Makale / Araştırma

Eklenme Tarihi : 25.03.2022
Okunma Sayısı : 685
Yorum Sayısı : 3
ÇANAKKALE GAZİSİ TEĞMEN MUSTAFA VE YAHUDİ ALMAN DOKTOR JACQUES JOSEPH---1. BÖLÜM--
Çanakkale Gazisi Mustafa hakkında çok fazla bilgimiz yok ama bu yazının ana kahramanlarından biri o.
Diğer Kahraman Alman Yahudisi Doktor Jacques Joseph'ten başlayalım o halde.
1896'da bir anne ve küçük oğlu, ünlü ortopedist Julius Wolff tarafından yönetilen Berlin Üniversitesi Ortopedik Cerrahi Kliniği'ni ziyaret etti. Annenin o zaman için son derece alışılmadık bir isteği vardı ancak bunu Dr. Wolff'a değil, asistanlarından biri olan Jacques Joseph'e iletti.
İstediği şey kısaca çok büyük kulakları olan oğlunun kulaklarının küçültülmesiydi.
Asistan Jacques Joseph hastanede kadına böyle bir ameliyatı hiç kimsenin yapamayacağını ve gayet sağlıklı olan oğlunu boş yere bir ameliyatla riske atmaması gerektiğini söylese de ertesi gün kadının evine gidip bu ameliyatı yapacağını ancak bunun gizli bir ameliyat olacağını söyledi. Çünkü henüz dünyada böyle bir ameliyat yapılmamıştı. Dolayısıyla kadının oğlu adeta bir denek olarak kullanılacatı.
Jacques Joseph ameliyatı başarı ile gerçekleştirdi daha sonra da 21 Ekim 1896'da Berlin Tıp Derneği'ne yeni cerrahi prosedürü sunduğunda, tıp camiası çok etkilendi. Ancak başhekim Wolff kendisinden gizli bir ameliyat yapmış olan Jacques Joseph'e çok kızmıştı. Onu hastaneden kovdu.
Peki kimdi bu Jacques Joseph?
Jacques Joseph Haham Israel Joseph ve eşi Sara'nın oğlu olarak 1865'te Königsberg'de doğdu.
14 Nisan 1885'te Berlin Üniversitesi'nde tıp okumaya başladı ve 10 Ağustos 1889'da başarıyla tamamladı. Julius Wolf'un asistanı olarak çalışmadan önce Friedrichshain'deki Berlin Belediye Hastanesinde ve Berlin Çocuk Polikliniğinde asistan olarak çalıştı ve belirli bir tüberküloz formunun semptomları üzerine bir tez yazdı.
Doktora tezini tamamladıktan sonra ilk olarak 1891 yılında Kreuzberg'de genel tıp muayenehanesi açtı ve gelirini çocuklara yönelik jimnastik kurslarıyla destekledi. Ama bütün bunlar onun için yeterli değildi. Joseph daha fazlasını istiyordu. Ayrıca cerrah olarak çalışabilmek istediği için Julius Wolf'a başvurdu.
Julius Wolf'tan ayrıldıktan sonra özel bir muayenehane açan Dr. Joseph'in ünü kısa sürede büyüdü ve bilhassa burnunun büyük- biçimsiz olduğunu düşünen zengin insanlar ona başvurmaya başladı.
Joseph zenginleri adeta kuru yolma tavuk gibi yoluyordu ama fakir insanları tamamen ücretsiz muayene ediyordu.
Dr Joseph'in adı kısa sürede Buruncu Doktora çıktı ve bu ün yayılmaya başladı. Çünkü artık burunda hiç bir iz bırakmayan estetik ameliyatlar yapmaya başlamıştı. Ama tabii ki tek ilgi alanı burun değildi.
Evet.. Dr. Jacques Joseph ile birlikte estetik cerrahi önemli bir çığır açtığı gibi aynı zamanda Psikiyatri de önemli bir bilim dalı haline gelmişti.
1914'e kadar Dr. Jacques Joseph pek çok estetik ameliyat yaptığı gibi artık estetik ameliyatlarda kullanılacak aletler yapmaya da başlamıştı ve çok güzel para kazanıyordu.
1915 yılına gelindiğinde Alman imparatoru II. Wilhelm ona Berlin Charité'de plastik cerrahi profesörlüğü teklif etti. Profesör olmamasının ise bir sorun teşkil etmediğini söyledi. Yapacağı iş ise basitti: Savaşta ( I. Dünya Savaşı ) yaralanan askerleri adeta yeniden yaratacaktı.
Evet.. Gerçekten de bazı askerler öylesine dehşetli yaralar taşıyorlardı ki o yaraların estetikle düzeltilmesi demek hastanın adeta yeniden yaratılması demekti.
Ancak Kaiser Wilhelm bir şart daha ileri sürmüştü Dr. Joseph'i kafadan Profesör yapmak için: Dinini terk edip Hıristiyan olacaktı. Dr. Joseph bu teklifi reddetti.
Bu arada cepheden devamlı parçalanmış askerler geliyordu. Sonunda Kaiser II.Wilhelm pes etti ve Dr. Joseph'i Berlin Charité'de plastik cerrahi profesörlüğüne ve bu merkezin başına getirdi.
20 Haziran 1916'da Berlin Charité'de göreve başlayan Dr Joseph 1917 yılına kadar 57'si asker, 10'u sivil 67 hastaya 210 estetik ameliyat yaptı. Tek bir hastaya tam 98 Ameliyat yaptığı olmuştu. Bu süre zarfında 5'i sivil olmak üzere sadece 30 hasta taburcu olabildi. Yani kendisine gelen bu çok çok hasarlı insanların %50'sinden az fazlası hayatlarını kaybetmişlerdi. Ama bu kadarı bile çok çok büyük bir başarıydı o günün şartlarında.
Taburcu olanlar tabii ki tekrar cepheye gönderilmedi.
Dr. Jacques Joseph tabii ki bizlerin resimlerine bile bakamayacağımız pek çok dehşet sahnesine şahit olmuş- karşısına pek pek çok dehşet görüntüde insan gelmişti ( Fotoğraflarda da gördüğünüz gibi. ) ama 20 Ocak 1918'de öyle biri geldi ki Dr. Jacques Joseph'in bile gözleri fal taşı gibi açıldı.
Bu Çanakkale Gazisi bir Türk teğmendi. Çanakkale Savaşları 1916 Yılının 9 Ocak günü sona erdiğine göre 28. Ocak 1918'e kadar nasıl yaşamıştı bu insan?
Evet... Dr. Jacques Joseph'e gönderilen ve adı Mustafa olan bu Teğmen'in en az iki yıl yaşamış olması ve karşısına gelmiş olması gerçek manada bir mucizeydi. ( Gelecek bölümde fotoğraflarını görünce siz de hak vereceksiniz. )
Dr. Jacques Joseph Alman Kızılhaçının Berlin'e getirdiği bu Türk Gazi teğmen için 20 Ocak 1918'de Kolları sıvadı.
Sonra ne mi oldu? Resimleriyle birlikte gelecek bölümde inşallah.
( Çanakkale Gazisi Teğmen Mustafa Ve Yahudi Alman Doktor Jacques Joseph---1. Bö başlıklı yazı Sami Biber tarafından 25.03.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.