DUYUNU UMUMİYE 
Duyunu umumiye iç ve dış borçların yönetimi için 1881 de kurulmuş 1923 e kadar devam etmiştir Düşün ki; Mahallenin bakkal amcası tefecıden borç almış zamanında ödeyemeyınce hergun tefecinin adamları geliyor kasayı kapatıp alacagını alıyor.. Bu alma usulunun adı çökme dir. Adam senın dukkanına çöküyor.. Sen izin vermezsen gelir mi? Borcundan kurtulucagım diye izin veriyorsun ama bir süre sonra rafa koyamadığın mallar sebebi ile dukkan gidiyor..
Elletirsen, ellerler..
Umumi Borç yönetimi de zaman içerisinde yenileyerek, değişerek gunumuze kadar gelmıştır.. Kaynakların yurt dışına akışı, sadece borç yönetimi ile değil onun alt yapısı mevzuat dediğimiz üst başlığı hukuk olan kuralların ve kurumlarında yönetimine sıçryarak kendini geliştirmiştir..
Ülkenin en stratejik üretim üssü olarak düşünülen ve kıt kaynaklarla kurulan mal ve hizmetler 1980 İhtilali sonrası oluşturulan siyasi iklim ve onların aktörleri eli ile özelleştirilmiş, yabancılaştırılmıştır.. Misalen 1937 yılında savaşlar  görmüş yönetim, 10 haneli bir köyde, Karabük Denir Çelik Fabrikasını kurmuş, Küre Dağları korumasında kurulan fabrika raylarla hem Ankara ya hem de deniz yolu ile de İstanbul a yakınlığı kullanılmış ve işgal olamaz bir yere inşa edilmiştir.. Bu dev tesis, şimdi sadece 50 bine yakın üniversitelinin yaşadığı koca bir şehre dönüşürken, diğer demir çelik tesislerinin de( know how) bilgi, teşkilat ve insan kaynakları ile doğumuna yol açmıştır.. 1995 yılına geldiğimizde tüm fabrikaların ürettiği ile anası olan bu tesis ülke kaynaklarını, heba eden yönetimlere kurban verildi.. Vergi toplayamayan, yandaşlarına karşılıksız dönüşü olmayan krediler veren, teşviklerle para akışına  ivme katan,personel doldırularak zarar yazdırılan, amerikancı prensler eliyle eski adı duyunu umumiye olan yöntimin, yeni bir enstrümanının  özelleştirme olduğunu öğrendik..
İlerleyen zaman içinde yeni bir model daha öğrendik. Yap işlet modeline daha da ileri nitelik katarak gelir garantili, tahsilatları yabancı menşeili konsorsiyumlarla, hazine kefilli sendikasyon kredileri ile yabancı finans şirketlerine oluşturulan gişelerle para akışı sağlanmıştır. Eksik tahsilat durumunda hazine devreye girmiş bakiye borcumuzu dolar kuru üzerinden ödemiştir..
Bir diğer yöntem hem stratejik hizmet hemde gayrimenkullerıne konma yöntemi olduğunu öğrendik. Telli görüşmenin temeli olan telekom un ilk icraatı telgraf la 1855 de tanıştık.. Askeri haber alma icraatı ile kim bilir kaç cephe savaşını kazandık.. Kaç tane düşman gemisini batırdık.. Posta idaresinin içinde  Varna İstanbul ilk şehirler hattı ile başlayan yolculuk 14 Kasım  2005  özelleştirilirken karşı çıkan  kaç bakanı yedi? 81 vilayet ve ilçelerdeki taşınmazlarda bonus olarak gitti.. Oysa Abdulmecit dünyanın ilk şehirler arası telgraf hattını çektirirken  kim bilir neler düşünmüşdü? İlk kez borçlanan Osmanlı nın kaynaklarını da bu hizmete akıtmıştı? Biz de öyle bir kampanya yapıldı ki telekom yabancılaşmasa ülke sanki  batacak. Bir sene sonra bedava versen kimse  almayacak
.. 6 milyar dolarcık. Şimdi dinleyen dinleyene neredeyse amerikancılar dinlerken, ülke de ihtilal yapacaklardı..
Umumi borç yönetiminin modifiye hali doğrudan millete ait  fatura üzerinden tahsilatlar ile ülkenin en ücra köşesine kadar yetişebilme yeteneği kazanan "aşıcı firma" aynı zaman da emsalsız taşınmazların da koleksiyoneri olmuşdu..
Duyunu umumiye fians sektörüne el atmazsa olur mu? Finans sektöründe Türk bankaları elden ele dolaşıyor. Arap alıyor Yunan a satıyor.. Holanda lı alıyor..Çinli alıyor..Alan alana..Millet seks yapmaya uzak doğuya giderken, parasına durduğu yerde para kazandırmak isteyenle r üllemize doldu.. Yabancı sermaye oranı, neredeyse bütüne ulaşacak hale gelmiştir.
Yerli bankaların bile karlılığı, %100 lerin üzerinde acıklanırken döviz silahı da elinde bulunan yabancı bankalar hiç bir faaliyet göstermese  kur farkı gelirinden yine obezleşmektedir. ..
Hal böyle olunca üretilen, tüm kaynak bedelleri, harcanan emek bedelleri, duyunu umumiyeninn versiyon yöneticileri eliyle kar realizasyonu, faiz geliri, hazinenin garanti yerine geçen ödemeleri aracılığı ile  Hans'a 'katkı sağlamaktadır.. Hasan sa elindeki buzağıları, satarak günü kırtarırken en son ineğini verdiğinde cıscıbıldak ortada kalacaktır.
1839 Gülhane Hattı Hümatun la Başlayan Hukuki tasfiye, 1881 Duyunu umumiye ile iktisadi tasfiye ye dönüşmüş ve Cumhuriyet in ilanı bu çöküşe dur demişti.
1959  AET Başvururusu ile  başlayan, Ankara Anlaşması ve Tek taraflı Gümrük Birliği anlaşması ile hukuki çözülme süreci başlamış - ekonomik ödünler,
- köy nufısının azaltıması,
-sosyal dokunun bozulması,
- ikiz yasalar,
-çiçek bahçeli demografik ayrıştırma politikaları,
- aile planlaması diyerek yaşlandırarak  üretimden düşürme ,
- Türk diye bir yapının   Atatürk tarafından üretilmiş suni bir millet olduğu anlayışı
-Kurumların tasfiyesi
  Hukuki çözülme olarak kendisini araya atılan kuvvetlenrici" ihtilal aşıları" ile iliklerimize kadar göstermiştir..
Ey vatandaş,...
iktisadi çözülmenin başlangıcı aynı çalışma tempona, aynı  üretme gücüne ragmen sürekli yaşam kalitenden ödün vererek, yaşamı idame ettirmenle başlamışdı.. Günlük zamlar ve toplanamayan vergiler, toplananlarınsa yabancı kurumlara ödeme olarak kör kuyuya atılması
Yeni bir cumhuryet atılımını sağlayacak, KAHRAMANI ARAR  duruma getir miştir..

Torun Halili
( Duyunu Umumiye başlıklı yazı HALİLİ tarafından 15.06.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.