1 İhsan Ehli Olmak Bir Başkadır.

Kanaatim o ki, her mümin Allah’ın rızasına kavuşmak için çalışıp çabalıyor.Bundan farklı bir hedefi olabilecek bir ehli iman düşünemiyorum.Her şeyi Rızayı Bari’ye endeksleyen bir kimse Üstat Bediüzzaman’ın ifadesiyle;” adetini ibadete çevirir.”

Peki bu yolu yordamı nereden öğrenecek,öğreneceğiz? Kur’an-ı Kerim’in muhtelif ayetlerinde dile getirildiği gibi uygulaması için de peygamber aleyhisselam ve sahabeleri canlı örnektir.Bu marifet ancak onlardan öğrenilebilir.

Bir ayeti kerimede,” Allah muhakkak ihsan ehlini sever”  ifadesi yer alırken, ondan önce de müminlere has bazı özellikleri anlatıyor.

 şöyle ki,

“Allahın mağfiretini kapmak için mağfiretine doğru yarışınız, koşuşturun, genişliği yer ve gök kadar olan cenneti kazanmak için de yarışın.

O cennet ki takva ehli için hazırlanmıştır.

O takva ehli ki bollukta ve darlıkta infak etmesini bilirler, hiddetini yenmesini bilirler, insanları af ederler.Muhakkak ki Allah celle celaluhu af edenleri sever.(Ayet)

Bu ayetin sahabevari bir uygulamasını analım.

Hz.Hüseyn’in bir külesi, yabancı misafirlerin olduğu bir günde hizmet ederken, Hz.Hüzeyn’in üzerine çorba döker, Hz. Hüseyin’in sinirlendiğini fark eden küle,

- “vel kaziminel gayz(müminler hiddetini yenerler)  der.

Hz.Hüseyin:

-Hiddetimi yuttum der,

Külesi,

-“vel afine eninnas”  (Müminler insanları af ederler) der,

Hz.Hüseyn

-“affettim” der

Küle:

-Allah ihsan ehli olanları muhakkak sever.

Hz.Hüseyin Hem onu azat ediyor,  hem de evlendiriyor.

İşte iman, işte mümin,

Bu ayet nazil olunca sahabenin biri peygambere sormuş; Ya Resulüllah İhsan Nedir?

Peygamber buyuruyor, “ihsan Allah’ı görürcesine Allah’a ibadet etmenizdir,Çünkü siz Allah’ı görmeseniz de Allah sizi görüyor”.

İşte bize, muhakkak Allah’ın sevenleri arasına girebilme fırsatı; Allah’ın varlığını daima hayatınızda hissedin sevenleri arasına girin.Bundan daha büyük bir mükafat olur mu?

Takva ehli olmak istiyorsak,

Mert olalım, Allah rızası için gücümüz nispetinde muhtaç kimselerle paylaşalım,kökü cennete olan mertlik ağacının dalına yapışarak cennet ehli olmaya gayret edelim.

Hiddetimizi yenmesini bilelim olur olmaz meselerde hır cır çıkarmayalım aklı selim ile hareket edelim,

İnsanların hatalarını af etmesini bilelim, gücümüzün yettiği insanları da af edelim.Af edelim ki Yüce Allah da bizi af etsin.

Başka bir ifadeyle siratı müstekimden ayrılmayalım.

Aklımızı,

Şehvani duygularımızı,

Cesaretimizi

helal dairede kullanalım. Üstat Bediüzzman’ın ifadesiyle “Helal daire keyfe kafidir.” Bu ifadeyi aklımızın bir kenarına not edelim.

Acizane nefsime seslendiğim bu yazıda sizin de kıssadan hisse çıkarmasını diliyor, Bu mübarek ayda oruc tutan bütün müminlerin tüm günahlarının bağışlanmasını diliyorum.

Selam ve sevgilerimle

Fiemanillah.

( İhsan Ehli Olmak Bir Başkadır. başlıklı yazı Eyüphan KAYA tarafından 4.08.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.