EN ÖNEMLİSİ İHLAS.

            Merkez Efendi hakkında anlatılan meşhur bir hikaye vardır. Muhtemelen duymuşsunuzdur. Rivayete göre daha sonra şeyhi olan Sümbül Sinan Efendinin sohbetini görünmeden dinlemek için camiye giderek bir sütunun arkasında oturur. Sümbül Sinan Efendi Taha suresini anlattığı vaazın bir yerinde “ Ey cemaat anlattıklarımı siz anladınız, sütunun arkasındaki de anladı” der ve devam eder, bir süre sonra “ey cemaat anlattıklarımı siz anlamadınız ama sütunun arkasındaki anladı” der ve devam eder.  

Dün akşam trt 1 deki iftar programında benim için bir hikaye anlatıldı. S. Şafak Barkçın gerçek olduğunu belirttiği bir hikaye anlattı. : Geçmiş zamanda bir Diyanet müfettişi cami teftişi için (Adana) gider. Teftişi bitirdiğinde cami imamının vakit geldiği ve vaaz vermesi teklifi üzere vaaz vermeye başlar, vaaz sırasında ayetlerin önce Arapçasını ardından Türkçesini okuyup açıklamaktadır. Ön saflarda oturan hırpani kılıklı bir adam dikkatini çeker hocanın, ayetlerin Arapçasını okurken ön saftaki hırpani söyleme söyleme der gibi kaşlarını kaldırmaktadır. Vaazın sonuna kadar bu durum böyle devam eder.

Namazı kıldıktan sonra hoca imama hırpani adamı sorar ve herkesin tanıdığı meşhur bir meczup olduğunu öğrenir ve imamla birlikte ziyaretine gider. Gittiğinde meczuba niçin böyle yaptığını yani ayetlerin Arapçasını okurken neden kaşlarını kaldırarak tepki verdiğini sorar. Meczup en başta benim duymam için şu müthiş cevabı vermiş: Ayetlerin Arapçasını okurken dinleyenlerden çok bilgiye sahip olduğun düşüncesiyle ihlasın zarar gördü. Bunu için söyleme söyleme diye işaret ettim.

Daha öncede belirtmiştim sanırım, bu hikaye benim için anlatıldı. Site de yazdığım her yazıyı, kusura bakmayın, sizin için değil kendim için yazıyorum. Damda devesini arayın biri olarak hayırlı ramazanlar dilerim herkese. İhlas en önemlisi.

 

( En Önemlisi İhlas başlıklı yazı Mustafa ESER tarafından 20.03.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.