Türkiye’ye Yapılan Abd İhaneti!

KAZIM ÖZTÜRK

ÖZTÜRKÇE

[email protected] 

[email protected]  

[email protected]

semazen.net        

 

 TÜRKİYE’YE YAPILAN ABD İHANETİ!

 

Müttefikimiz (!) ABD Türkiye’ye yıllar boyu ihanet etmiştir. Yaşadığımız olaylar ve bu güne kadar ülkemiz üzerinde estirilen sömürü hegemonyası, bir türkü üzerinden nasıl içimize sokuluyor?

Batı’nın tabii ki de ABD’nin Türklere zerre kadar yardım ve desteği olmamıştır. Her fırsatta ayağımıza pranga vurmanın yolunu aramış, Türkiye’yi her açıdan ele geçirmek için olmadık Bizans oyunları oynamıştır ve oynamaktadır.

 “Zeytinyağlı yiyemem aman, basma da fistan giyemem aman… türküsünün hikayesi üzerinden haraketle bir ihanet üzerinde durmak istiyorum.

 

Zeytinyağlı Yerim de Aman

O türküyü bilmeyeniniz yoktur. “Zeytinyağlı yiyemem aman, basma da fistan giyemem aman” diye başlar, “Senin gibi cahile, ben efendim diyemem aman” diye de devam eder. Rivayet o ki, türkü Bursa yöresine ait. 2 Kasım 1954’te İhsan Kaplayan kaynak gösterilerek Muzaffer Sarısözen tarafından derlenmiş. Ama sanıldığının aksine sıradan bir türkü değil. Siyasi ve ekonomik nedenleri olan tarihi bir hikâyesi var.

MARSHALL PLANI’NIN UZANTISI

2’nci Dünya Savaşı sonrası Amerika bir yardım paketi hazırlar. Adı da Marshall Planı’dır. 1947’de önerilir, 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe girer. Türkiye ile birlikte 16 ülke yararlanır. ABD çok eski yıllardan beri dünyanın en büyük mısır üreticisidir. Haliyle ülkede birikmiş olan mısırı eritmenin yolu da bunu diğer ülkelere satmaktan geçecektir. Amerika elindeki mısır dağını eritmek için Marshall Planı’ndan faydalanmak isteyen ülkelere mısırözü yağı alma ön koşulu koyar. Türkiye de buna karşılık ilk margarin fabrikasını kurar. Sırf bu yüzden birçok zeytin ağacı yerinden sökülür. Elde kalan zeytinlerden elde edilen yağ da ABD’ye satılır ve mısırözü yağı olarak bize geri döner.

MARGARİN SATABİLMEK İÇİN

Ve mısırözü yağını teşvik etmek amacıyla ısınan zeytinyağının kanser yaptığı bilgisi kamuoyuna pompalanır. Oysa zeytinyağı en zor yanan sıvı yağlardan biridir. Sonuç olarak Türk insanı bu tarz haberlerle zeytinyağından uzaklaştırılıp margarine alıştırılır. Bu da yetmez, zeytinyağı hakkında olumsuz imaj oluşturmak için bir de türkü siparişi verilir. Bir anda döneminin en popüler türküsü haline gelir. Yetmez, türkünün devamında olduğu gibi basma fistan giyen kadınlar da zamanla sentetik kıyafetlerle tanışır.

AŞKI ANLATAN YUNAN ŞARKISI

Gerek Prof. Dr. Kenan Demirkol’un yazıları, gerek Prof. Dr. Canan Karatay’ın açıklamaları hep bu yönde. Diyorlar ki: “Türkiye’de 1952’de margarin üretimine başlandı. O tarihe kadar insanlar tereyağı ve zeytinyağı yiyorlardı. Margarin satılabilmesi için her yol denendi. Zeytinyağlı yemenin, pamuklu kumaş giymenin aşağılanmış bir davranış olduğu algısı yaratılmak üzere bir halkla ilişkiler mucizesi gerçekleştirildi. 1954’te ‘Zeytinyağlı Yiyemem Aman’ türküsü derletildi. Aslında Yunan şarkısı ve bir aşkı anlatıyor. Pek çoğumuz altında yatan gerçeği bilmeden bu türküyü matah bir şeymiş gibi yıllarca söyledik ve halen de söylemeye devam ediyoruz.”

 Prof. Dr. Karatay da diyor ki;

 

 “Zeytinyağlı yerim de aman,

 Basma da fistan giyerim aman,

Margarinleri yiyenlere,

Ben akıllı diyemem aman

 

Kaldım duman altı yerlerde,

Tertemiz havamız nerelerde,

Kaldım duman altı yerlerde,

 Ah şekersiz çayım nerelerde

 

 Zeytinleri yerim de aman,

Basma da fistan giyerim aman,

Çocuklara şeker verene,

Ben akıllı diyemem aman,

Çocuğuma zarar verme derim de aman

 

Kaldım trans yağlar içinde,

Faydalı yağlar nerelerde,

Sağlıklı yaşıyoruz biz artık,

Ekmek şeker yiyenlere çok yazık.  
( Türkiye’ye Yapılan Abd İhaneti! başlıklı yazı Öztürkçe tarafından 4.04.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.