Cin taifesinden, bir dönem meleklere hocalık yapmış ve daha sonra hasedinden ve de kibrinden dolayı Hz. Âdem’e secde etmediği için huzurdan kovulan, kötülüğün baş aktörü olan yaratık.

Kuranı Kerim Türkçe okunuş :
Minel cinneti ven nâs. 
Diyanet Meali :
De ki: "Cinlerden ve insanlardan; insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesecinin kötülüğünden, insanların Rabbine, insanların Melik'ine, insanların İlâh'ına sığınırım." 

ŞEYTAN
İtti elinin tersiyle
Hem makamı hem mevkii.
Umursamadı,
Ne cehennemi, ne cenneti ne de melekliği.

Düşünme fazla
Anlayamazsın akılla.

Sen, şimdi git
Özür dile şeytandan.
Sayesinde öğrendin
Nihayet,
Tövbe ile hamdı.
Kemal ALKAN

İblis: Kötüleyen,ayıpları ve kusurları araştıran,açıklayan,söven, kötülüklerin var olması için çabalayan.Dalkavuk,yağcı,iğrenç, tiksindirici.
Canlı, cansız tüm varlıklar için geçerli olan varoluş hikmeti, anlamı, maksadı, amacı iblis için de geçerlidir.Menfaat, çıkar, bencillik esasında şeytanın öncelikli becerisidir. Akıllı insan, kendi çıkarını gözetebilen insandır. Ancak, nereye kadar? Pek tabii, vicdanın sınırına kadar legaldir şeytanlık.

Cann: Cin taifesi,cinler.Cin süresi.

Can: Sine,gönül,yürek.Hayat cevheri.Yaşam.Var.İçten,samimi, duygulu, hisli, içli, ihlaslı.

İnnin: İnde,içeride olan.Gizli,saklı,hazine,define, gömü. İktidarsız,güçsüz,kısır.Azgınlık, azınlıkta kalan, kadir olmayan.

Tanin: Tınlamak,çınlamak.Arı veyahut sinek vızıltısı.

Ninan: Işıklar,parıltılar.Tamu,cehennem,tamme.Şiddetli çığlık.
Söylemi dahi korku ve ürküntü verir.Zaman içinde zaman, mekan içinde mekan yaşarlar.Hazır ve nazırdırlar anıldıkları an.Gözle görülmezler ayan beyan.İlim sahibidirler,çok öncelerden haber getirirler ancak,gaybı bilemezler.Kuvvetli hissiyata,güçlü önsezilere sahiptirler, oldukça zekidirler.Gönül ehlidirler. Bağları ve yetenekleri gönülden gönüle yol kurabilmelerindendir.

Cinn: Ateşten yaratılmış,gözle görülmeyen,latif canlılar.

Cenin: Anne karnındaki çocuk.Henüz doğmamış canlı.Döl.İstikbal, gelecek.
Aşk ehlidir cinler.Ateşleri ve de letafetleri aşktandır aslında.Sevilmiş kullardır.Yürekleri sığmaz kaba.Dolaşırlar zamanda ve mekanda, gönüllerince. Düğünde,cenazede,çalgıda fark etmez aşkı ararlar her bir anda,beldede,hanede.Oldukça sevimlidirler aslında.Umursamaz halleri neşe verir insana.Cehenneme çevirirler evreni,aşkları pahasına.Bundandır, yangınları,kaosları,çığlıkları,ışıkları,çılgınlıkları.Üşütemez soğuk, sevdiğinin uzaklığı kadar.Korku kaçar,şekere karışır acı,ayrılıktır onlar için en büyük sancı.Aşk bittiği an, ölürler işte o zaman.Ağladıklarında kopar kızıl kıyamet zira, sever onları Yaratan.

CİN
Henüz yokken Âdem ile Havva
Şahit olmuştu ecinniler,
Muhammet Mustafa’ya, Cemalullah’a.
Yaratılmadan evvel hiçbir zelle
Halk edildi Nur-u Muhammed ile Nebula. 
İşte tüm sır burada,
Âşık ol tanı zatını, 
Cananını arayan canını.
           Kemal ALKAN

Hayır da şer de, iyi de kötü de biz insanoğlu için var edilmiştir muhakkak. Evimiz de mutfak ve banyo olduğu gibi tuvalette mevcuttur. Elbetteki her birinin zaruretine ayrı ayrı ihtiyaç duymaktayız.
Tüm varlıkların en üstünü olan bizler, kavrayış becerisi olan feraset ile şeytandan, çalışkanlık ve de hizmet ile meleklerden çok daha önde olabilme olanak ve yeterliliğine sahip birer canlılar olduğumuzun farkında olmalıyız. Bu farkındalık âdemoğlunun yaşamını ve ölümünü daha huzurlu ve mutlu bir şekilde sürdürüp tamamlamasına katkı sağlayacaktır hiç şüphesiz.
Sahip olduğumuz yetilerden haberdar olup maksimum ölçüde yaralanabilme çaba ve ümidiyle, yeniden görüşmek üzere, hoşcakalın.

Kaynakça:
1- Osmanlıca Türkçe Lügat – Mevlüt KARACA ‘Hisar YAYINEVİ’
2- Türkçe Sözlük- Türk Dil Kurumu YAYINLARI
3- Kanar Arapça Türkçe Sözlük – Prof. Dr. Mehmet KANAR ‘SaY’
4- Mikrosoft Word Sözlüğü

( Cin Ve Şeytan başlıklı yazı kemalat tarafından 24.07.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.