1 Demokrasilerde Söz Söyleme Sanatı

PROTESTO :Demokrasilerde halden memnun olmadığını göstermek için,"ilgilileri tarafından" yapılan, barışçıl "olumsuzluk veya olumluluk" atfeden hususun idareciler tarafındam yerime getirilmesi talebidir.. Uydurma ve uyutma yöntemlerle, cüzdanı eksilen vatandaş, emeği artarken ücreti azalan işçi, çalıştıkça tembelleşen öğrenci, nida olarak PROTESTOya gittiğinde vatandaş, sebep marketse alışverişini o marketten yapmaz. Öğrenciyse sebep olan öğretmenin dersine girmez.. İşçiyse, zalim patronun işine gitmez..Egemen güç, demokratik toplu irade beyanı olan protestoyu kısıtlama ile süreci yönetmeye ve aleyhine sonuçlsrı engellemeyr çalışır. Vatandaşlık bilinci, seçmen bilinci toplu iradenin barışçıl sekılde senkronize olmasının ön şartıdır. Egemen güç bunu itaat ve biat ile engelleyerek vatandaşlık bilincini, sürü psikolojisine dönüştürürken bekaa, ulusal güvenlik, partili, dinli, dinsiz gibi argümanları kullanmada beis görmez.. Günah sevap ayrımlaması, suç ve örnek davranış gibi oluşturma algılarla Toplu İrade gösterisinin sinerjisini, ortadan kaldırmaya protestoyu, marjinallerin davranış olarak göstermeye çalışır..Azgınlaşan usuller, hukuk yolu ile ıslah edilip terbiyeye çekilirken protesto aktif veya pasif olarak, azgınlaşmanın giderilmesi için" Hukuk öncesi bir hukuki davranış"tır..
Yol, enerji bedellerini protesto edeceksen; sessizce yürürsün, belirlenen zaman aralığında enerji tüketimini sıfırlarsın ve toplumsal mutabakat halinde tüketiciyi  yönlendirir ve azgınlaşan taciri terbiye edersin...
Perakande zincirlerinden alış veriş yapmamyı, belirlenen ürünü almamayı toplu halde ve belirlenen zaman aralığında yerime getirdiğinde o zalim  işverenin fişini çekersin o gün özellikşe  pazartesi günü için kestiği çeki 2 defa ödeyemediğinde o rafın direkleri ona girecektir..
BOYKOT:Bir işi, bir davranışı yapmama şeklinde  kendini gösterir.. Ev gelen sütçü, suyun dozunu artırmış yağını almışsa yapacagın tek hareket o sütçüden sütü  almamaktır.. Tek kişilik eylemler, kendini yakma boyutunna erişmedikçe tavşan dağa küsmüş, dağın haberi olmamış misali zincir marketlerde bireysel boykotun anlamı yoktur.. Akaryakıt alımlarında toplu boykot hali ana dağıtım firmasını bile batırır hale dönüşür.. Silhların eşitliği kuralı liberal ekonomilerde, kendini organize toplu irade gösterisi olarak, belirlenen sürede devamlılık arz edecek sekilde  gösterir..Karşı tarafı  yok saymadır... Tarihsel olarak da ezgin  İrlanda nın gurur dolu öyküsüdür Boykot, İngiliz lordları adına İrlanda topraklarının İrlanda köylülerine kiralama işini yürüten emekli İngiliz subayı Captain Charles Boycott’un adından kavramsallaştırılmış bir sözcük. 1880’de tarım ürünlerindeki düşüş nedeniyle köylüler ödedikleri kirada yüzde 25’lik indirim talebinde bulunurlar. Boycott, Lordu (Erne ailesi) adına köylülere yüzde 10 teklif eder. İrlandalı etkin politikacı Charles Stewart Parnell’in toprak sahipleri ile ilişkilerini kesmeleri, onları yok saymaları önerisi halkta karşılık bulur ve köylüler, lordun uzlaşmaz tutumunu toprağı ekip biçmeyerek protesto ederler. Boycott’un birçok kiracının sözleşmesini iptal etmesi çiftçi eylemlerinin yaygınlaşmasıyla karşılık bulur ve lordların emlakçısı Boycott kendini bir anda yalıtılmış halde bulur. Öyle ki postacılar bile İngiltere’den gelen mektuplarını Boycott’a iletmez. Tarım alanlarının işletilmesi için İngiltere’den işçi, makine ve bunların güvenliği için çok sayıda asker gönderilir. Boycott’un biyografisinden öğrendiğimize göre her 500 sterlinlik hasılat İngilizlere 10 bin sterline mal olur.Bu sebeple irlanda lıların bir hediyesidir de diyebiliriz.. 
GÖSTERİ:Belirlenen haksız usul ve ymntemlelrle magduriyetlerin oluştuğu konu veya alanda bir araya anlık olarak gelen insanların meramını dile getirmesidir.. Toplantı ve Gösteri 6021 sayılı kanun ile düzenlenmiş, il ve ilçelerde bunu toplumsal huzur güvenlik  ve esenlik için idari izin şartına bağlamıştır..
YÜRÜYÜŞ:Toplu iradenin dışarıya yansıdığı hallerden biriside yürüyüştür.. Bilimsel ticari veya gelrneksel bir niteliği yoksa yine mahallin en yüksek idarecisinden izin alarak toplu halde yürüyüş yapılabilir.. Toplantı ve gösteri lerde belli konular, tanzim eden kişi yada kişilerce konuya dikkat cekecek sekılde konuşmalarla süslenirken yürüyüşte sadece slogan afiş pankart gibi uygulamalarla ortak iradeyi dışs yansıtırlar.
PANKART:Gösterişli, çarpıcı ifadelerin yer aldığı  toplu iradeyi oluşturmak için yapılan ön çalışmadır.. Dİkkat cekılen husıs bu şekilde en çok insan ve taşıtların geçiş yerlerine konulmak sureti ile daha kesin sonuçlar almak için yapılan nokta atışlarıdır. Asılı olduğu yerlerin önemi kadar çarpıcı ifadeler de önem arz eder..
SLOGAN :Düşünce ve eylemi yaygınlaştırmak için  çarpıcı formul sözlerdir.. Özdeyiş gibi iki kelimelik cümleşer 2 cilt dolu kitap gibi felsefeyi ortaya koyar ve seçim bile kazandırır.. 
SEÇİM:Sandığa koymak sureti ile sayımın gerçekleşip, işlendiği tutanakların, topluca matematikleştiği ana kadar belli zaman diliminde yapılan oy verme işlemidir..Bireysel nitelik taşır. Demokratik olması sadece seçmenin belirli şartlara tabi olup, belirlenen zaman diliminde hür iradesine göre kullanması değildir.. Adayların belirleme usullerinin, hür ve serbest olması, sayımın doğru olması , düzmece yapılmaması demokratik seçim için öncül şartlar vstandaş için yokluğu ölümcül şartlardır..
SİYASİ PARTİ:Kitleleri etkileme, onların iradelerini kendi üyesi olan adaylara yönlendirmesi için hayalleri olan genel başkanın hayallerine, ücretsiz olarak ortak bulduğu kuruluşlardır. Dava diyerek fedakarlık, beka diyerek feragatı meziyet gösterirler ama gece hayatınkn ve lüksün bitmez bekçisidirler.. Demokrasinin en önemli aracı kuruluşu partiler, katılımcı ve hür irade organizasyonu olmadıklarında kast sistemi ile. Mutlu azınlığın bizzat sebebi olurlar...

Torun Halil i
( Demokrasilerde Söz Söyleme Sanatı başlıklı yazı HALİLİ tarafından 5.02.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.