Karaağaç; karaağaçgillerden,  Türkçede bu haliyle kullanılan bir ağaç türüdür. Birçok yerde, yerleşim yeri adı olarak ta kullanılır. Buunlardan bir tanesi yada en çok duyulanı Edirne'nin Karaağaç mahallesidir. Bir araştırmaya göre,  Antik Orestia şehri üzerine  kurulmuş olup; adını burada bir zamanlar var olan,Karaağaç ormanlarından almıştır.

*

Tarihin tozlu sayfalarında Karaağaç, 1915'te Bulgaristan’ı kendi yanında savaşa sokmak için Almanya’nın yaptığı şiddetli baskı yüzünden, Meriç batısındaki tüm Türk topraklarıyla birlikte Edirne’den ayrılmıştır... 1923 yılında Lozan anlaşmasındaki diplomatik tartışmalar sonunda, savaş tazminatı yerine sayılmak üzere Türk topraklarına katılmıştır. Bugün bu anlaşmayı simgeleyen anıtıyla, tarihi tren istasyonu ve yine tarihi Trakya üniversitesi Rektörlük binasıyla Edirne’nin en güzel ve şirin semtlerindendir.

*

Yakın geçmişte karaağaç; zengin Edirneliler, Levantenler( Osmanlı imparatorluğu döneminde genelde İstanbul ve İzmir’de yaşayan, Fransız ve İtalyan gibi batı Avrupa kökenli azınlıklar) ve görevli memurların yaşadığı gözde bir yerdi…  Günümüzde eski zengin çehresinden çok şey kaybetmesine rağmen Karaağaç, yerleşim biçimi ve eski evleriyle etkileyici güzellikler sunmaya devam etmektedir.

*

1970 yılında ilk adımımı attım Karaağaç’a, istasyondan dayımı işçi olarak Almanya'ya uğurlamıştım… O günler çoktan geride kaldı… Karaağaç yolu; Tarih, doğa ve kuş sesleri arasında uzanan emsalsiz bir yoldur. “Meriç Köprüsü”, “Eski (Jandarma) Karakol Binası” ve “Tarihi Tren Garı” ile “Hacı Adil Bey Çeşmesi” Karaağaç’a ulaşan tarihi parke taş yolun altın parçaları gibidir.

 

*

Şarkılarda sanki yine bildiğimiz semt anlatılır…(gurbete giden döner mi dönmez mi belli değil bilirim... ben bir karaağaç gölgesi buldum cebimde ümitlerim …)

Karaağaç; günümüz Edirne’sinin bana göre en iyi yazarlarından biri olan, Güngör Mazlum’un “Suskun Güvercin” adlı Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünü anlatan belgesel romanında yine can ve kan bulmuştur…

*

Karaağaç, Trakya üniversitesi Rektörlüğü alınan Senato kararları gereği, Güzel Sanatlar Fakültesi ve müze olarak kullanılacak… Eylül ayının sonlarında, yeni öğrencilerine, sanatçılarına mekân ve Genç Sanatçıların İlham Kaynağı olmaya hazırlanıyor… Gelecek bölümde konuya daha geniş aktarmak dileğiyle…

 

Sağlıcakla kalın!

 

 

Kaynak :

http://tr.wikipedia.org/wiki/Karaa%C4%9Fa%C3%A7

http://vdb.gib.gov.tr/edirnevdb/kultur/semtler.html#sec85

( Genç Sanatçıların İlham Kaynağı, Karaağaç… başlıklı yazı tredi tarafından 22.01.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.