Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 10.09.2022
Okunma Sayısı : 545
Yorum Sayısı : 5

Bugün biraz adalet üzerine konuşalım mı ne dersiniz?
Konuşmasına konuşalı ama bugün konuşacağımız adalet ‘’ Geç gelen adalet adalet değildir.’’ Olmasın.
Ya da mülkün temeli olan adaletten de bahsetmeyelim.
‘’ Eeee hangi adaletten bahsedeceğiz o zaman?’’ Dediğinizi duyar gibiyim.
Bugün ülkemizde neredeyse hiç kimsenin bilmediği tanımadığı bir adaletten bahsedelim.
Atatürk’ün yanağından öptüğü Hitler’in büyük takdirlerini kazanan bir adaletten bahsedeceği bugün.
Evet... Bugün Emine Adalet Pee’den bahsedelim biraz.
Kadın dansöz ve casus kelimelerini yan yana getirdiğimizde herkesin aklına iki isi gelir. Bunlardan birincisi ve en ünlü olanı Mata Hari’dir ikincisi de Josephin Baker. Oysa Türkiye’nin de böyle bir dansöz ajanı vardır ve onun adı Emine Adalet Pee’dir. Ama ne yazık ki Mata Hari ve Josephin Baker tü dünyaca tanınır ama bizim Emine Adalet Pee’yi ülkemizde tanıyan yok gibidir.
Peki kimdir Emine Adalet Pee.
Emine Adalet’in doğu günü bile oldukça ilginçtir çünkü o dört senede bir gelen bir 29 Şubat gününde 29 Şubat 1910 Yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. İlk okul tahsilinden sonra orta okul öğrenimi için Ticaret Mektebine gönderilse de 14 Yaşına geldiğinde bu mektebi terk ederek o yılların meşhur sahne sanatçısı Hazım Körmükçü'nün kumpanyasına katılmış ve 1924 yılından itibaren daha 14 yaşında bir Müslüman Türk kızı olarak sahnelerde dans etmeye başlamıştır. Yani sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kızlarından biri de odur.
Güzelliği ve kıvrak danslarıyla kısa sürede belirli bir şöhret yakalayan Emine Adalet Atatürk’ün Konya’ya geldiği 1925 yılında yani henüz 15 Yaşındayken Atatürk’ün huzurunda da dans etmiş ve he kendisini hem dansını çok beğenen Atatürk Emine Adalet’i yanağından öperek takdirlerini ifade etmiştir.
Yıllar sonra verdiği bir röportajda Emine Adalet ‘’Atatürk’ü o kadar çok seviyordum ki onun öptüğü yanağımı bir hafta boyunca yıkamadım.’’ Demiştir.
Atatürk Emine Adalet’e ayrıca ‘’ Çok güzel dans ediyorsun. Yurt dışına git ve sanatını orada icra et.’’ Deyince o da Almanya’ya amcasının yanına gitmiştir.
Amcasının karısın erkek kardeşi Henry Pee ile Almanya’da tanışan Emine Adalet ondan bir süre dans ve sahne dersleri aldıktan sonra birbirlerine aşık olmuşlar ve evlenmişlerdir. Bu evlilik sonucunda Emine Adalet artık Emine Adalet Pe adıyla sahnelerde dans etmekte herkes onu ‘’ kara kahküllü kız ‘’ olarak tanımaktadır.
Bir ayağı Almanya bir ayağı Türkiye’de olan Emine Adalet II. Dünya Savaşı yıllarında Nazi Almanya'sının fazlasıyla dikkatini çeker. Kocası Alman olan bu Türk kızından casus olarak faydalanmanın mümkün olabileceğini düşünürler bir gece bir Nazi Subayı Emine Adalet Pee’ye bir mesaj iletir: ‘’ Alman Propaganda Bakanı Goebbels sizinle görüşmek istiyor.’’
Goebbels o devirlerde ismi bile insanları korkudan tir tir titreten bir sapık zalim. Haliyle o çağırmışsa gitmemek olmaz.
Gidiyor görüşmeye... Goebbels ona Almanya adına casusluk yapmasını teklif ediyor. Ne cevap versin? ‘’ Olmaz’’ dese karşısındaki ada Goebbels ‘’ Olur’’ dese bu Nazi köpeklerine hizmet etmenin düşüncesi bile midesini bulandırıyor. Çaresiz ‘’ Düşünmem lazım’’ Deyip o görüşmeyi atlatıyor ama Goebbels’in de bu işin peşini bırakmayacağının farkında...
Sonunda kararını veriyor: Almanya hesabına casusluk yapıyor gibi görünecek ama aslında Türkiye hesabına casusluk yapacaktır. Nitekim de öyle yapıyor.
Evet..Türkiye hesabına ne gibi faaliyetlerde bulunuyor bu arada Almanları nasıl uyutuyor bu konularda çok da bilgimiz olmamakla beraber Almanların Paris’i bombalayıp sonrasında işgal edişinin öncesinde durumu Türk makamlarına bildirdiği ve Türk makamlarının Paris’in işgali öncesinde Fransa’da yaşayan Türk vatandaşlarını Fransa’dan Türkiye’ye getirtmesinde Emine Adalet Pee’nin önemli bir rol oynadığı söylenir.
Emine Adalet bu casusluk faaliyetlerini 1942 yılına kadar sürdürür. O da aynen bir başka Türk casusu olan Çiçero lakaplı İlyas Banza gibi Almanlar hesabına casusluk yapıyor görüntüsünde Türkiye adına casusluk yapar.
Kocasının ölümü üzerine bir süreliğine Türkiye’ye gelir ama sonra yine Almanya’ya döner ve sahnelerde dans etmeye devam eder.
Bu arada Hitler’in yaveri Freglayr ile yakın ilişki kurar ve bu ilişki sayesinde Hitler’in karargahına bile girer ve hatta Atatürk’ün huzurunda olduğu gibi Hitler’in huzurunda da dans eder ve onun da takdirini kazanır.
Almanya’nın II. Dünya Savaşından kesin mağlup olarak çıkası sonucunda Türkiye’ye döner ve yine sahnelerde dans etmeye devam eder. Bu arada Yanık Kaval, Uçuruma Doğru, Deniz Kızı gibi bir iki filmde rol alır.
Dansözlük hayatı 70 yaşına kadar devam eder. Bu süre içinde ona o kadar çok insan aşık olmuştur ki haddi hesabı yok... Mesela Zeki Müren aşık olduğu ilk kadının Emine Adalet Pee olduğunu söylemiştir bir röportajında.
Böylesine hareketli bir hayat yaşayan Emine Adalet Pee’yi yetmişinden sonra artık hiç bir gazino sahnelerinde görmek istemez. Yaşlanınca barlara ve ucuz saz evlerine düşen Emine Adalet Pee yetmiş yaşından sonra ucuz barlarda ve sazlarda da iş bulamaz. Zaten sağlık durumu da müsait değildir sahnelere çıkmaya... Darülaceye düşer. 1986 Yılında Darülacezede yetmiş altı yılında hayata gözlerini kapar.
Evet... Bugün sizlere çok farklı bir Adalet’ten bahsettim. Her ne kadar sürç-ü lisan eylediysek affola.

( Adalet başlıklı yazı Sami Biber tarafından 10.09.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.