Merhaba arkadaşlar,

 

Çok ama çok zor günler geçiriyoruz ve maalesef halen neredeyse yarı yarıya konuları çok ama çok kötü bir şekilde okumaya devam ediyoruz.


Haksız yorumlara dair susmak doğru değildir, tarafsızca yazmak istiyorum.


Eğer devletimiz son 20 yılda alt ve üst yapıda çok büyük işler başarmasa idi maazallah şu anda belki birkaç milyondan fazla vatandaşımızı kaybetmiş olmaktan bahis ediyorduk.


2018 yılı itibariyle Türkiye genelinde var olan tüm binaların %87’si tamamen yenilenmiş yani sıfırdan yapılan yeni binalar. Tüm binaların ortalama yaşı şu anda tahminen 8,5 civarında. Konutların % 56’sı 0-5 yaş aralığında, toplamda %87’si 20 yaşından küçük. 1999 büyük depremden sonra değişen imar yasaları ve kentsel dönüşümle gelinmiş bugünlere. Görüntülerde de dikkat ederseniz yüksek binalar genellikle ayakta kalanlar. Tabii ki onların da çürük çarığı vardır. Ve elbette bu yenilenme ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Konya vs gibi büyük şehirlerde olmuş. Ortalamayı büyük kent merkezleri nispeten yükseltiyor. Kaldı ki bunlar 5 yıl öncesinin rakamları. Kanaatimce son 20 yılda Türkiye’miz baştan aşağı yeni yapılarla donatıldı, kırsal kesim ve doğu, güneydoğu kısmen bu başlıklardan daha az nemalandı, şimdilik kaydıyla ..


2000 başlarında yüz küsür civarındaki sivil uçak sayımız özellerle birlikte 500’ü aştı. Şu anda sadece Pegasus 100 uçağa sahip. Yapılan bölünmüş yolların, TIR taşımacılığının, lojistiğin, Telekom altyapısının haddi hesabı yok. Tüm bunlar felaketin boyutlarını  küçülttü, olabilecek muhtemel sonuçlara nazaran. Allah tüm yatırımlardan, tüm yatırımcılardan razı olsun. Tabii ki tüm bu kadrolar Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin imkanları ile bugünlere geldiler, imkanları doğru kullanıp yönetmenin sonuçları bunlar. Takdir etmek, şükretmek boynumuzun borcudur. Yazma ihtiyacı duydum, sitemizde halen inceden inceye sözüm ona çaktırmadan karşılıklı giydirmeleri okuyunca vallahi billahi yağlarım eriyor, içim acıyor.


Diğer taraftan kadercilik inançlarımızın gereğidir. Ancak Rabbim sıklıkla kutsal kitabımızda “ hiç akletmez misiniz, düşünmez misiniz? ” gibi buyurur. Kaderimizi ve neticelerini muhakkak ki tüm detaylarıyla Rabbim belirler ve dahi gerçekleştirir. Lakin neticeye giden yollarda binlerce alternatif sunmuştur bizlere, zır cahiller gibi öngörüde bulunmamızı hükmetmemiştir, okuyun, araştırın, geliştirin demiştir. Bu bağlamda, bu felsefeyle bakınca başımıza gelenleri dar anlamda kader olarak yorumlamak küllen sıkıntılı, cahil, adamsendeci bir zihniyetin ürünüdür.


Hangi siyasi partiden, hangi kesimden, hangi ülkeden bir TL fayda geldiyse Allahım razı olsun. Sadece kendi inancımdan olanlara değil hepsine minnettarım.


Basına yansıyan siyasi polemiklere hiçbir şey demeyeceğim. Al birini vur ötekine. Kıymet bilmezlik karşılıklı olarak diz boyu.


Gözümü Müslüman Türk sosyal demokrat olarak açtım, Müslüman Türk sosyal demokrat olarak yaşadım, Müslüman Türk sosyal demokrat olarak kelime-i şehadetimi getireceğim zamanı geldiğinde inşallah. Yeryüzünün gelmiş geçmiş yegane en büyük devrimcisi Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa ( S.A.V.) ruhu üzerinden bugün ve geçmişte kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımızın ruhuna el fatiha…..

 

Rabbim kabul etsin.

 

Saygılarımla

Mehmet Çağatay Ünlütürk



Bina yaş araştırması : https://www.milliyet.com.tr/yerel-haberler/istanbul/turkiye-ve-istanbulun-konut-yasi-ortalamalari-12984734

 

https://www.hepsiemlak.com/emlak-yasam/haberler/turkiye-ve-istanbulun-konut-yasi-ortalamalari-aciklandi

( Hayata Doğru Bakalım başlıklı yazı MCU :) tarafından 10.02.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.