1 Önder 7.kurultayını Diyarbakırda Yaptı

Nitelikli İmam-Hatiplerin topluma yaptığı rehberlikten esinlenerek ÖNDER adına layık görülen Türkiye İmam-Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği 7.Kurultayını Diyarbakır’da yaptı.

81 ilden katılımcılarla gerçekleşen bu manidar kurultay, ülke sorunlarını aklı selim atmosferinde çözmeyi dert edindiğini ve bu çözüme katkı yapabilecek kapasitede olduğunu; 17 Aralık Cumartesi günü yapılan 4 saatlık panelle, aynı günün akşamı 3 saat süren Yeni Anayasa çalıştayıyla ve 18 Aralık günü saat 10:00-16:00 aralığında yaklaşık olarak 5 saat süren kurultayda ortaya konulan yorum ve yaklaşımlarıyla ortaya koydu.

Panalde İmam-Hatip liselerinin dünü, bugünü ve yarını değerlendirirken, bir anayasa hukukçusu tarafından Yeni anayasanın olmazsa olmazları ve olması gerekeni ve zor yanları ele alındı. Doğrusu bilgi ve nitelik açısında katılmaya değer bir paneldi. Hadefine ulaştığına inanıyorum.

Anayasa çalıştayında 40 madde üzerinde madde madde değerlendirme yapıldı; isteyen herkese konuşma fırsatı verildi, farklı görüşler not edildi maddeler üzerinde düzeltmeler yapıldı. Kimi maddeler birleştirilirken ayrıca yeni maddeler de eklendi.Dikkatimi çeken şu, mümkün olduğu kadar soyut kavramlardan kaçınılarak, insanımızın huzur ve mutluluğuna endeksli yorum ve yaklaşımlar kabul görüyordu.

Bu Çalıştayda,

Din ve Vicdan özgürlüğü,

Yerel Yönetimlerin güçlendirilmesi,

Askeri vesayetin sıfırlanması ve bunun dolaylı bir kurumu olan Milli Güvenlik Kurulunun kaldırılması,

Anadil eğitiminden tutun, Seçim Yasasına kadar, her türlü sorunumuzun çözümüne katkı yapacak maddeler ele alındı ve çok seslilik içinde karşılıklı sevgi ve hoşgörüyle değerlendirmeler yapıldı.

Kurultay tek kelimeyke mükemmeldi; 745 numaralı ÖNDER üyesi Başbakan Recep Teyip Erdoğan’ın  iki sayfalık katkı yazısından tutun İngilteredeki iki milyon müslümanları temsilen katılan bir Beyefendinin verdiği katkıya kadar tüm konuşmacılar kurultaya katkı yapmaya çalıştılar. Ülke yönetimi ve geleceği için kayda değer fikirler ortaya koydular.

Satır başlarıyla;

İnsan Haklarına vurgu yapıldı,

Din ve vicdan özgürlüğü üzerinde duruldu,

Ademi merkeziyetçi bir yönetim tarzı modeli savunuldu,

Ülkenin barış ve huzura kavuşması için yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve anadil eğitiminin yolunun açılması kayda alındı,

İslami değerlerin tüm vatandaşlarımıza ulaşabilmesi için İmam Hatip okullarının yaygın bir halde her ilçemizde en az bir, potansiyel öğrenci sayısı elveriyorsa bir kız bir erkek olmak üzere iki İmam-Hatip liselerinin açılması gerektiği kanaatine varıldı.

Diğer okullarda da Din Kultürü ve Ahlak bilgisinin tüm öğrencilerimize verilmesi gerektiğine,  ileri düzeyde dini ilimler isteyen öğrencilere de seçmeli derslerin verilme imkanı verilmesine ve ilköğretimde Kur’anı Kerim dersinin veli isteği üzerine tercihli olarak öğrencilerimize verilebilmesinin gerekliliği kanaatine varıldı.

Kurultay deklarasyonunun tamamını buraya almak istemedim.İsteyen ÖNDER internet sitesi http://www.onder.org.tr adresinden inceleyebilir.

Doğrusu 81 ilden katılımcılarla 200’u aşkın delegeler olmakla beraber 300-400 kişilik nitelikli davetlilerle bir ahenk içinde gerçekleşen bu Kurultayın, İmam-Hatiplik ruhuyla değer kazandığına inanıyorum.

Şimdiye kadar yapılan 6 kurultayın Ankara ve İsatbul'da yapılmasına rağmen 7.sinin Diyarbakırda yapılması kayda değer ve manidardır diye düşünüyorum.İçeriğinin zenginliği bakımından bu iki günlük çalışmayı üç-beş yazıyla kaleme almak kolay değildir.Bu kadarını kabul buyurmanız dileğiyle...

Bu önemli etkinliği okuyucularımla paylaşmayı boç bildim.

Selam ve dua ile

( Önder 7.kurultayını Diyarbakırda Yaptı başlıklı yazı Eyüphan KAYA tarafından 19.12.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.