1 Bir Dadaloğlu Geldi Geçti Bu Edirneden--

 

 

Son aylar, son günler, benim için yaşamımın en acı günleriyle dolu… Ocak ayı içerisinde önce anam rahmete erdi, geçtiğimiz Cumartesi de Ozan Nebi Dadaloğlu’nu topragın soğuk derinliklerine, sonsuzluğa uğurladık… 1934 yılında doğan şair –yazarımız, 78 yıllık ömrüne çok şeyler sığdırmıştı… Bu büyük yazar nekadar yerel basınımızda yer aldı, tam bilemiyorum…

Geçen yıl gazetemizde yer alan, “Şehrimizde yaşayan şair ve yazarlar kimler?” adlı köşe yazımın ilk konuğuydu. Hayatından, şiirlerinden ve yaşama bakış açısına köşemde yer vermiştim… Yaşamının son cuma gecesi,  Dadaloğlu ve birkaç arkadaş aynı kahvede buluşmuş, aynı havayı solumuştuk… Simit sarayından aldığım o sıcak simitleri ne guzelde yemıştık… Çayların tatınında ayrı bir damak tadı vardı… Cumartesi sabahı Dadaloğlu’nu kaybetbiştik, sonsuzluğa uğurladığımız yazarımız şiirleriyle hep var olucak… İyiki seni tadım Dadaloğlu… Sizleri, 13 Ekim 2011 tarihindeki yazımla başbaşa bırakıyorum… “Şehrimizde yaşayan şair – yazarlar kimlerdir “diye bir soru aklınıza geldi mi hiç?

Kendi adıma bu konuyu araştırmaya başladım… Bunlardan ilki, bir zamanların dergi ve kitaplarında “köye giden aydınlık yolun Efsane kahramanı “olarak adlandırılan Ozan Nebi Dadaloğlu, şehrimizde yaklaşık 10 yıldır yaşıyor… O, aynı zamanda emekli bir öğretmen… Dünyanın insanlaşma ve uygarlaşma kaygısı duyulan her yerinde ve tarihin her döneminde öğretmenlik mesleği ve öğretmenler saygın bir yer edinmişlerdir.

Bir gün kahvenin birinde, onunla, karşılıklı çay içme fırsatı buldum… Onu daha önce şiirlerinden yada hikayelerinden, mutlaka tanıyanımız vardır… Eskiler bilir “karnı büyük koca dünya” adlı şiiri bestelenmiş ve bir zamanların efsane şarkıları arasına girmiştir…

Şiirin ilk dörtlüğü;

 

Karnı büyük koca dünya
Keder dolu acı dünya
Ne gül koydun ne de gonca
Yedin yine doymadın mı

 

                                                                 ***

Gençlerimize şiir sevdiren şairlerimizden biri olan Ozan DADALOĞLU (Şair), aynı zamanda Köy Enstitüleri'nin yetiştirdiği yazar ve ozanlar arasında yer alır…

 

Nebi Dadaloğlu’ nun hayatından çoğu kitap ve dergi çeşitli şekillerde yazsa da,  kitabın birinde kendin şöyle bahsediyor;

 

Bilinmez doğduğum yıllar

Sığır güttüm bir zamanlar...

 

Babam gıtlık yılı, anam da Beyin gızının gelin olduğu yıl doğduğumu söylerler. İki yıl aşağı, üç yıl yukarı. Doğduğum yer, Pazarören'e bağlı Dadalı Uşağı, (Dabalan Uşağı, Alagazili, Gazi) köyü olarak anılır.

 

Babam Fakir Cuma

Öz malı:

Guyruksuz öküz, gulaksız eşşek

Gavlanimş geçi, yoluk koyun

Şal yorgan, ot döşşek

İki parça bakır gap,

Doktur görmeden öldü...

 

Üç yıl guzu, üç yıl davar, iki yıl da köyün sığırını güttükten sonra; Çukurova'nın Gızılomarlı köyünde babam dutma, analığım evdeci ben ise ağaların bövelek tutan öküzlerini güttüm.

 

Kurtuluşu Pazarören Köy Enstitüsü'ne girmekte buldum. Asarcık, Ağırnas, Reşadiye köylerinde Başöğretmenlik yaptım.” devam eder hayat hikayesi...

Şiir kitapları, Öykü kitapları, Dilbilgisi kitapları ve çocuk öykü kitapları olan  

şairin, 1980 öncesi yayın evi de varmış…

                                                                 ***

Ben onu tanıdığım için çok memnunum, fikir dünyamıza katkıda bulunan şairimiz, özellikle sol ve emekçi kesim tarafından şiirleri dillerden düşmemiştir. Kendilerine uzun ömür diliyorum.. “memmedim hayelliyor ” şiirinden alınan, küçük bir dörtlükle yazımı bitirmek istiyorum…

Avradın elide nasırlı yara

Ağlardan getirir beşon pangunuıt

Birgün gözlerine çekmiş bir sürme

Çifte davul, vurdurduğum nerede?

 

Sağlıcakla kanlın!

 

Kaynak:

http://nebidadaloglu.blogspot.com/2009/04/yasam-oykum.html

http://dostsever.wordpress.com/2008/12/15/dadaloglunun-hayati-ve-eserleri/

( Bir Dadaloğlu Geldi Geçti Bu Edirneden-- başlıklı yazı tredi tarafından 22.02.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.