Makale / Güncel Makaleler

Eklenme Tarihi : 2.09.2023
Okunma Sayısı : 267
Yorum Sayısı : 5
1 Eylül Dünya Barış Günü  Mü?

Hiç bekletmeden başlıktaki sorunun cevabına geçiyorum hemen.

Sizce Dünya üzerinde sadece ve sadece Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde '' Dünya Barış Günü '' olarak kutlanan, bu iki devlet dışında hiç bir devletin 1 Eylülde kutlamadığı bir gün '' Dünya Barış Günü'' Olabilir mi?

Evet, gayet açık ve net bir soru soruyorum:Dünya üzerinde sadece ve sadece Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde '' Dünya Barış Günü '' olarak kutlanan, bu iki devlet dışında hiç bir devletin 1 Eylülde kutlamadığı bir gün '' Dünya Barış Günü'' Olabilir mi?

Bence olamaz.

Eee o zaman?

O zaman Türkiye'de 1 Eylül'ü '' Dünya Barış Günü'' olarak kutlayanlar kendileri çalıp kendileri oynamaktadırlar.

İyi de yahu hiç bir dayanağı olmayan bir günü bizim Türk Milletinin bir kısmı niçin Dünya Barış Günü olarak kutluyor ki?

O zaman gelin bu olayın asıl hikayesini dinleyelim. Yani 1 Eylül Dünya Barış Günü nasıl ortaya çıkmış.

Efendim, 1 Eylül aslında Dünya Savaş Günüdür. Çünkü Dünyanın gelmiş geçmiş en yıkıcı savaşı olan II. Dünya Savaşı, 1 Eylül 1939'da Almanya'nın Polonya'yı işgali ile başlamış.

Derken bu yıkıcı savaş sona erince Sovyetler Birliği ( Yani Rusya ) kendisinin kurduğu ve adına Warşova Paktı dediği ülkeler ile kendi ülkesinde 1 Eylül'ü Dünya Barış Günü olarak kutlamış. Lakin Varşova Paktı 1991!de yıkıldıktan sonra artık 1 Eylül Dünya Barış Günü diye bir gün kutlamaz olmuşlar.

Bu arada tabii ki söylemeye gerek yok, Varşova Paktı ülkeleri Dünya Barış Günü diye bir gün kutlar da Birleşmiş Milletler boş durur mu? Onlar da 1981 Yılından itibaren demişler ki '' Yahu biz her sene Genel Kurul toplantılarımızı Eylül ayında yapmıyor muyuz? Yapıyoruz. O halde Gelin her sene Eylül Ayının üçüncü haftasının Pazar Gününü Dünya Barış Günü olarak kutlayalım.''

Bir süre Eylül ayının 3. Haftasının Pazar Günü, Dünya Barış Günü olarak kutlanmış BM'ye bağlı tüm ülkelerce...

Sonra BM, 2001 Yılında demiş ki '' Dostlar! Gelin bu günü sabitleyelim. Bundan Böyle 21 Eylül tarihi Dünya Barış Günü olsun.''

Başlamışlar 21 Eylül'ü Dünya Barış Günü olarak kutlamaya.

Yani BM'ye üye tüm devletler 21 Eylül'de kutluyorlar Dünya Barış Gününü.

Pardon, iki devlet hariç: Türkiye Cumhuriyeti ve BM'nin maalesef sallamadığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti...
Türkiye, hiç bir zaman Varşova paktı üyesi olmadığı halde,

Varşova Paktı yıkıldığı halde

Türkiye halen BM'ye bağlı olduğu halde,

Türkiye'de bir kısım vatandaşlarımız her nedense inatla, ısrarla 1 Eylül'ü Dünya Barış Günü olarak kutlarlar.

Yıllar önce bir arkadaşım ( Kemal Yavuz Paracıkoğlu-- Şarkıcı Halil Sezai'nin Babası ) '' Başta Özbekistan olmak üzere Türk Cumhuriyetleri 1 Eylül 1991'de Rusya'dan Bağımsızlıklarını koparmışlardır. O sebeple olabilir hocam.'' Demişti. Araştırdım evet Özbekistan'ın Bağımsızlık Günü 1 Eylül 1991 ama diğerlerinin hiç birinin değil. Nitekim 1 Eylülü Dünya Barış Günü olarak kutlayanların neredeyse hiç biri '' Dünya Barış ve Özbekistan'ın Bağımsızlık Günü.'' Diye bir şey söylemiyorlar. Yani 1 Eylül'ün Özbekistan'ın bağımsızlık günü olduğunu bilen neredeyse hiç kimse yok.

Bu arada 1 Eylül'ün Uşak ilimizin Düşman işgalinden kurtulduğu gün olduğunu sadece Uşaklılar biliyor maalesef.

Son olarak:

Bakalım 2 Eylül'ün Yunan Başkomutanı Trikopis'in esir edildiği gün olduğunu,

4 Eylül'ün Sivas Kongresinin başladığı gün olduğunu hatırlayıp kutlayan kaç kişi çıkacak? Merakla bekliyorum.
( 1 Eylül Dünya Barış Günü Mü? başlıklı yazı Sami Biber tarafından 2.09.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.