Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 29.04.2024
Okunma Sayısı : 251
Yorum Sayısı : 18
Günün Yazısı

Bu Yazı 30.04.2024 tarihinde
GÜNÜN YAZISI
olarak seçilmiştir.
Türk  Milletinin  Unutulmaz  Nisanları

*Miladi takvime göre 13 Nisan 1909'da İstanbul, büyük bir ayaklanmaya sahne olmuştu. Rumi takvime göre 31 Martta cereyan eden bu olaya 31 Mart Vak'ası dendi.
Öyle görülüyordu ki 1908'de Meşrutiyetin ikinci kez ilan edilmesi hürriyet, müsavat, uhuvvet ve adalet isteyenleri tatmin etmemişti. Daha fazlasını istiyorlardı. Buna karşılık meşrutiyetin gelmesi ile şeriatın gittiğini düşünenler de vardı ve onlar da bu yeni yönetimden hoşnut değillerdi.
İstanbul'daki isyanı bastırmak için İttihat ve Terakki'nin merkezi olan Selanik'te adına Hareket Ordusu denen bir ordu toplandı ve İstanbul üzerine gönderildi.
Ordunun başkomutanı Mahmut Şevket Paşa, kurmay başkanı ise Kolağası Mustafa Kemal idi.
* Hareket Ordusu İstanbul'a girdi. 25 Nisan 1909'da sıkıyönetim ilan edildi. 27 Nisan 1909'da Mahmut Şevket Paşa'nın emriyle Meclis-i Mebusan ( Parlamento ) toplandı; bu parlamento II. Abdülhamit'i tahttan indirme kararı aldı ve bu kararı uyguladı.
Padişah II. Abdülhamit, ailesi ve hizmetçileri ile birlikte Selanik'te Banker Allatini'ye ait olan köşke sürüldüler.
* Ertesi gün 28 Nisan 1909'da Yıldız Sarayı feci şekilde yağmalandı.
Yani efendim bundan tam 115 sene önce İstanbul- Beşiktaş'taki Yıldız Sarayı - içlerinde Bulgar çetecisi Sandaksi'nin de bulunduğu - soyguncular tarafından yağmalanıyordu ama İttihat ve Terakki terörü sebebiyle hiç bir Allah'ın kulu bu yağma aleyhine tek satır yazamıyordu. Taaa 1912'ye kadar da yazamadı. 1912'de Tevfik Fikret bile dayanamadı ve Hanı Yağma şiirini yazdı.
*Dahiliye Nezareti 14 vilayet ile 10 mutasarrıflığa 24 Nisan 1915 tarihinde bir genelge yollayarak Hınçak, Taşnak ve benzeri Ermeni komitelerinin kapatılması, belgelerine el konulması, liderleri ile zararlı faaliyetleri bilinen Ermenilerin tutuklanması ve bunlardan bulundukları yerlerde kalmaları sakıncalı görülenlerin uygun yerlerde toplanmaları talimatı verdi. ( Ermenilerin soykırım dedikleri olay işte budur. Bu genelge doğrultusunda 2 Binin üzerinde Ermeni tutuklanmıştır. )
* Hemen ertesi gün 25 Nisan 1915'de İngilizler, Çanakkale'ye ( Gelibolu Yarımadasına ) Anzak askerlerini çıkartarak kara harekatı başlatmışlardır. Bu ilk kara harekatında 27. ve 57. Alaya mensup askerlerimizin büyük bölümü şehit düştü.
* 29 Nisan 1916'da yani bundan tam olarak 108 sene önce bugün, Türk ordusu Halil (Kut) Paşa komutasında Kut el Amare denilen yerde İngilizlere karşı büyük bir zafer kazandı. General Townshend ve idaresindeki 13.000 İngiliz askeri esir edildi.
* Dünyanın en şerefsiz, en alçak mahkemesi olan ve tarihimizde Nemrut Mustafa Divanı adıyla yer alan mahkeme, İngilizlerin baskısıyla Boğazlayan Kaymakamı Kemal Bey'i Ermenileri katletmekle suçladı ve 10 Nisan 1919'da saat 19.30'da Bayezıd Meydanında idam etti. Birkaç dakika sonra Bayezıd Camiinde akşam ezanı okunduğunda Kemal Bey'in naaşı halen darağacında sallanmaktaydı.
*23 Nisan 1920'de Ankara Hacıbayram Veli Camiinde kılınan Cuma namazından sonra TBMM dualarla ve kurbanlar kesilerek açıldı. Mustafa Kemal Paşa TBMM'nin ilk başkanı seçildi.
( Türk Milletinin Unutulmaz Nisanları başlıklı yazı Sami Biber tarafından 29.04.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.