Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 13.02.2024
Okunma Sayısı : 317
Yorum Sayısı : 10
Barnabas  İncili  --3.  Bölüm---barnabas  İncili  Diye  Bir  İncil Var  Mı?

Geldik yazı dizimizin en can alıcı kısmına: Gerçekten de Barnabas İncili Diye bir İncil var mı? Yoksa böyle bir İncil tamamen Müslümanların uydurması mı? Yani Müslümanlar, Hz. Muhammed'in son peygamber olduğuna Hıristiyanları ve diğer dinlerden olanları inandırmak için bir İncil mi uydurdular?
Hıristiyan dünyasına göre Müslümanlar evet, bir İncil uydurdular sırf Kur'an'da geçen bir ayeti kanıtlamak için. ( Saf Suresi 6. Ayet )
Ancak?
Ancak ilk dönem İslami kaynakların hiç birinde varlığından haber verilmeyen Barnabas İncili yine kendi kaynaklarında, yani Hıristiyan kaynaklarında yer almaktadır. Daha açık söyleyeyim: Barnabas İncili diye bir İncilin varlığından bizzat Hıristiyan kaynaklarında söz edilir.
Mesela?
Mesela MS. 126- 202 Yılları arasında yaşamış bir aziz olan İrinaios( Bugün hem Katolik hem de Ortodoks Hristiyanlarca aziz kabul edilir. ) Pek çok yazısında Barnaba'nın yazdığı İncil'den faydalandığını belirtir. Daha da ilginci bu İncilin ARAMİCE bir İncil olduğundan bahseder. [ Aramice İncil kelimesinin altını çizin zira ileride yine karşımıza çıkacak ARAMİCE İNCİL ]
Şimdi bir soruyla devam edeyim:
Olmayan bir şey yasaklanır mı?
Saçma bir soru oldu değil mi? Olmayan bir şey nasıl yasaklanır ki?
Ama Hıristiyan dünyası hem Barnabas İncili diye bir İncilin olmadığına inanırlar hem de bizzat kendileri Barnabas İncilinin defalarca yasaklandığını yazarlar.
Mesela MS. 366’da Papa Damasus, Barnaba İncili’nin okunmaması yönünde bir karar çıkarmıştır.
382 yılında Batı Kiliseleri,
465 yılında Papa Innocent, Barnabas İncilini bulundurmayı ve okumayı yasaklayan kararları tekrar etmişlerdir.
Kısaca söylemek gerekirse Barnabas İncili diye bir İncil var. Varlığını da biz Müslümanlar değil bizzat Hıristiyanların kendileri söylüyor ya da koydukları yasaklarla dolaylı olarak ispat ediyorlar.
Ancak İznik Konsilinde Matta, Luka, Markos ve Yuhanna İncilleri dışındaki tüm İncillerin geçersiz sayılması ve zaman zaman diğer İncillerle ilgili ( Özellikle Barnabas İncili ile ilgili ) yasaklar sebebiyle Barnabas İncili unutuldu gitti ve işin doğrusu İslam Dünyasında da Barnabas İncili diye bir İncilin adı bile anılmıyordu. Daha da ilginci Peygamberimiz Hz. Muhammed'in hadislerinde de diğer İslami kaynaklarda da Barnabas İncili diye bir İncil'den hiç bahsedilmiyordu. Yani İslam dünyasının böyle bir İncilin varlığından haberi yoktu.
Yüzyıllarca Barnabas İncilinden hiç söz edilmedi. Sonra 16. Yüzyılın sonlarına doğru birdenbire ortaya bir Barnabas İncili çıktı. Hem de Vatikan'da.
Evet, 1500'lü yılların sonlarına doğru, Papalık tahtında oturan, zalimliği ile ünlü V. Sixtus'un, Fra Marino adında bir yoldaşı rahip vardı.
Fra Marino bir gün Papa Sixtus uyurken onun kütüphanesinden rastgele bir kitap aldı ve kitabın kapağına baktığı anda gözleri fal taşı gibi açıldı. Evet, bu Barnabas'ın yazdığı İncil'di.
İTALYANCA olarak yazılmış olan bu İncili cübbesinin içinde gizleyerek dışarı çıktı ve başladı bu Barnabas İncilini okumaya. Okudukça bu İncilin çok farklı bir İncil olduğunu gördü zira bu İncil son peygamber Hz. Muhammed'den bahsetmekteydi.
Neyse efendim, hem İtalyanca hem de pek çok sayfasında Arapça notlar olan bu kitaptan oldukça etkilenen Rahip Fra Marino, Müslüman oldu rivayetlere göre ( Bu rivayetler Müslümanların değil Hristiyanların rivayetleridir. )
Eee, Barnabas İncili ne oldu peki?
Efendim, Barnabas İncili '' Ben bir küçük cezveyim, elden ele gezmeyim.'' şarkısında olduğu gibi elden ele gezdi ve en sonunda Hollanda'da ortaya çıktı. Ne zaman? 1713 Yılında.
Sonra?
Sonra yine bu İncil 1738’de Viyana’daki Avusturya Milli Kütüphanesi’ne 2662 koduyla kaydedildi.
Daha sonra?
Daha sonra Hıristiyan alemi '' Ulan salak Müslümanlar! 16. Yüzyılda, üstelik de İtalyanca olarak yazılmış ve dahası kenarında Arapça notlar olan bir İncil nasıl olur da orijinal Barnabas İncili olur? Siz kimi kandırıyorsunuz avanaklar. '' dediler ve demeye devam ettiler biz Müslümanlara.
Haklı mıdırlar?
Hem evet, hem hayır.
Haklılardır zira gerçekten de 16. Yüzyıl ( yani 1500'lü yılların sonlarına doğru ) Yazılmış olan ve sayfalarında Arapça notlar olan İtalyanca ( Hemen peşi sıra İspanyolca ) Yazılmış Barnabas İncilinin elbette gerçek Barnabas İncili olma ihtimali %0'dır.
Bu İncil belli ki 15. Yüzyıl sonlarında öncelikle İspanya'da, ardından da İtalya'da büyük zulümlere uğrayan, din değiştirmeye zorlanan Müslümanların, kendilerini bu baskılardan kurtarmak için buldukları bir çare olmuştur. Yani Barnabas İncili sayesinde Hıristiyanların Müslümanlara karşı daha olumlu davranacakları hatta İslamiyete geçecekleri ve böylece üzerlerindeki baskının kalkacağını düşünerek bir Barnabas İncili uydurmuşlardır.
Ya da?
Ya da yüz yıllar sonra orijinal Barnabas İncilini bulan bir şahıs - herkes anlasın diye- bu İncili yaşadığı toplum olan İtalya'nın diliyle yazıp Müslümanlar da anlasın diye sayfalarına Arapça notlar düşmüştür.
Kısaca, Hıristiyan Dünyasının '' Barnabas İncili diye bir İncil yok. Müslümanlar, Barnabas İncili diye taa 16. Yüzyılda yazılmış İtalyanca bir kitabı karşımıza çıkartarak Hıristiyanları kandırmaya çalıştılar ama yüzlerine gözlerine bulaştırdılar.'' demeleri normaldir. Bu noktada haksız değillerdir.
Ama?
Ama Müslümanlar bugün Viyana Kütüphanesindeki İtalyanca Barnaba İnciline değil de Şırnak'ta bulunan ve karbon testi sonucunda 2000 Yıllık olduğu tespit edilen Arami - Süryanice Barnabas İnciline '' Gerçek Barnabas İncili'' Diyorlarsa?
İnanın Hıristiyan dünyası için hiç farketmiyor. Siz istediğiniz kadar '' Yahu Avusturya/ Viyana'dakinden değil, Şırnak'ta bulunandan bahsediyorum.'' Deyin onlar hep '' Taaa 1500'lü yılların sonunda yazılmış olan bir İncili bize Orijinal İncil diye kakalamaya çalışıyorsunuz.'' Demeye devam edeceklerdir.
O sebeple derim ki: Özellikle bu konuda önüne gelen her kes Arşimet misali çırılçıplak hamamdan fırlayıp '' Evraka, Evraka--- Buldum, Buldum. Bir Barnabas İncili de ben buldum.'' Diye ortaya çıkmasın. Çıkmasın ki gerçek Barnabas İnciline daha kolay ulaşalım. Gerçek Barnabas İncilinde neler yazdığını insanlara daha rahat ve anlaşılır bir şekilde izah edelim.
Özetle: Biz Müslümanlar, Hıristiyanların iddia ettiği gibi ilk kez 16. Yüzyıl sonlarında ortaya çıkan İtalyanca Barnabas İnciline '' Gerçek-Orijinal Barnabas İncili '' Diyecek kadar salak değiliz ama maalesef Hıristiyan alemi bizim böyle bir iddiada bulunduğumuzu söyleyecek kadar salak...
Peki bizim '' Gerçek İncil, Gerçek Barnabas İncili'' dediğimiz İncil hangisi? Bu İncil ne kadar gerçek?
Gelecek bölümde inşallah.
Not: Müslüman din kardeşimiz(!) İzak Rabin'in Ruhuna Fatiha konusunu unutmuş değilim merak etmeyin. Oraya da geleceğiz inşallah.
( Barnabas İncili --3. Bölüm---barnabas İncili Diye Bir İncil Var Mı? başlıklı yazı Sami Biber tarafından 13.02.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.