1 Ahlaki Nesillerin Eğitimi
Ahlaki Nesillerin Eğitimi

Ahlaki Nesillerin Eğitimi


AHLAKİ NESİLLERİN EĞİTİMİ

Ahlaki nesiller için eğitim nasıl olmalı. Eğitimin okullara bırakılamayacak kadar önemli olduğunu düşünürsek, hayatın her alanında eğitim anlayışıyla hareket etmek gerektiğini bilmeli ve ona göre hareket etmeliyiz.

Eğitim öncelikle anne karnında başlar. Annenin yediği, içtiğinin helalliğine dikkat etmesi, hamilelikte manevi bir hayat sürmesi anne karnındaki çocuk için çok önemli. Ayrıca hamilelikte ceninle ilgilenme, onun eğitimine o demlerde başlamak gerektiğini efendimizin ifadelerinden anlıyoruz.

Annenin eğilimlerinin karnındaki çocuğa yansıyacağı bilimsel bir gerçek artık. O halde anne her dönemde olduğu gibi bu dönemde de davranışlarına, günlük hayatındaki eğilimlerine dikkat etmeli, yaptığı her eylemin çocukta bir yankısı olacağını hesap etmelidir. Doğum esnasında ve doğumdan sonraki tüm edimlerin çocuğun sonraki hayatında yönelimlerini hesaba katmamız gerekecek.
Ailenin tüm yaşantısı çocuğun dünyayı anlaması ve değerlendirmesinde ölçü olacaktır ki bunun şuuruna varılarak hareket edilmesi gerekir. Eğer iyi bir evlat sahibi olmak istiyorsak öncelikle kendimiz iyi olmayı seçmek zorundayız.

Buna şaka yollu veya durumu kurtarmak için söylediğimiz yalanlar dâhildir. Çocuğu yalancı yapan bizim bu masum yalanlarımızdır. Büyüklerinin masum gördüğü yalanların farkına varan çocuk, yalanın gerekli olduğuna, hayatın bir parçası olduğuna inanacak, bütün yanlışların ve kötülüklerin anası olan yalanı hayatın mihrak noktasına yerleştirecektir.

Yaşadığımız çevrenin çocuk üzerindeki etkisinin de büyük olacağını bilmeli ve ilişkide bulunacağımız akraba, komşu ve dostlarımızı iyi seçmeliyiz. Çevreden gelecek yanlış örnekleri fark etmeli, kötü örnek olacak bu davranışlara müdahale temeliyiz.
Okul çağına gelen çocuğun okulunu, sınıfını seçmede titiz davranmalı, kötü davranışlara yön verecek arkadaş grubu ve çevre edinmesine izin vermemeliyiz. Okuldan dönen çocukla ilgilenerek, onun etkilenişimlerini kontrol etmeli, gerekirse yanlış edimlere açık olan okulu değiştirmeliyiz.

Sokağın önemini de göz ardı etmeyerek, arkadaşlarını kontrol etmeli, yanlış kişilerle dostluk kurmasını önlemeliyiz. Çocuğun günlük hayattaki edimlerini ona fark ettirmeden kontrol etmeli, yanlış bir yönelim görünce gecikmeden müdahale etmeliyiz.
Aile içinde kitap okumaya, ibadete önem vermeli, hayatın anlamının kulluk çerçevesinde olduğunu yaşayarak hissettirmeliyiz. Evimizin konumunu bu çerçevede oluşturmalı, duvardaki çerçeveden başlayarak her şeyin bir anlamı olduğunu bilerek hareket etmeliyiz.

Evimize getirdiğimiz gazeteden başlayarak her eşyanın çocuk üzerinde bir etkisi olacağını düşünmeli, ona göre hareket etmeliyiz. Ev içindeki giyimimizle örnek olmalı, söylemlerimizle onlara örnek olmalıyız.

Ahmet Kemal
Kayıt Tarihi : 19.7.2018
( Ahlaki Nesillerin Eğitimi başlıklı yazı EDİP GÜL tarafından 21.02.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.