1 Statüko 2

-Kitap: Dinimizin temel kaynağı olan Kur’an-ı Kerimdir. İnsan ve toplum hayatının her alanının sınırları kitabımızda çizilmiştir. Diğer semavi kitapların aksine insanlar tarafından tahrif edilmesi mümkün değildir. Kesin olarak bilesiniz ki bu kitabı kuşkusuz biz indirdik ve onu mutlaka koruyan da yine biziz. Hicr 9)

       Kutsal Kitabımızın yaşayışımızı doğrudan düzenleyen ayetlerine ahkam ayetleri denmektedir. Kaynaklara göre bu ayetlerin sayısı 200-800 arasındadır. Hüküm (ahkam ) ayetleri hakkında insanların kafalarına göre yorum-bana göre, bence gibi-yapmaları çok tehlikeli olup küfre düşme tehlikesi taşır bu sebeple dikkatli olmak gerekir.

Bilmemiz gereken başka bir husus ise; Allah-ü Teala (cc) nın bizleri sınırları belli olan haram-helal, iman-küfür arasında serbest bırakmış olmasıdır.

Sünnet: Sünnet İslam dininin ikinci unsurudur. Peygamber Efendimizin (sav) söz(hadis) ve davranışlarının (sünnet) ortak adıdır. Sünnet dini hayatımızda son derece önemlidir. Neden? Çünkü Allah-ü Teala( cc)  Kur-an-ı Kerim’de Peygamber Efendimizin (sav) kişisel arzularını göre konuşmadığını (necm 3-4) ve söylediklerinin vahiy olduğunu bildirirken Al-i İmran suresi 31-34 ayetlerinde Peygamber  Efendimize (sav) itaat etmeyi kendi emretmektedir. Dolasıyla Allah’ı (cc) sevmenin yani Müslüman-mümin olmanın yolu Peygambere itaat etmektir. Bu bakımdan İslam geleneğinin ikinci en önemli unsuru Sünnettir. Müslüman ve Mümin olan kişinin kesin olarak kabul ve itaat etmesi gereken budur. Peygambersiz din olmaz.

İcma: Bizlere icma-i ümmet olarak öğretildi. Yani hakkında kesin hüküm olmayan konularda ümmetin icması edille-i şeriyyeden birisidir. Ümmet derken hiç kimse bugünü kastetmez. Kastedilen çoğunlukla sahabe uygulamalarıdır. Ehl-i Medine’nin uygulamaları-Maliki mezhebi başta olmak üzere hadis ve sünnet geleneğinde sened kabul edilmiştir.  Bunun en büyük sebebi sahabelerin Peygamber Efendimizden(sav) duydukları her söze kayıt ve şartsız iman etmeleri ve hayatlarının her anında Peygamberimizi (sav)örnek almalarıdır.

-Kıyas: Kıyas yani ictihad. En basit ve yalın ifade tarzıyla Ulema hükmüdür. Mezhep imamları ve müctehidlerinin hakkında kesin hüküm olmayan konularda verdikleri fetvalardır.

 

( Statüko 2 başlıklı yazı Mustafa ESER tarafından 22.04.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.