ZAVALLI  EŞEK

  Ahmet AYAZ

GAZİANTEP GÜNEŞ GAZETESİ 07 OCAK 2014

................................................................................

 

       Hayatta haline en  çok üzüldüğüm birisi var ise o da eşektir. Yolda yürürken birisi yere tükürür biz, bak hele eşeğe deriz. Her kim bir yanlış yapsa, bir utanmazlık yapsa hepimiz milletçe  o kelimeyi kullanırız. Marketin  birisine geldim  bir zeytin kutusunu açmışlar, yanına da birisi tadına bakarsa çekirdeğini atsın diye düşünerek, bir kap indirmişler.  Önümde yürüyenin birisi, bir zeytin tanesini ağzına aldı. Çekirdeğini zeytinlerin üzerine attı. Ben seyrediyorum. Diğer bir kişi de,  ağzından çıkardığı zeytin çekirdeğini yere atarken, diğer bir kişi, ağzından çıkardığı sigara izmaritini yere atıp üzerini tepeledi. Bunlara ne demeli. Bunlara eşek dediğimiz de benim içim sızlıyor. Dahası var, şimdi anlatacağım.

            Bundan birkaç gün önce belediye otobüsüne binmek için durağa  geldim. Otobüse benden önde birisi binip yere oturdu. Zat’ı muhteremin üzerinde boydan beyaz bir elbise var idi. Otobüs dolu iken gençlerden birisi ayağa kalkıp bizi yerlerine oturttular. Ben bu efendi ve kibar gençlerimize teşekkür ettim. O uzun boylu ve sakallı muhterem, yüzünü gençlere çevirip şöyle seslendi.

  “Allah bunların hepsinin belalarını verecek” dedi. Ben “ Hacı efendi sen bu pırıl pırıl gençlerimize bedduamı ediyorsun” dediğimde, “Ben beddua etmiyorum, etmeme de gerek yoktur. Gençlerin hiç birisi namaz kılmıyorlar. Allah onların hepsinin belalarını elbette verecektir. Hele bir sigara yakayım, diyerek tütün kutusunu çıkarıp sigara sarmaya başladı.

Peki sigara mekruf değil mi dediğimizde “Peygamber efendimiz sigara hakkında hiç bir şey söylemedi” dedi. Otobüs de birisi müdahale ederek, peygamber efendimizin zamanında sigara yoktu. Rakı da yoktu. O zaman sen rakıya da mı helal diyeceksin derken uzun bir tartışmaya meydan vermemek için ben “Hacı efendi ne diyorsa haklıdır “ dedim ve muhataplarına, “ seslenmeyin” diye kaş, göz işareti ettim. İşte böylelerine biz eşek deyip, o mübarek hayvana hakaret ediyoruz. Ömrünü insanların hizmetinde geçiren bu mübarek hayvanı aşağılamak, bence çok yanlıştır. Bu gibi aşağılamayı biz, eşek sözü ile değil de, başka bir deyimle dile getirmemiz dileği ile,  hoşça ve dostça kalınız. Yeni yılda sağlıklı ve mutluluk dolu günler hepimizin olsun diyorum.

( Zavallı Eşek başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 1/7/2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu