Halep’te tüm okullar kapalı… Eğitim yok… Kan ve gözyaşları var…

 

     1958 yılında kurulan Suriye Arap Cumhuriyeti siyaseti Halep Üniversitesini temelini, Şam’daki Suriye Üniversitesine bağlı, mühendislik fakültesi oluşturuyordu. 

 

Üniversite kurulduğu günden beri gelişmiş, fakülteler, kolejler, yeni merkezler ihdas edilmişti. Kendi bünyesinde, 25 fakülte, 10 teknik enstitü, 6 araştırma Hastanesi, 1 hemşirelik okulu, 16 eğitim merkezini barındırıyordu.

 

 Ayrıca Üniversitede ‘’Halep Üniversitesi Araştırmaları’’ adında bir dergi yayınlanmaktaydı. Üniversitenin bir dijital matbaası, talebelere kitap satış salonu mevcuttu. Fakültelerin Kütüphanelerine ek olarak ülkenin en önemli kütüphanelerinden sayılan 1,5 milyon cilt kapasiteli bir kütüphanesi de bulunuyordu.

 

Kaliteli ve rahat bir ikameti sağlamak amacı ile donatılmış kız-erkek olarak 13.000 fazla sayıda talebeyi barındıracak 20 adet konut, talebelere kredi sağlayan banka, El-Akari (Emlak) Bank ve El-Ticari (Ticaret) Bank şubeleriyle Suriye Hava Yolları şirketine ait büro da bulunmaktaydı.

 

      Halep’te tüm okullar kapalı… Eğitim yok… Kan ve gözyaşları var… Suriye’deki zulüm bütün insanlığı bir imtihandan geçiriyor. Bütün kitle iletişim araçlarının kirliliğine rağmen, bütün Müslümanlar Hakla batılı seçim yapma noktasında imtihandan geçiyor.

 

      Suriye ortak bir medeniyetin ve bir ortak tarihin adıydı.

 

Ama bu gün iç savaştan dolayı Suriye geleceğini kaybediyor.  Eğitim ve öğretim tamamen durmuş durumda… Halepliler ölümün kıyısında yaşamaya çalışmaktadır. İnsanın tahammül sınırlarını zorlayan olaylar yaşanıyor, çocuklar ve kadınlar bir dilim ekmek için dilenir durma geldiler. Halep’te ekmek sıkıntısı had safhada…

 

      Tarihi yapılar, devlet daireleri, camiler, üniversite ve okullar, birçok ev tamamen harbeye dönmüş durumda… Hemen her evde bir dram var. Yerle bir olmuş evler, evini yurdunu terk etmiş insanlar…

 

Yeryüzünde kendi halkını çeşitli yöntemlerle sistematik bir şekilde öldüren Suriye gibi ikinci bir ülke yoktur. Her yer bomba, her yer mayın… Sokaklarından kan akıyor.

 

      Şu anda Halep en zor günlerini yaşıyor. Çökmekte olan Baas rejimi Halep üzerinden varlığını ispata çalışıyor. Bütün gücünü kullanarak şehri havadan ve karadan bombalıyor…

      300 okul hasar görüp yıkılırken kullanılamaz hale geldi. Geri kalan okullar ise evsiz kalanlar için barınak olarak kullanılmaktadır.

 

Halep’te tüm okullar kapalı… Eğitim yok… Kan ve gözyaşları var…

 

Ant-260613

( Halepte Eğitim başlıklı yazı KOCAMANOĞLU tarafından 7/1/2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.