EPEYCE ÇALDIK  OYNADIK

                                               

Ahmet AYAZ

GAZİANTEP HAKİMİYET GAZETESİ 07.06.2013

……………………………………………………….

 

       Yazımın yukarıda ki başlığında epeyce çaldık oynadık  dedimse de, çaldığımız doğrudur. Fakat oynamak sözü espridir. Şimdi buradaki anlatacağım küçük hikayelerin benzeri Barak Odalarında çok söylenir. Benim de kökenim Barak Türkmenlerinden olduğu için, bu tür yazıları sohbet köşemde çok yazdım. Şimdi gelelim hikayeye;

       Geçmiş zamanlarda Osmanlı Padişahları vergi yasası getirmeden önce vergiyi ilan ederlermiş. Daha sonra da padişah, vezirlerini tebdili kıyafet edip halkın arasına yollarmış. Bir gün yine bir vergi yasası getireceğini ilan ettikten sonra, vezirlerini halkın arasına yollamış. Vezirler halkı üzgün gördüklerini padişaha iletmişler. Padişah emir vermiş “Vergi yasasını  yürürlüğe koyun” diye. Her vergi yasası çıkaracağı zaman aynı prensibi uygularmış. Bir gün yine bir vergi yasasını ilan etmiş ve vezirlerini halkın arasına göndermiş. Vezirler bakmışlar ki, her köşe başında bir davul, bir zurna, halk zil zurna sarhoş olmuş oynuyorlarmış. Bu haber padişaha  ulaşınca, padişah hemen emir vermiş.  “Vergi yasasını hemen kaldırın” diye. Şimdi bizde pencere kenarlarında, evimizin balkonlarında, tencere, tabak çalarak duruyoruz. Acaba bizim yetkililer gereken mesajı  alıp bir değerlendirme yaptılar  mı diye düşünüyorum.

       Bana göre bir ülkede demokrasi olmalıdır. Bir olaya halkın tepki göstermeye de hakkı olmalıdır. Ama  kırıp dökerek değil, yakıp yıkarak da değil. Usulünce yapılmalı, buna da devletin polisi müdahale etmemelidir. Örneğin kısa ve öz, edebi bir dille kısa pankartlar açarak yapmalıdır. Halk tepkisini, şehrin en işlek caddelerini keserek, kırıp dökerek, yakıp yıkarak yaparsa, buna elbette devletin polisi müdahale etmek zorunda kalır. Ne yapar diyecek olursak; Tazyikli su sıkar, biber gazı gibi şeylerle müdahale edilir. Ben her zaman şu sözü söylerim. Bir ülkede herkes birbirini rahatsız etmemek kaydı ile, istediği ve inandığı şekilde yaşamalıdır. Bana göre demokrasi de budur. Ben burada halkımıza çağrıda bulunuyorum. “Anlayana sivri sinek saz, anlamayana davul ile zurna çalsanız az” Ülkemizde birbirimizi kırmayalım, devletimizi  usulünce uyaralım, nihayette bu devlet bizim devletimizdir. Gelecek sohbet yazımda buluşmak dileği ile en güzel ve mutluluk dolu günler hepimizin olsun.

 

 

( Epeyce Çaldık Oynadık başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 7.06.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu