MECİDİYE HANINI GÖRMEK GEREKİR

 

  Ahmet AYAZ

Ahmet AYAZ

Gaziantep Güneş Gazetesi 11 Temmuz 2023

……………………………………………..

 

          Gaziantep’imizin 1960 yıllarındaki tahıllarımızın satıldığı yer olan Mecidiye Hanını görmenizi isterim. Mecidiye Hanındaki dükkanların tadilat yapılıp Eşref Savaş Hocamızın  işletmiş olduğu Akçağ Yayınları, Mehmet Kara  ile Erdal Kayanın  ortaklaşa açtıkları Zemge Yayınevi, üst katta ki,,  Üniversite öğrencilerinin  çay  içip ders çalıştıkları Millet Kahvesi  gibi bir çok kültür yayınlarının  hizmete  açıldığını bir çoklarınız bilirisiniz kanaatindeyim. Birde şimdi boş vakitlerinizde gidin görün diyorum.

       Ortadaki boş alana masalar konmuş. Sandalyeler dizilmiş. Masaların üzerine örtüler serilmiş. Öyle bir güzel görünüm sağlanmış ki, ancak  görmek lazımdır.

         Burada  Özkan Yıldız kardeşimiz bulunuyor. Beni oturtarak çay ikramında bulundular, sağ olsunlar. Burada kahvaltı, kahve çeşitleri, Antep yöresel yemekleri, baklava ve kadayıf çeşitleri, mevcuttur. Yani  dışardan gelen misafirlerinizi bu güzel yerde ağırlamanız mümkündür.

         Ben 50 yıldır Gaziantep’teyim, bana Gaziantep’in bir çok hanlarını Erzincanlı bir  edebiyat öğretmeni Yılgör Atçı gezdirdi. Kendi kendimden utanır gibi oldum. Gaziantep’te Pişirici denen bir yerin hep adını duyarım. Ama defalarca oradan geçtiğimde, Pişiriciyi görüp yanından geçerken merak ederdim. Burası neymiş diyerek. Sonra kısaltılmış adı GASED olan Gaziantep Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği Başkanı Kemal Polat hocamız bir şehir  turu düzenlemişti. Merak ettiğim yerin Pişirici olduğunu o zaman öğrendim.

       Saygıdeğer okurlarım şehrimizi görüp gezelim. Şimdi burada hamamlardan söz edeceğim. Tabak Hamamı, Şıh Fethullah Hamamı, Şehitlik Hamamı, Naip Hamamı, Keyvanbey Hamamı, Kale Hamamı, 2 Kapılı Hamam, Hüseyin Paşa Hamamı, Göymen Hamamı, Büyük Paşa Hamamı, Tarihi Gümrük Hanı. Beyaz Han, Millet Hanında zaman zaman sazlı, sözlü müzik dinletisine rastlamanız mümkündür. Aklıma bugün burada Hanlar, hamamlar geldi ve kaleme aldım. Sözü daha fazla uzatmamak için hanlarımızdan söz etmiyorum. Son söz, Mecidiye Hanı yakınında Kemikli bedesten var. Sözünü ettiğim yerleri  görüp gezmek gerekir. Mecidiye Hanına, Tütün Hanına, Tahmis Kahvesine gidin, görün, dışarıdan gelen misafirlerinizi götürün. En azından orada  kokulu ve tavşankanı bir çay içiniz.

      

      

( Mecidiye Hanını Görmek Gerekir başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 11.07.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.