Soruyorum,Evet Üstadım Aileyi ele alacaktık müsaitseniz söyleşimize devam edelim

Bay vatandaş;Hoş geldiniz tabiî ki, madem bu işe başladık beraber devam edeceğiz.

Aile kavramı, ilk akla gelen tanımıyla anne baba ve çocuklardan oluşan çekirdek aileyi hatırlatır, ancak bazen famile anlamına da gelir.

Bir ailenin genel olarak bir profili var,inancı, kültürü,genetik yapısı ve bunların bir ürünü olan şahsiyeti yani bazen filan kes şu ailedendir denildiği zaman, hemen insan hakkında birkaç kelime söyleyebiliyor ve genelde doğru da çıkıyor.Aileyi sahipsiz bırakmaya gelmez, dünya bir değişim ve gelişim içindedir,Küçükleri okul vasıtasıyla eğitmek,büyükleri seminerlerden geçirmek boynumuzun borcudur,bir vatandaşlık görevidir,ancak eğitim öğretim devletin işi ,aileyi eğitmek bilgilendirmek ise sivil toplum kuruluşların vazifesidir.

Bir ailede,
Anne baba hakkı,
Eşlerin karşılıklı hakları,
Çocukların hakları,
Kardeşlerin karşılıklı hakları,
En önemlisi de Yaradanın hakları,
Olmak üzere beş ana hak öğretilebilir,yaşatılabilir,gözetilebilir.Bu anlayışla bir aile profilini oluşturursanız,o zaman millet olmayı hak edersiniz.

Bir ailede anne baba hakkı öğretilirse,ya da anne baba büyük anne ve büyük babaya saygı ilgi gösterirse, ailenin çocukları anne babalarına saygılı olabilecekleri gibi,yaşlılara karşı da merhametli olurlar.Büyüklerimiz anlatırlar babasını çöplüğe kadar sürükleyen adamın kendisi de evladı tarafından sürüklenmiştir, azar işitmiştir,atasına değer verenler kendileri de toplumdan saygı sevgi görmüşlerdir.İşte bütün bunları çocuklara yaşayarak,örnek olarak kazandırmak lazım.

Yaradanın ifadesiyle, “eşler birbirine giysi dirler”,birbirlerinin kurslarını örtmede,bir birini ısıtmada sahiplenmede….vs. konularda müşterek bir hayat içinde birbirini tanıyarak yaşamaları gerek ki evlat da bundan bir ders bir marifet alsın değil mi?

Anne babaların çocukları hoş tutup onları küçük düşürmeden, çocuklar arasında ayırım yapmadan, hele hele kız erkek ayırımı gibi cahiliye ahlakını günümüze taşımadan, seviyelerine inerek,onlarla hemhal olurlarsa, sağlıklı kişilikli bir bireyin yetişmesine vesile olacak ki o da toplum için, huzur için aranan bir aile tipi olur.

Kardeşler arasındaki sevgiyi kardeş hukukunun öğrenileceği yegane ortam ev ortamıdır,kardeşin hukukuna riayet etmesini özümseyen bir kimse empati kurup, başkasının da hakkına riayet etmesini bilir,dolayısıyla toplum huzuruna katkıda bulunur,

Ya Yaradanın hakkı, işte en önemlisi de bu. Çünkü yukarıdaki bazı güzel meziyetleri aksettirip ,enjekte edip, yaşatmaya çalışırken motor görevini görmesi gereken bir ana etkenin olması lazım,bir hakem zihniyet gerek, o da ilahi anlayıştır,bu olmadan ciddi bir verimin elde edileceği kanaatinde değilim,bu inançtan da huzur güven ve başarı alıyorum.

İşte güzel kardeşim biz kaliteli bir toplum yetiştirmek istiyorsak aileden başlayacağız elimizden ne gelirse
Ne demiş Peygamberimiz(as) “7 yaşına kadar çocukları sevin ,14 yaşına kadar eğitin ,ondan sonra artık onlarla danışın”,çünkü hayata katkı yapabilecek seviyeye gelirler artık,üretken ve bilinçli bir vatandaş olurlar.

Teşekkür ederim bu röportajımız aile ile sınırlı kalsın olamaz mı?
Bay vatandaş,hay hay başka zaman buluşmak üzere ………
e.kaya
( Röportaj-4 başlıklı yazı Eyüphan KAYA tarafından 22.12.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.