Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 26.10.2022
Okunma Sayısı : 493
Yorum Sayısı : 2
Bir 29  Ekim’den  Bir  Başka  29  Ekim’e ---1. Bölüm---


Bu sefer  sondan  başlıyorum.  Başa  sonra  döneceğiz.

Takvim  yaprakları  29 Ekim  1923’ü  gösterdiğinde...

Pardon...Takvim  yaprakları  aslında 29 Teşrinevvel  1339  Pazartesiyi  gösteriyordu.  Çok  daha  sonra yapılan bir düzenleme  ile bu  tarihe 29  Ekim 1923 dedik. (Ki  buna  Toplumsal Alanda  İnkılap (  ya  da  Devrim )  dedik  daha  sonra )

Evet  biz  yine  29 Ekim  1923  diyelim  ve  devam  edelim...

29  Ekim 1923’te  TBMM’de bir  kaç  önemli  gündem  maddesi  görüşülecekti. 

Nelerdi  bunlar?

1. — Kanunu Esasi Encümeninin, Teşkilâtı Esasiye Kanununun bâzı mevaddının tadiline dair kanun teklifi ve Kanunu Esasi Encümeni mazbatası [ Özetle söyleyecek  olursak: Anayasa  Encümeni  ile  Anayasanın  bazı  maddelerinin  değiştirilmesi  ile  ilgili kanun ]

2. — Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile ilân edilmiş olan seferberliğin hitam( son ) bulduğuna dair kanun lâyihası

3. — Lâzistan( Rize ) Mebusu( Milletvekili) Esad Beyin, Lâzistan livasında fındık, portakal, limon, mandalina, çay, dut yetiştirilmesi hakkında (2/182) numaralı teklifi kanunîsi ve İktisat Encümeni mazbatası 

4. — Kângırılı( Çankırılı ) Kemikoğlu Süleyman bin Eyyub'un iadei hukuku memnuasına dair (3/18) numaralı tezkere ve Adliye Encümeni mazbatası 

5. — Bahriye( Denizcilik ) bütçesini ihzar etmek üzere üç zattan mürekkep bir komisyon teşkil edildiğinden Meclisçe de bahriye mütehassıslarından üç zatın tâyinine dair Muvazenei Maliye Encümeni mazbatası

Evet... Meclis  Başkanvekili  İsmet (İnönü) Paşa’nın önündeki kağıtlara  göre  konuşulacak  konular  bunlardı.

Bugün  dikkat  edersek  dedelerimizin  sadece 99  yıl  önce  konuşarak  anlaştıkları  bu  dilden  çok  da  bir  şey  anlamıyoruz.  Sanki  yabancı  bir  dilmiş  gibi   ‘’  Türkçesi  şu...’’  Diyoruz.

Neyse  konu  bu  değil...

Diğer  maddeleri  atlayarak  asıl  konumuz olan  I. Maddeye  geçelim.

1.  Maddeye  göre TBMM  Mevcut anayasa olan 1921 Anayasasının ( Teşkilat-ı  Esasiye  Kanunu )   bazı  maddelerinde değişiklikler  yapacaktı. Nitekim  yaptı  da.

Neydi  o  değişiklikler?

Mesela  1921 Anayasasının 1.  Maddesi ‘’Hâkimiyet; bilâkaydüşart( Egemenlik  kayıtsız  şartsız) milletindir. İdare usulü halkın mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına müstenittir( dayanır)’’ şeklindeydi.  İşte  bu  maddeye ‘’Türkiye Devletinin şekl-i Hükümeti, Cumhuriyettir.’’ Cümlesi  ilave  edildi.

Yani  herkesin  de  anladığı  gibi  Cumhuriyet  ilan  edildi.

Ancak  Teşkilat-ı  Esasiye  Kanunun ( Anayasanın )  başka maddelerinde  de  değişiklik  yapıldı.  Mesela:

2.  Madde  şöyleydi:  İcra kudreti ve teşri salâhiyeti milletin yegâne ve hakikî mümessili olan Büyük Millet Meclisinde tecelli ve temerküz eder. (  Yasama  ve  yürütme  yetkisi TBMM’dedir)

Bu  maddeye ‘’Türkiye Devletinin dini, Dini İslâmdır. Resmi lisanı Türkçedir.’’  Maddesi  eklendi.

4. Madde  şöyleydi: Büyük Millet Meclisi vilâyetler halkınca müntahap âzadan mürekkeptir. Seçilmiş  üyelerden oluşur)

Bu  madde  şu  şekilde  değiştirildi:

Türkiye Devleti Büyük Millet Meclisi tarafından idare olunur. Meclis, Hükümetin inkısam ettiği şuabatı idareyi İcra Vekilleri ( Bakanlar  Kurulu ) vasıtasiyle idare eder.

10. Madde  şöyleydi:  Türkiye coğrafi vaziyet ve iktisadi münasebet noktai nazaran vilâyetlere; vilâyetler kazalara münkasem olup kazalar da nahiyelerden terekküp eder.

Bu  madde şöyle  değiştirildi:

Türkiye Reisicumhuru, Türkiye Büyük Millet Meclisi Heyeti Umumiyesi tarafından ve kendi âzası meyanından bir intihap( seçim ) devresi için intihap olunur.( seçilir)  Vazifei Riyaset ( Reislik  vazifesi) yeni Reisicumhurun intihabına kadar devam eder. Tekrar intihap olunmak caizdir.( Bir  kez  daha  seçilmek  ükündür)

11.  Madde  şöyleydi: Vilâyet, mahallî umurda mânevi şahsiyeti ve muhtariyeti haizdir. Harici ve dahili siyaset, şer'i, adlî ve askerî umur, beynelmilel iktisadî münasebat ve hükümetin umumi tekâlifi ve menafii birden ziyade vilâyata şâmil hususat müstesna olmak üzere Büyük Millet Meclisince vazedilecek kavanin mucibınce Evkaf, Medaris, Maarif, Sıhhiye, İktisat, Ziraat, Nafıa ve Muaveneti İçtimaiye işlerinin tanzim ve idaresi vilâyet şûralarının salâhiyeti dâhilindedir.

Bu  madde  şöyle  değiştirildi:

Türkiye Reisicumhuru Devletin Reisidir. Bu sıfatla lüzum gördükçe Meclise ve Heyeti Vekileye riyaset eder.

12. Madde  şöyleydi:  Vilâyet şûraları vilâyetler halkınca müntahap âzadan mürekkeptir. Vilâyet şûralarının içtima devresi iki senedir. İçtima müddeti senede iki aydır.

Bu  madde  şöyle  değiştirildi:

Başvekil Reisicumhur tarafından ve Meclis âzası meyanından intihap olunur. Diğer vekiller Başvekil tarafından gene Meclis âzası arasından intihap olunduktan sonra heyeti umumiyesi Reisicumhur tarafından Meclisin tasvibine arzolunur. Meclis hali içtimada değil ise keyfiyeti tasvip Meclisin içtimaına talik olunur.

Vekhasılıkelam  hepi  topu  zaten  23  maddeden  ibaret  olan  1923 Anayasasının   altı maddesi değiştirilmek  suretiyle   29  Ekim  1923’de  Cumhuriyet  ilan  edilmiş  oldu

Bu  olayı  belki  herkes  bu  kadar ayrıntılı  bir  şekilde  bilmese de 29  Ekim  1923’de  Cumhuriyetin  ilan  edildiğini  bilmeyen  yoktur  sanırım  bu  ülkede.

Ancak  ben  sizlere  29  Ekim  1923’ü  yani  herkesin  bildiği  29  Ekim’i  anlatmayacağım. Neredeyse  hiç  kimsenin  bilmediği  başka  bir  29  Ekim’i  anlatacağım.

29  Ekim  1914’ü  anlatmaya  çalışacağım  elimden  geldiğince   Yani  Cumhuriyetin  ilanından  tam olarak  dokuz  yıl  önceyi...

Anlaşılacağı  üzere devam  edecek.
( Bir 29 Ekim’den Bir Başka 29 Ekim’e ---1. Bölüm--- başlıklı yazı Sami Biber tarafından 26.10.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.