İşte artık gelenek modernlikle büyük savaş aşamasında. Bu savaş hiç bu kadar yoğunlaşmamıştı. Seküler batının dünyayı dünya çapında köy haline getirmesi ve yoğun bir baskı altında tutması bunu adeta zorunlu hale getirmiştir. 
Başta Amerika ve Avrupa bu işin başını tutmakta Yeni Romanın batısı adını verdiğimiz bu bölgeden sonra doğusu olan Çin ve Rusya da bu alanda onlardan geri kalmamaktadır. 
Bu gün ta içimize kadar giren öz benliğimiz kuşatmak için büyük çaba gösteren modernlik budur. Yemekte çatal, bıçak kullanmaktan, iç mekanlara ayakkabıyla girmek tam da bu modernliğin ürünü değil midir? 
Yemeği böyle yiyeceksin; şu elinde çatal, bu elinde bıçak olacak şekilde verilen modernlik komutları bu gün bizi zorlamakta, bunları yapamayan, yapamayanları horlayan zihniyet aynı kaynaktan beslenmekte değiller midir? 
Doğum günü partileri bu gün en mutaassıp ailelere bile girmedi mi? Özel anma günlerine artık mutaassıp çevreler de katılmıyor mu? Tv ve internet bütün hayatımızı işgal etmedi mi? Reklam arası ibadet sözleri tüm dindar ailelerin ocaklarından yükselmiyor mu? 
Allah’ın günü AVM’lerde yeni elbise koşanların arasında dindar aileler yok mu? Elbisesi eskimeden yenisini almaya yarışan, bu yolda geçim sıkıntısı geçiren, sırf bu geçim sıkıntısından dolayı dağılan aileleri görmüyorsak bile duymuyor muyuz? 
Marka giyinmek için varını yoğunu harcayan zavallılarla dolu değil mi toplumumuz? Sigaranın en pahalısını içerek, eşyanın en pahalısını giyerek, telefonun son modelini almak için sürekli borca girerek, arabanın son modeline binerek hava atmıyor muyuz şimdi Evine en modern eşyayı alamadığı için huzursuzluk çıkaran kadınlar az mı günümüzde sanıyorsunuz? 
Evinde yemek masası olmadığı için kocasının gözünü çıkaran kadınlar yok mu sanıyorsunuz? Belki siz de şimdi bu durumdasınız. Kadınıyla, erkeğiyle bu adam da nereden çıktı, mağara devrinde mi yaşadığını sanıyor diyor bana mağara adamı lakabını takmaya hazırlanıyorsunuz. 
Bugün bahçeli tek veya iki katlı evlerde oturmak out oldu, apartmanlarda, villalarda ve triplekslerde oturmak in oldu. Hatta havuzlu villalarda oturma yarışı, o villalarda kadınlı erkekli olarak yüzmek moda haline geldi. Yarın bunları yapamayanlar kastın en altı sayılacak, bu efendiler soylu sınıfına yükselmiş sayacaklar kendilerini ve bizi aşağılayacaklar. 
Modernleşmenin daha ileriki boyutlarını diğer yazımızda ele alacağız. 
Ahmet KEMAL

Ahmet Kemal



A A DENEMELERİ İksler 1

( Gelenek Ve Modernlik başlıklı yazı EDİP GÜL tarafından 3.06.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.