1 Güzel Şeyler Oluyor
Malına mülküne sahip çıkmazsanız birileri çarçur eder, hoyratça kullanır. hal vurup harman savurur.Sanki kürek çekmiş, kolu mu yorulmuş ki üzene bezene kullansın, yapıcı olsun.

Artık ayağı üzerinde durmayı beceren, ona buna minnet etmeden yaşama düzeyine gelen, sarf ettiği emek ve çabayla kamu düzenine katkı yapan, Devletten nemalanmaktan öte vatandaşa verdikleri iş imkanıyla, ithalat ve ihracata katkı yaparak ekonomiyi canlandırmalarıyla, ödedikleri vergiyle devlete gıda verip, hayat kazandırıp, canlılığa destekleriyle varlığını ortaya koyan sağ duyulu vatandaşlarımız artık sahip oldukları bilgi kanaat ve tecrübeleriyle ülkenin sosyal ve siyasi sorunlarına el atıyor, tartışıyor, pozitif katkı yapıyor.

Zamanın yetersiz, ürkek ve ülkenin gerçeklerine yabancı kimseleri, haksız yere oluşturdukları Kürt sorunu kronik hale gelip dünyada varlığı kabul edilen bir örgüt doğurmuş, yüz binlerce insanımızı evinden barkından etmiş, 17 bin faili meçhulun keyfi infazlarına sebep olmuş, ayrıca 300-400 milyar dolarlık bir ekonomik kayba vesile olmuş, en acısı da doğu batı insanımız arasında, başka bir ifadeyle Kürt Türk halkı arasında kırgınlığa sebep oluştur.

Bu sorunun yakından tanınmasına ve aslını öğrenip, çözüme kavuşması için 28-30 Ocak 2011 tarihleri arasında üç günlük bir çalışmada 22 il ve 4 ilçeden 1136 sivil Toplum Kuruluşlarını temsilen 175 akil insanlar Diyarbakır’da bir araya gelip, İstişare, Panel ve Çalıştay düzenleyerek, soruna çözüm tekliflerini bir basın açıklamasıyla kamuoyuna deklere ettiler.Çoğunluk bölge illerinde olmasına rağmen toplantıya katkı yapan iller arasında Antalya, Bursa, İstanbul, Kocaeli, Ankara, Erzurum illerinin aktif katılımcılarının olması manidardı.Bir sonraki “doğu batı kardeşliği platformu Ankara’da bir araya gelecek ve gerek Ankara’da ki kurumlara; başta parlamento olmak üzere Anadolu insanına seslenecekler.

Aslında bu çalışma Bursa İlimizin önderliğinde, GTV rehberliğinde daha önceden başlamış ve bu çalışmayla 3.buluşma gerçekleşmiştir, ancak her buluşma katılım ve katkı açısında bir öncekini katlayarak gerçekleşmiş ve Ankara buluşmalarını daha da görkemli ve etkili olacağını candan inanıyorum.

Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yollardan çözümü bağlamında çalıştayın hazırladığı 13 maddelik bildirgede şu taleplere yer verildi:

- Anayasal vatandaşlık tanımının hiçbir etnisiteye dayandırılmadan yapılması
- Köylere dönüşlerin önündeki engellerin kaldırılması
- Koruculuk sisteminin bir an önce lağvedilmesi, korucu olanlarla olmayanlar arasındaki düşmanlığın giderilmesi
- Ulus devlet anlayışının terk edilmesi
- Anayasada değiştirilmez hükümlerin kaldırılması, yerine insan hakları normlarına uygun düzenleme yapılması
- İsimleri değiştirilen köylerin, eski isimlerinin tekrar yasal güvenceye alınması
- Mevcut çatışmasızlık ortamının kalıcı hale dönüştürülmesi
- Kürt sorununun çözümü için model tartışmaları konusunda platform bünyesinde bir komisyon kurulmuştur.
- Türkçenin yanı sıra ana dilde eğitim hakkının eğitim sürecinin her safhasında gerçekleştirilmesine yönelik yasal düzenlemeler yapılması
- Eğitim sistemi gözden geçirilerek özgürlükçü bir anlayışla eğitim sisteminin yeniden düzenlenmesi
- Bölge halkı nezdinde etki gücüne sahip kanaat önderlerinin Kürt sorununun çözümünde sürece dahil edilmesi
- Sorunun çözümü sürecinde halklarımız arasında asırlarca en temel birleştirici unsur olan dini inançların özgürlük alanının genişletilmesi

İşte hak ve hakikat budur, insanlarımız bir araya gelecek düşünce üretecek, sorunlarına çözüm yollarını tespit edip parlamentoya yön vererek ve çalışmalarını takip edecek. Özgür üretken mutlu başarılı yönetim tarzı budur.Sen de kim oluyorsun diye bakan, vekile, vekil Sivil Toplum Temsilcilerine hava atarsa birileri de hükümete caka satar, meclise aba altında sopa gösterir ve memlekete huzur ve sükunet gelmek, hayat kaosa döner.

Buna fırsat vermeye hakkımız yoktur.

Ne mutlu bu günlere diyor bu milletim mutluluğu için dua ediyorum.
Eyüphan KAYA
( Güzel Şeyler Oluyor başlıklı yazı Eyüphan KAYA tarafından 31.01.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.