“Her doğru her yerde söylenmez” düsturunu hepimiz çok iyi biliriz. Niye söylenmez? Çünkü işin zaman ve derinlik boyutu vardır onun için!

Bir de, kiminle konuştuğumuz ve ne konuştuğumuz konusu, konuşurken dikkat etmemiz ve hassasiyetle üzerinde durmamız gereken, beşeri münasebetlerin ana unsurlarındandır.

Dünya hayatımız üç boyutlu olarak yaşadığımız bir yaşam şekli olarak algılanmaktadır. Ama aslında dördüncü olarak, zaman boyutu da vardır ve hususiyetle dikkate alınması gereken önemli bir boyuttur.

Sadece zaman boyutu değil, bir de siret değimiz, iç halimizin derinliği vardır. Ehlinin muhteviyatıyla vakıf olduğu bu boyut, ne yazık ki sohbet ve konuşmalarımızda hemen hemen hiç dikkate alınmamaktadır. Halbuki o kadar önemli bir boyuttur ki; insan ilişkilerinde en çok hatayı bu boyutu dikkate almadığımız için işlemekteyiz.

Sohbet esnasında bir ayet veya hadis dahi söyleseniz; öyle bir kişiye, öyle bir zamanda ve öyle bir şekilde söylersiniz ki; adeta Kaf dağını tuz buz edersiniz! Binaenaleyh: “Her doğru her yerde söylenmez” denilmiştir.

Özellikle nasihat ederken çok dikkatli olmak zarureti icap etmektedir. Çünkü nasihat vermenin içinde potansiyel olarak: “Sen bu konuyu iyi bilmiyorsun” veya “Ben bu konuyu senden daha iyi biliyorum” manası mündemictir. Dolayısıyla gizli bir kendini beğenmişlik ve Allah korusun kibirli olma halini de hamildir. Bu nedenle sohbetimiz içerisindeki teklif veya önerilerin, makam ve yaş cihetiyle kendimizden büyüklere arz veya takdim, kendimizden küçüklere ise  rica veya istirham şeklinde olmasında fayda mülahaza edilmektedir.

Bu şekilde dahi yapılırken zaman boyutu ve enfüsi boyut hiçbir şekilde  unutulmamalıdır.         Yoksa kaş yapalım derken göz çıkarır, kalp kırarız, gönül incitiriz. Kırgınlıklara ve üzüntülere sebep olabiliriz. Allah muhafaza eylesin.        

 Mündemic: Dürülüp sarılan, içine sokulmuş olan, içine alınmış olan.

( Zaman Ve Enfüsi Boyut başlıklı yazı Gürcan Onat tarafından 24.09.2019 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.