Üst tarafta belirttiğim üzere İslam dininin statükosu 4 unsurdan oluşuyor. Statükomuzun bu 4 unsuru yüzyıllardır saldırı altında. Bu saldırılar dışarıdan gelirse sıkıntı değil. Ümmet birlik halinde hem fiziki hem fikir bazındaki saldırıları bertaraf etmek için elinden geleni hatta daha fazlasını yapıyor. Belki binleri bulan haçlı seferlerinin başarısızlığı bunun kanıtı.

19 ve 20. Yüzyıldan itibaren ise fikri saldırılar hız kazandı. Marksist-materyalist bilimin elde ettiği başarılar maalesef hem dünyevi hem uhrevi hayatımıza zarar verdi. İslam’a değil elbette bizler gibi yarım Müslümanlara zarar verdi. 1453 Batı için milat oldu.  O tarihten sonra yeni çağ başladı. Batılı ülkeler kiliseyi devre dışına çıkartıp karanlıktan kurtuldular. Reform bunun için yapıldı. Kilisenin tahakkümünde karanlıkta yolunu kaybetmiş batı için reform zorunluydu.

Doğrudan İslam dininde reform yapılmasını dillendiremeyen bizim günümüz aklı evvellerinin anlamak istemediği ise tecdit) (Sözlükte “yenilemek, yeni bir yol açmak” anlamındaki tecdîd, bir işi ya da bir şeyi ciddiyetle ve bir yöntemle yeniden ve aslına uygun biçimde yenileme faaliyetini ifade eder.DİA) ile reformun (Reform ya da inkılap, yanlış, yozlaşmış, tatmin edici olmayan, vb. şeylerin iyileştirilmesi veya köklü değiştirilmesi. Vikipedi) aynı olmadığıdır. İslam geleneğinde tecdit her zaman vardı. İlam tarihinde insanlara bağlı olarak bir dejenerasyon sık sık ortaya çıkmıştır. Muhaliflerinin Peygamber zamanında yoktu diyerek kabul etmedikleri Tasavvuf’un, dini hayatta ortaya çıkan gevşeklikten ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. Ünlü alim ve mutasavvıf Hasan Basri’nin sahabelerden bahsetmesini isteyenlere “Onlar sizi görselerdi katlinize cevaz verirlerdi” cümlesi güzel bir örnektir. Belirtiğimiz üzere İslam tarihi boyunca hurafelerin dini hayatı işlevsiz hale getirmesi sık sık meydana gelmiştir.(Günümüzde olduğu gibi) Samimi İslam alimleri bu duruma müdahale etmişler (İmamı Rabbani vb.) Bazıları da daha sonra takipçilerinin yorumları ve yanlış cümleleri yüzünden reformcu olarak nitelendirilmişlerdir.

Önceki bazı yazılarımızda da belirttiğimiz üzere Söz dinimizde son derece önemlidir. Kelime-i Şahadet bir cümledir ve kişiyi Müslüman eder. La (yok) ve Ene (Ben)ise kişiyi dinden çıkarabilir. Bilmeyenin mazereti vardır ve geçerlidir ama bilen veya bildiğini iddia edenin 40 düşünüp 1 konuşması gerekir. Allah her şeyi hakkıyla bilendir.  Selametle.  

( Statüko Son başlıklı yazı Mustafa ESER tarafından 22.04.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.