ARNAVUTLUK SENİ BEKLİYOR 
Kural belli ülken AB ne giremiyorsa sen AB ne gireceksin…Gümrük duvarlarını sen yıkacaksın…Mutlak kalite yanında Malına rekabet gücü ve fiyat cazibesini sen katacaksın…Ama nasıl?
Arnavutluk bayrağı, Çiftbaşlı kartal dır. Kırmızı zenin üzerinde siyah kartal olması, Gaziantep spor renkleri,Beliktaşlı olmamız,Selçuklu imparatorluk simgesini hatırlatması  gibi sebeplerle bende bir sempati oluşturdu..
Arnavut Hasan. Paşa nın osmanlı ya ihaneti tepelen Yunan bölgedinden gelen Hristiyan Arnavut’lara kale teslimi sebebi ile tarihden gelen soğukluk, ilk Başbakan hasan paşa nın isyancılar tarafından öldürülmesi,müslüman ahalinin anadolu ya sürgünü araya giren ateist Enver Hoca nın acımasız kominist uygulamaları bile Arnavutluk da ecdad izini silmeye yetmemiş..
Günlük hayatta kullanılan Türkçe kelimeler ,buranın bir Bursa gibi Türk şehri izlenimi yaratıyor ..
Arnavutların kişisel özelliklerini bilmek yatırımcıya katkı sağlar…
Bir arnavut nuh dediğinde ona prygamber dedirtemezsiniz..Onun bildiği doğru sen dünyayı da bilsen bir anlam ifade etmez..
“Kartal simgesi” onun gururunun simgesidir..Kartalın avlanırken yalnızlığı ve kendi kurallarını uygulaması ve kurallarına bağlılığı onun inatçılığıdır..Burda anlatılan bir hikayede” Arnavut olmayan paşa ile arnavut ot biçilir …Hayır ot traş edilir tartışmasında ot traş edilir inadındaki Arnavutu  ,paşa atın şunu denize de aklı başına gelsin traş mı edilir  biçilir mi anlasın demiş..Arnavut boğulurken bile işaret ve orta parmağını açıp kaparak makas işareti berberin traşını işaret etmiş..
Yada burada lokantaya gittiğinizde yeşil salata dediğinizde domatesli peynirli bir salata getirdiğinde bu daha iyi der İşin ve farklılığın içinden çıkar..
En büyük şehri Tiran ,ülkenin tüm nüfusu 2 /3 milyon ile iş gücünden yoksun yaşlılar nufusuna dönmüş bir ülkenin inanılmaz bir dinamizmi var..
Bir arnavut ülke dışına da gitse 30 sene sonrada olsa Sdney kadar uzak diyarda da bulunsa sonumda yine ülkesine dönüyor..
Kat kat yükselen gökdelen inşaatları, havalimanından itibaren başlayan otel tabelaları ,ülkenin ilerisine doğru giden ışıklı tabelalar gibi duruyor..
Osmanlı ruhu,Sevilen Türk dizileri ve Erdoğan sevgisi burada bir Türk sevgisi oluşturmuş
Gelecek  olan“hap yap para kap. “Tipli iş adamlarının burada yeri yok .Arnavutlar için söz namus..Sözünden şaşarsan otel binalarını ,kazinolaları dikerken kazanmak için risk alanlar, yok etmek içinde risk almayı göze alırlar..Bunu unutma…
Kominist sistem burada düşünme ve hayal gücünü sınırlamış ,devasa Türki ye nin dev gibi hayal gücü olan insanlarını Arnavutluk bekliyor..
Halen Sanayi den turizme,sağlık yatırımlarına girmiş Türkler var.Getir götürlere katkı sağlayan tipli işadamlarında var .
Arnavutluk ülke olarak ,Bizden AB konusunda daha şanslılar..
Ne kadar Tiran da Bursa ruhuda görsek Bir avrupa şehirinde  olduğunu hissediyorsun Bizdeki şehir keşmekeşliği burada yok..
Bir kadın gece yarısıda olsa tek başına yürüyebiliyor.Kimsenin kimse ye karıştığıda yok..
Eski araba hiç yok.Alman arabaları revaçda ve 20 Trilyona satılan araclar burada 35 bin yuro civarında captan düşmüş ufak arabaları 1-2 bin yuro ya alabilirsin ..
İstanbul da 300 bin dolara 1+1 alacağına gel Tiran da 1 dönüm arsa al..Deprem riski kadar riskin yok..
Ürün çeşitliği burada yok.Türk markaları burada yerini almış ama ara eleman boşluğu var..Daha çok tekstilciler var..
Türkiye de ki faiz ,rafdaki malı sattığın fiyata yerine koyamama riski ,peşin çalışan ve para gücü olan Arnavutluk da ticareti daha kolay hale getiriyor..Elinde ustalığın varsa, güvenirliliğine devgüveniyorsan para gani..
Türk dış işlerinin müthiş bir gücü var..Bunun yanında yerel deki diyanet işlerinin feröcülerin elinde olduğu söyleniyor..12000 e yakın öğrencileri var..Türkiye’nin etkili gücü Maarif vakfının çalışmaları ve camileşme hareketi buradaki Amerikan artığı fetönün gücünü kıracaktır...Komizinm sonrası müslümanlıkla ilk tanışmaları ,müslüman zannettikleri fetöcüler olduğu için uzun vadede bu sorun çözülür…
TC ,AB ye giremiyorsa Arnavutluk TC vatandaşlarının  ve şirketlerinin giriş kapısı olabilir. Sahil bandında  yapılan liman inşaatı doğrudan TC ile sağlanabilecek RO ro seferleri ile Tüm Türkiye buraya taşınır. Büyük depolaşma hareketi yapıldığında dökme ürünlerin ambalajlanma sahası ile Arnavutluk malına dönüşen mesela zeytin zeytin yağı gibi ürünler gümrük kotası ve sübvansine edilen iitalyan ürünlerine karşı rekabet edebilir hale dönüşür…
Hayvancılkla ilgili müthiş ve trakya toprağına beznzer müsait alt yapı var..Kesimhanesinin de içinde yer aldığı entegre hayvancılık için kaçırılmaz bir yer..
Madencılık burada bağırıyor..Krom tesislerinden mermer tesislerine vahşice kendi halinde kaynayan kaplıca suyunda kadar hepsi sahibini arıyor..
Ürünün arkasında duramayan Türkler mümkünse gelmesin yük asansörleri yerden mantar gibi biten gökdelenler ve bunların cephe temizliği iş makinalarını kiralama işi yapanlar içinde mükemmel fırsatlar yaratır..Kimya sanayinde gerek temizlik maddeleri gerekse ilaç ve sıhhi yatırımlar AB biletinin ta kendisi olarak sahibini bekliyor..
Tabi bu işleri yapabilmek için Türk insan kaynaklarını da yanınızda getirmeniz gerekecektir.. Yerel halk ın ustalık  bilinçi henüz gelişmemiş ve genç nesil dış ülkelerde koşturuyor.. 
Tiran da bir baklavacı yok ..Burada bağırsak ve ciğerleri atıyorlar ..Türkiye de kokoreç ve ciğer tedarikini de buradan yapa bilirsiniz
Ama tüm bunları yaparlen mihmandarlığına ihtiyaç duyabilirsiniz..İngilizce ve arnavutça biliyorsanız problem yok ..Kendinizde yapabilirsiniz..Ama elçilik her daim yanınızda..
Torun Halili
( Arnavutluk Seni Bekliyor başlıklı yazı HALİLİ tarafından 11.02.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.