1 Ihtilaller Hep Bizi Vurdu
İHTİLALLER HEP BİZİ VURDU
ihtilal,mevcut egemenin iradesi dışında değiştirilmesi dir..Osmanlı imparatorluk tarihinde ani ölümler ,egemenlik kavgasını getirmıs, hazır kuvvet ordu yu arkasına alan  egemenligi de ele geçirmiştir.
 2.Beyazıt tahta geçtiğinde  Cem sultanı tahta geçirmek isteyenler, sadrazam Karamanlı Mehmet Paşa yı öldürmüşlerdi...Daha sonra tahta geçen 2.Beyazıt ın kendi oğulları karsısinda hukumet etme gücünü yitirmesi, yeniçeriler Yavuz dan yana tavır koyması, hayattayken bir babanın metazoru tahtı terk etmesi ve Dimetoka yolunda ani ölümünü doğurmuştur.. 
Hukuk zaten yok, şansında yoksa mefta adayı bir Osmanlı şehzadesı, kafayı tırlatmadiysa, egemen olma gücüne sahip oluyordu..
Ordu ilk zamanlar yeteneğe bakmıştır.. Cesaret savascı bilgelik Muzaffer olmaya eşittir Ve ganimeti ilk 3 gününe sahip olmak demektir.. Sonrasında savaş gücü düşmüş ve  askerde kolayciligi seçmiştir. Kendisinin hükmedecegi ,daha zayıf karakterlerin egemen olmasına katkı sağlamıştır..
 Yavuz ,ilk gelisi ile ölümü arasında imparatorluğu 7 sene kaldığı tahtta 3 katına çıkarmıştı.. 
Alternatifsiz tek kalan olarak , tahta cikan Kanuni ,imparatorlugu büyütürken ölümü sonrasında anaç kadınlar çatışması ile ihtilallerde kadife etkisi ortaya çıktı.. Kadınlarin etkisi,askeri bürokrasiden  daha da acımasızdı ve zulada hep bir plan daha vardı.. .Cocuk şehzadelerin,tahta çıkışı ordu kuvvetlerinin daha da isine gelmis her değişim savasmadan gelir kapısı olmusdu..
19.yuzyıla gelindiginde düşmana karşı savaşan ordu, yerini kendi egemen gucunu alt etmeye çalışan bir ordu yapısıalmıstır.. Yenilikci 3.Selim in korkunç infazı engellenememistir.. Yeni ordu kuruluşu,2.Mahmut üzerindeki 3.Selim in ortadan kaldırilmasınin , travmatik etkisi ,
-uzun alt yapı calismalari  
  -yeniçeri birlik kaydirmalari gibi hallerle çaktırmadan  zaptu rapt altına alınmıştır. Yeniceriler,karşı askeri saldırı ile yok edilmeleri  2.Mahmut zamanında ortadan kaldırılmıştır..
 Akabinde yabancı misyonların etkisi ile  Balkanların tasfiye süreci başlamış ihtilallerde boş kasa,borçlanma ve borcu, borcla kapatma usulu yabancı sirket ve yöneticilerin egemenlige , müdahalesine acık hale getirmiştir.. 
Öyle ki dışarıdaki icerden bir paşayı ayarlasın,padişah değişiyor.. Bunun için intihar süsü verilmiş padisah cinayetleri ,Daha aklı zayıfların tahta geçirilmeleri yabancılarında isine gelmişti..Kısa süreli taht geçişleri 2.Abdülhamid tahta gecirilmesi ve hanın, analitik düşünce gücü ile hafiye timleri 33. Yıllık yeni süreci başlatmış, fakat bu donem de hafiye sisteminin getirdigi güvenlik ortamı, 2.Abdulhamit nefretine dönüştürülerek ,yeni ihtilal modeli yeni ordu modeli eliyle gerçekleştirilmiştir..Bu model de ülke coğrafi ve insan kaynakları olarak sonunu hazırlayan 1.Dunya savasi ile imparatorluğun  hazin sonunu ortaya çıkarmıştır.. 
ASKERI BÜROKRASI IHTILALI,HATUNLARIN İHTİLALI,YABANCI MISYON VE ŞİRKET DOGRUDAN ETKILI IHTILALLAR,YABANCI MISYON VE SIRKETLERIN DOLAYLI OLARAK YENI ORDUYA NUFUZ EDEREK IHTILALLERI kronolojik olarak Osmanlıyı tükenmiştir.. 
İhtilalsiz tarihi gecmeyen ve mutlaka ordu etkisi olan bir devlet Mondros Mütareke ile  artık  Ordusuz kalmış silahları, teslim alınmışdı.
Üniforması ve rütbeleri elinden alınmış Bir kahraman  siyasi bilgi ,askeri şöhreti, tarihi kültür birikimi ile degisik katmandaki farklı insanları birer düzenli insangücü  haline getirerek ,surekli meclis iradesi kaynaklı yasal zeminde , senkronize ederek kurtuluşu ve kuruluşu sağlamıştır.. 
15 Yıllık ihtilalsiz gecen fakat yabancı menseili ihtilal yeltenmeleri, KGB, ss gibi iddialı örgütlerin suikast ,zehirleme ,ayrılıkçı terör yutturmacalari ile daraltılmış misak-ı milli ye sıkıştırma cabalari Atatürk zamanin da bile kısmen  sonuc almıştır.. 
Atatürk ölümü sonrasında artık  ihtilal yöntem ve usuleri de değişmişti. .Dünya düzeni de değişmişti.. 
2.dunya savasi tehdit ve korkusu milleti yokluğa ducar etmis ,savas sonrası Amerikan Mandasinin sesi niteliğindeki savas artığı ve geri götürülmesi maliyet ifade eden teçhizatlar hibe şeklinde TC ne  bırakılmıştı.. 
ABD deneyimlenmesi anlami taşıyan burs katkılı, subay ve sivil ogrencilerin bugünü hazırlayan staj görünümlü Amerikan özencli aday yöneticiler transferide başlamıştı.Öyle ki o deneyimlemesi olmayanlar kurmay olamıyor .Bürokraside üst kademelere yukselemiyordu..
Artik ihtilal usul ve esasları da degiseme uğrayacaktır. Bu bir inavasyondur..Eskisi gibi padisahın halli,akli zayıfın getirilmesi degil akilli olsun ama şempanze kodunun da ötesine geçmesin kodlaması yapılmıştı.. 
1960 ihtilali Atatürk Cumhuriyetine ve kurucu iradesine yapılan ilk organize saldırıdır..
 Universite de cocuklar kıyma yapildi..Atatürk Evi Yunanistan da yakıldı gibi asparagas haberler toplumsal altyapı çalışmaları olarak gerçekleşmiş ve 1961 anayasası amerikan menseili kontrollü sol jargonu uygun şekilde olusturulmusdu..
Cocuk işçiler,yetiskin işçiler  var sigortaları yok..Ama isci hakkini koruyacak sendikalar yeni anayasaya konulmuştu...Turk milliyetçiliği yerini Atatürk milliyetçiliği diye bir.garabet e birakmisdı..Arada yine ufak tefek muhtıra ve ihtilal denemeleri gerçekleşiyor..Sallananlar,Amayasacılara hizmet ediyordu..
ihtilaller sebebi ile  Harb okulu ilk kez tarihinde mezun vermemişti.. ..
Kıbrıs kan gölüne dönmüs ses yoktu. Ama ayrilikcilar meclisde top koşturmaya başlamıştı... Kominizmle mucadele Dernekleri ,Manevi cihazlanma Derneği,Fetö nun Hristiyan versiyonu Yehova sahitlerinin teşkilatlanması,  maaşı ABD tarafından verilen özel Harp Dairesinin kurulması, zaten tesadüfdü.. !!
Kurucu irade Turk milliyetçiliği ,Atatürk milliyetçiliği kavramı ile sulandirilirken 1977 lerde.bir baktık "Türk milliyetçiliği "Turk islam ulküsü adi ile bir diger darbeyi almıştı.
Oysa Türk dediğinde Avrupalıların kafasında zaten Müslüman vardı.Ayrı bir belirtece ne gerek vardı?Ataturk ve cumhuriyeti n kurucu iradesinin illa ki sulandirilmasi gerekiyordu..
 Bugüne ulaşmak için mektubu dünden yazılması gerekiyordu...
Ümmilesen zihniyet, Ataturkten uzaklaşmış bir Turk milliyetçiliği sistemi nasıl zuhur ederdı?Nasil Kubilay ı sehid edenler hukumet olabilirdi?Ataturk e kufur ve kinle büyüyenler nasil 10.yil marşının yazilma sebebini ortadan kaldirabilirdi?..Hukumet olarak olabilirdi..
Yenilenen düşmanlık modelleri ,kandırılmış kitleler eli ile en son 15 Temmuz da ihtilal yeltenmesine girisdi..ihtilal başarı ya ulaşsa idi yine zarar görecek olan TC idi..Basariya ulasamadi ama kapatılan kurumları sindirilen dinamikleri ile yine zarar gören  TC oldu.Neden?Gece de olsa gündüz de olsa dusman avini düşürecekdi.
 Av olmayacaksan dusmanı sen avlayacaksın 

Torun Halili
( Ihtilaller Hep Bizi Vurdu başlıklı yazı HALİLİ tarafından 16.04.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.