İslam Ahlakı Ve Müslümanlar 2
Müslümanlar olarak biz İslam ahlakını yerle bir ettik. Söz verip durmuyoruz. Borç alıp ödemiyoruz. Çünkü ödemeye niyetimiz yok. Niyetimiz olsaydı Allah yardım ederdi mutlaka. Dedikodu yapıyor, söz taşıyoruz. Olur, olmaz şeye öfkeleniyoruz. Öfkemize yenik düşüyoruz.

Sebepsiz düşmanlık yapıyoruz. Menfaatimize ne ufak bir halel gelse düşman kesiliyoruz. Üç kuruşluk dünya için her şeyi yapıyoruz. Gel gelelim Allah için yaptığımız bir şey yok. Gösteriş için her şeyi yapıyor, Allah için kılımızı kıpırdatmıyoruz.

Hayır, yapmaya niyetimiz yok. Hayır, yapar görünüyoruz. Her şey nefsimiz için. Komşuluk hakları nedir bilmiyoruz. Komşuluk haklarına riayet nedir bilmiyoruz. İnsanlık nedir bilmiyoruz. Kadın hakları nedir, çocuk hakları nedir, insan hakları nedir bilmiyoruz. Hayvan hakları nedir bilmiyoruz.

Eşyayı tanımıyoruz, kendimizi tanımıyoruz, çevremizi tanımıyoruz. Tanımaya da niyetimiz yok. Kendimizi eksik bilmiyoruz, aciz olduğumuzu anlamıyoruz. Kendimizi geliştirmeye niyetimiz yok. Kendimizi kontrol etmiyoruz. Hep başkalarının hatalarına dikmişiz gözümüzü. Onları büyütüyor, büyütüyor, büyütüyoruz. Kendi hatalarımızı görmüyoruz, görmeye de niyetimiz yok. Yahut da küçük görüyoruz hatalarımızı.

Başkalarının en ufak kusurlarını dev aynasına yansıtıyor, kendi kusur ve hatalarımızı önemsizleştiriyoruz. Hatalarımıza kılıf arıyor yahut onları yüceltiyoruz. Hatta yanlışlarımızı kural haline getiriyor, hatalarımızı kanunlaştırıyoruz.

Hak hukuk tanımıyoruz. Hak hukuk nedir bilmiyoruz. Ahirette hesap verecekmişiz önemsemiyoruz. Hep en iyi biziz, en doğru biziz, herkes yanlış yolda, herkes yanılıyor, herkes yanlış yapıyor, bir doğru yapan biziz. Tek doğru yolda olan biziz. Tek hak söz bizim sözümüz. Tek doğru olan biziz.

Hile, hurda bizde. Hani şairin dediği gibi ‘Onlar ki laf ile âleme veriler nizamat, bin türlü teseyyüp bulunur hanelerinde’ işte biz buyuz. Bu aslında halimizin hülasası. Tafsilata girsek içinden çıkılmaz olur.

Başkalarını kötülüyoruz sürekli, başkalarını kötü emellerimize alet ediyoruz. Başkalarının en önemli işlerini kendi küçük hesaplarımız uğruna kullanıyoruz. Benciliz, egoistiz, nefsimizi putlaştırmışız. Çıkarcıyız, çıkarımız için her şeyi yapmaya hazırız.

 Entrikacıyız, Makyavellisi: amaçlarımız için her şey mubahtır. Bir kuruşluk menfaat için bir dünyayı yakarız. Sadistiz, mazoşistiz. İşkence yapmaktan zevk alırız. Aldatırız, aldanırız, fırsatçıyız.

Hırsızız, hakkımız olmayan birçok şeyi gizlice elde ediyoruz. Bazen de açıktan gasp ediyor gerekirse uğruna can veriyor, can alıyoruz. Vergi kaçırıyoruz. Haksız kazanç elde ediyoruz. Haram helal ver Allah’ım, fakir kulun yer Allah’ım diyoruz. Kimsenin görmediği yerde her şeyi yapıyoruz. Biri gördü mü hemen toparlanıyor, ahlaklı insan rolü yapıyoruz.

Fırsatını bulunca her şeyi kotarıyoruz. Kendimizi hep haklı başkalarını hep haksız buluyoruz. Herkese iftira atıyor, çamur atıyor, herkesi kötülüyoruz. Kendimiz sütten çıkmış ak kaşık olarak takdim ediyoruz. Her türlü ahlaksızlığı yapmaya hazırız ancak utandığımızdan riyakârlığımızdan yapamıyoruz ama kendimiz ahlak abidesi olarak takdim ediyoruz.

Ne diyelim artık. Bu bizim kara yüzümüz. Nasıl yunacağız bilmiyoruz. Nasıl ak pak olacak, ya da nasıl bu halde Allah’a hesap vereceğiz. Huzur-u mahşere nasıl çıkacağız. Umarım tevbe eder nefsimiz tezkiye eder, ölmeden önce ölür, nefsimizi öldürür hakiki bir dirilişle yeniden diriliriz.

Ahmet Kemal
Kayıt Tarihi : 17.9.2013
( İslam Ahlakı Ve Müslümanlar 2 başlıklı yazı EDİP GÜL tarafından 20.03.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.