Ya öğrenen ol, ya öğreten ol ,ya dinleyen ol, ya da sevenlerden ol ,sakın beşincisi olma helake gidersin(*) ….ifadesi eğitim öğretimin önemini anlaşılır bir tarzda ortaya koymaktadır.

Bunu fark eden dünya, bu konuda başarılı olmak için seferber olmuş heyecanlı ve enerjik bir tarzda hummalı bir şekilde çalışıyor. Biz de oyunda görünelim diye mendil sallıyoruz. Bakanlığımızın PİSA paylaşım seminerliyle ilgili öğretmen ve idarecilerini aydınlatması yararlı bir çalışma .fakat meclisin ve kamuoyunun bundan bihaber olması bizim için büyük bir eksiklik. İlginç bir anekdot aktarayım;2000’li yıllarda TTK Başkanımız Almanya’ya gidiyor Alman vatandaşı bir Türk yanındaki istatistik bilgileri de göstererek “Sayın başkanım,bu Almanlar PİSA sonuçlarında Almanya’nın gerilemesinden bizi sorumlu tutuyorlar, halbuki bizim çocuklarımız başarılı elimde istatistiki bilgileri var.Ne olur yeri geldiğinde bizi savunun lütfen” Başkan, vatandaşın eğitim öğretimle ilgili bir konuda bu düzeyde ilgili olmasına şaşırır,ama adamın evrakları alır.

Memlekete döner dönmez TTK’nu topluyor ve diyor ki arkadaşlar bu PİSA hakkında kim ne biliyorsa anlatsın kurul üyeleri bakışıyorlar biri diyor ki Başkanım canınız PİZA istiyorsa en iyi PİZA falan yerde yapılır.Bu projenin tanıtımı için Almanya’ya gitmiş ona göre de dolu dolu gelmişti PİSA(Uİluslar arası Öğrenci değerlendirme Programı) hakkında bilgi verir ve en kısa zamanda Ülkemiz de bu çalışmaya katılır 30’u OECD ülkesi olmak üzere katılımcılarla birlikte ilgililerin sayısı 68’e yükselmiş durumda. 3 yılda bir özenle seçilmiş 15 yaş grubu öğrencilere (8.sınıf ilköğretim ile 9.sınıf lise öğrencileri bu yaş kategorisine giriyor) Okuma becerileri, Matematik ve Fen alanında testler uygulanıyor ve dünya ölçeklerine göre başarı düzeyiniz belli oluyor galiba dünyanın en iyi çalışma örgütünden biri herkes boyunun ölçüsünü alıyor akıllı olan ona göre tedbir alıp ülkesinin başarı çıtasını yükseltiyor.

2003’te başarı düzeyini beğenmeyen Almanya iki önemli tedbir alarak başarı düzeyini yükseltmiştir.

1- 4,5 yaş grubu yabancı çocukların Alman okullarında almanca öğrenmeleri zorunlu hale getirildi,

2-Başarı düzeyinin artması için öğretmenlerin özel ya da genel bazı konulurdu kendi imkanlarıyla kendilerini yenilemeleri istendi

***Buna itiraz eden sendikalar devletle masaya oturdu %40 devlet desteği %20 sendika destek vererek öğretmenin işini kolaylaştılar bunun üzerine belirlenen konularda tüm öğretmenler kurstan geçtiler ve eğitim öğretim kalitesi arttı. İşte ciddiyet budur.

Başta belirtildiği gibi;
Öğretmen,
Öğrenci,
Dinleyici,

Ya da katkıda bulunarak sevenlerinden olmak lazım.

Bu kategoriye girmeyen insan hayal edilemez

Unutmayalım Rahmetli Kadir HAS, Üniversitenin yanı sıra 30 tane ilköğretim binası inşa etmiştir. Bu hayra alamettir.

Ülkemizin de en kısa zamanda bu duruma gelmesi dileğiyle…



(*)-Hadis-i Şeriftir

E.KAYA



( Eğitim Durumumuz Ve Pisa başlıklı yazı Eyüphan KAYA tarafından 25.01.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.