzere. Henüz ermemiş. İçinde bulunulan zaman, dönem, zamane.

Yarın: Ahir, son, sonra. İstikbal. Gelecek, gelecek olan, gelecek zaman. Arkadan gelecek, henüz gelmedi. Batın, gizli, bilinmiyor. Şuan yok. Olabilir de olmayabilir de. Ümit. Niyet. Muhtemel. Meçhul. İhtimal. Beklenti.


Dün: Evvel. Evvelde önde. Di, unutuldu,mazi oldu. Geçmiş, önde, gitti, sonlandı. bitti, öldü. Vardı, ulaştı, kavuştu. Vuslat etti, eren, veli . Oldu, tamamlandı, kemal oldu. Doğdu. Erdi. Şahadet etti, uyandı. Kazanımda öndedir dün.

Zamanda kazanç: Yatsı namazı sonrası, saat:00.00 öncesi, salat-u leyl vakti, dün olabilir yarın. Kazanımımız olabilir bir günden. Ancak dikkat etmeli, bugün olmadan yarın, saat tam:00.00 dan önce, yatsı vakti sonrası. Aksi halde dönüşüverir fayton kabağa, atlar fareye. İkramdır, zamandan kazanç, değerlendirilir ise şayet gerçekte kendini bulmak isteyene. Kısaca, yatsı namazı ile imsak vakti arasında bulunan teheccüd, ramazan ayından hatırlayacağımız sahur vaktidir bu vakit. Ramazan ayı, Cuma günü vakitleri, orta zaman yani ikindi vakti gb. zaman içinde zamanların yaşandığı, açılımında yaşamakta olduğumuz ortalama  altmıbeş yıllık yaşam dilimi içerisinde insanoğluna bir çok soyut, maddesel artıları olabilecek vakitler vardır. Karışık gelmesin şöyle ki, bilgisayar için, içerisine bir çok doneler sıkıştırılmış bir .zıp ya da .rar dosyası düşünün, açılımında tek bir dosya sayfalara sığmayabiliyor. Zamanın da buna benzer yönleri vardır. Karayolu ile saatler süren bir yolculuk uçuş mesafesiyle kıyas edilemeyecek kadar kısa sürebilmektedir. Buna benzer örnekleri çoğaltabiliriz.

Ezel- ezeli: Zamansızlık, en doğru, anlaşılır tarifi budur. Azledilmiş, özgür bırakılmış zaman. Başlangıcı belli olmayan zaman, öncesizlik. Geçmişe doğru sonsuzluk. İptida ve başlangıcı olmayan. Her zaman var olan.

Ebedi: Geleceğe doğru sonsuzluk.Azledilmiş, özgür bırakılmışlar yaşayabilirler ezeli. Hem evveli hem ahiri dolaşıp gezinebilirler özgürce. Bağışlanmış, hür bırakılmış, özgür bir zamanda, özgür, bağımsız, köle olmayan ruhlar dolaşabilir ancak.

Diyanet Meali :
2.255 - Allah, kendisinden başka hiçbir ilâh olmayandır. Diridir, kayyumdur. O'nu ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Göklerdeki her şey, yerdeki her şey O'nundur. İzni olmaksızın O'nun katında şefaatte bulunacak kimdir? O, kulların önlerindekileri ve arkalarındakileri (yaptıklarını ve yapacaklarını) bilir. Onlar O'nun ilminden, kendisinin dilediği kadarından başka bir şey kavrayamazlar. O'nun kürsüsü, bütün gökleri ve yeri kaplayıp kuşatmıştır. (O, göklere, yere, bütün evrene hükmetmektedir.) Gökleri ve yeri koruyup gözetmek O'na güç gelmez. O, yücedir, büyüktür. 

Hasan Basri Çantay Meali :
2.255 - Allah (o Allahdır ki) kendinden başka hiç bir Tanrı yokdur. (O, zatî, ezelî ve ebedî hayaat ile) diridir (baakıydir). Zâtiyle ve kemâliyle kaaimdir. (Yaratdıklarının heran tedbîr-ü hıfzında yegâne haakimdir, her şey onunla kaaimdir). Onu ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Göklerde ne var, yerde ne varsa hepsi onun. Onun izni olmadıkça nezdinde şefaat edecek kim miş. O (yaratdıklarının) önlerindekini, arkalarındakini, (yapdıklarını, yapacaklarını, bildiklerini, bilmediklerini, açıkladıklarını, gizlediklerini, dünyalarını, âhiretlerini, hülâsa her şey'ini, her şey'ini) bilir. (Mahlûkatı) onun ilminden yalnız kendisinin dilediğinden başka hiç bir şey'i (kaabil değil) kavrayamazlar. Onun kürsüsü gökleri ve yeri (kucaklamışdır, o kadar) vâsi'dir. Bunların nigehbanlığı Ona ağır da gelmez. O, çok yüce, çok büyükdür. 

Ali Fikri Yavuz Meali :
2.255 - Allah o Allah'dır ki, kendinden başka hiç bir ilâh (Tanrı) yoktur (Ondan başka ibadete müstahak mâbud yoktur). O ezelî ve ebedî hayat ile bizâtihi (kendiliğinden) diridir, (bâkidir). Zât ve kemâl sıfatlarıyla yaratıkların (mahlûkatın) bütün işlerinde hâkim ve kâimdir, her şey onunla kâimdir. Onu ne bir dalgınlık, ne de bir uyku tutmaz. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi onun. Onun izni olmadıkça katında kim şefaat edebilir? O, bütün varlıkların (dünya ve âhirete ait) önlerinde ve arkalarındaki gizli ve aşikâr her şeyini bilir. Onlar (varlıklar-yaratıklar) ise, Allah'ın dilediği kadarından başka, ilâhî ilminden hiç bir şey kavrayamazlar. Onun kürsüsü (mülk ve saltanatı) gökleri ve yeri çevrelemiş, kaplamıştır. Gökleri ve yeri korumak, gözetmek, ona zorluk ve ağırlık vermez. O, çok yüce, çok büyüktür. Bakara suresi 255. ayet 

Kuranı Kerim Türkçe okunuş :
57.3 - Huvel evvelu vel âhıru vez zâhiru vel bâtın, ve huve bikulli şey'in alîm. 
Yaşar Nuri Öztürk Meali
57.3 - Evvel'dir O, başlangıcı yoktur; Âhir'dir O, sonu yoktur; Zâhir'dir O, her şeyde belirir; Bâtın'dır O, gözlerden gizlenmiştir. Her şeyi en güzel biçimde bilendir.
Ömer Nasuhi Bilmen Meali :
57.3 - (2-3) Göklerin ve yerin mülkü O'nun içindir. Diriltir ve öldürür ve O, her şey üzerine tamamen kâdirdir. O, evveldir ve ahirdir ve zahirdir ve batındır ve O, her şeye alîmdir. Hadid suresi 3. ayet 


Gelecekten geçmişe akan zaman, rahmetin gereğidir mevcudata. Aftan kurtuluş yok çünkü asla! 

Esasında insan olarak bizler, yaşamımız süresince ezeliyeti ve de ebediyeti yaşamaktayız ancak, farkında olmayız çoğu zaman. Oksijen solumak ne derece doğal, olağan bir refleks ise zamanda yolculuklarımız da aynı şekilde normal bir durumdur. Farkında olmamız, sahip olduğumuz imkânlarımızın, yetilerimizin değerini bilmemiz ile birlikte, bu olanaklardan bilinçli bir şekilde faydalanabilmemizin de yolunu açacaktır pek tabii. Düşün dünyamızın gelişmesine katkıda bulunacak olan farkındalık aynı zamanda, yaşantımızı, dünümüzü, yarınımızı daha anlaşılır ve de kolay kılacaktır hiç şüphesiz.

Peki, zamanda yolculuk mümkünmüdür? Tabii ki mümkündür. Esasında ruhunu, çamur esaretinden kurtarmış olan gerçek anlamda özgürlüğü yaşamakta olanlar için bu yeti zaten insanın var oluşundan beri var. O kadar da şaşılacak, hayretle karşılanacak bir konu değil. Ancak, şu var ki, ruhsal kemalatta hayret katmanlarını gezip dolaşmamış olanlar için elbette olasılık dahilin de bile olamaz. Uçak pilotu örneği gb.

Tatdir edersiniz ki, yaratılıştan bugüne dek merak konusu olmuş ve halen somut olarak herbir bireyin algılayıp yaşabileceği haliyle açıklanamamış çok gizemli zamanı tek bir makalede anlatmamız da olası değildir.

Zamanlara hükmedebilmeniz umuduyla, haydi, kalın huzurla, mutlulukla.

Kaynakça:
1- Hasenat5-Kuran-ı Kerim Mealleri
2- Osmanlıca Türkçe Lügat – Mevlüt KARACA ‘Hisar YAYINEVİ’
3- Türkçe Sözlük- Türk Dil Kurumu YAYINLARI
4- Kanar Arapça Türkçe Sözlük – Prof. Dr. Mehmet KANAR ‘SaY’
5- Öz Türkçe Sözlük – Ali PÜSKÜLLÜOĞLU ‘ABC’
6- Microsoft Word Sözlüğü




( Gelecekten Geçmişe Akan Zaman başlıklı yazı kemalat tarafından 7.08.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.