ÇOK YAŞA CUMHURİYET
DEĞİL
HEP YAŞA CUMHURİYET 
insan hapşırınca, kalbi durur..1 saniyelik ölüm haline karşı geliştirilen bir temenni bazılarına göre de duadır..
Cumhuriyetin 1 saniyelik durması ölümden öte dir. Apronda bekleyen cumhuriyet düşmanı güçler, adına görüntüde cumhuriyet deselerde tutuklanma, malınıza El koyma, seyahat hakkına aykırı davranma, sürgüne gönderme gibi temel haklarınız elan ortadan kaldırılır. Can mal güvenliğiniz ortadan kalkar.. İran da İslam Cumhuriyeti böyle kuruldu sokakta dolaşan bır kadın sacı dışarda kaldığı için iran ahlak polisi tarafından öylece gözaltında  dövülerek öldirüldü..İtalyan asıllı Napolyon, Fransa gibi asker bir milletin başına   sıralı cumhuriyet isimlendirmelerinde bu şekilde senato tarafından imparator ilan edildi..Seçimle iş başına gelen Adolf Hitler, canlı insan deneylerini, gaz odalarına giden yolun taşlarını bu şekilde döşedi.Ya da TC nin kuruluş değerlerinden saptırıldığı, ABD etkili askeri müdaheleler bir hapşırık anıdır. Dünyanın hangi coğrafyasında hangi ırka yada kültürel ve inanç değerlerine sahip olursanız olun, Anlık cumhuriyetin kaybı, Sahip olduğunız tüm hak ve özgürlüklerin, can dahil sahip olduğunuz her şeyin sona ermesi demektir.
1215 yılı Din adına- kral adına her türlü keyfiliğin kısıtlandığı ortadan kaldırıldığı ve günümüz anlamında anayasal hareketin başlangıcı sayılan bir yıldır. Özgürler ve sahip olduğu hakların temimat altına alındığı toplum sözleşmesi 1215 yılında imzalanan Magna Carta sözleşmesidir.
Soysuzlaşan kral ve kilise uygulamaları altında inim inim inleyen halk ve arazilerine el konulan baronlar kendi aralarında anlaşarak yasaları hakim kılmışlardır.
Bu sözleşmenin 2.maddesin de "Adalet satılamaz, geciktirilemez, hiç bir hür yurttaş ona ulaşmaktan alıkonuşamaz." denmiştir. 39. Maddesi bugün bile Anayasalarda kabul edilmiş bir kısım  temel hakları temimat altına almıştır. "Özgür hiç kimse kendi benzerleri tarafından ülke yasalarına göre yasal bir şekilde muhakeme edilip hüküm giymeden tutuklanmayacak, hapsedilmeyecek, mal ve mülkünden yoksun bırakılmayacak, yasa dışı ilan edilmeyecek, sürgün edilmeyecek veya hangi şekilde olursa olsun zarara uğratılmayacaktır."..
Özgürlüğün teminat alıtına alındığı bu ada ülkesinde üvey evlat muamelesi gören köleleştirilmiş İrlandalılar vardır.. İngiltere yi besler ama kendisi tarihde hep aç kalmıştır.. O sebeple cumhuriyet ısmarla, dışardan tavsiye ile  olmaz. Evrensel ilkeleri olmakla birliktr Milli değerleri vardır. İngilizler demokrasi yi yazılı anayasaları olmasa da yaşar ama sana yaşatırmış izlenimi yaratarak kendi demokrasisini ve refahını üst düzeyde tutar.. O yüzden ayrılmaz şekilde evrensel ilkeleri  ve milli değeri olmayan cumhuriyetler görüntü cumhuriyetlerdir..
İrlanda tam özgür oluncaya kadar fakirlik elinde kalmış ve ingilizlerin tedarikçi bir nevi kölesi gibi olmuştur.. İrlanda birliği katolik ve protestan inancı ile bölümlenmiş İngiliz parlamentosuna giren zengin irlandalılar da ingilizleşerek fakir halkın daha da fakirleşmesine yol açmıştır.En çok göç veren ülkr konumundadır. . Bir birine düşürülmüş irlandalılar bugün içimizdeki irlanda lılar deyimi gibi ihanetin adına eş, geliştirilerek yönetilmiştir.
Politika nın erbabı İngilizler, sizin görüşünüze katılmasa da sizi dinler ve sonra doğru söylemekle birlikte diyerek tam aksi tezi size kabul ettirecek sekılde kendi fikrini size de onaylattırır..İrlanda da  Vikinglerin torunu bir kaç yüz yıldır varlık mücadelesi verse de ingiliz politikalarına kurban vererek zor ilerlemektedir.. ABD ye göçlerde fakirlik ve kıtlıktan kaçan irlan da lılar adaptasyon evresi ile bizim dilimize de Mustafa Denizl i ile girmiştir. İçimizdeki irlanda lılar deyimi yazarın 14 yıl yazdığı hikayeleri bastıracak bir yayıneci bulamaması gibi yaşam zorlukları irlandalı ya düşmüştür..
İrlanda lılar hem bagımsızlık mücadelesi vermiş hemde hain damgası yemiştir.. Anglo sakson  diplomasi bu dur.. Kızılderileri öldürür. Etnik temizlik yaparsın ama vahşi olan sen değil  kızılderili olur.
Elimizde kazanılmış ve her kelimesinde yüce meclisimizin kararı olan bir cumhuriyetimiz var.. CUMHUYET kaybetmeye gelmez.. O yüzden ölüm anı olan hapşırık anı kadar bile kesinti "yok olması "edinilmiş hakların ortadan kaldırıması anlamına gelir. Allah korusun o yüzden" çok yaşa" kesinti anlamına gelir. HEP Yaşa Cumhuriyet diyelim

Torun Halili.
( Çok Yaşa Cumhuriyet Değil Hep Yaşa Cumhuryet başlıklı yazı HALİLİ tarafından 28.10.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.