Aşk acısının verdiği sancı mı?

Ölüm yasının verdiği sancı mı?

Doğum telaşının verdiği sancı mı?

Daha kolay ya da daha zordur?

Hayatın içinde insan suretinde,

Bu suretin gizemi ve derinliğinde,

Aşk acısının, ölüm yasının,doğum telaşının

Dışında hayata atılan bir başka sancı var mı?

Hayatın içinde ayrıntıların dehlizinde minik fotoğraf  karelerini yakalayıp derine inen insanlardır, diğer insanlardan farkı olan. Çocukluğumuzda iki fotoğraf arasından bulduğumuz yedi fark gibi işaretlenmiş insanlardır, diğer insanlar gibi damgasız ve markasız olmayan. Damgasız değildir… Markasız değildir… Fermanı yazılmış bir kaderin tutsağıdır, belki de mahkumu.

Sokakta rastladığı bir kediden bir köpekten tutun da gencinden, yaşlısına, erkeğinden, kadınına gördüğü fotoğraf karelerini, gözlerinle çekip gördüklerinin ruhuna inerdi gözleri. Bunun için de hiçbir özel gayret veya çaba göstermezdi.

Oyuncağı bir kalem ve bir kâğıttan ibaretti. Malzemesi hem ucuz hem de pahalı olan dildi evet dildi sadece. Gözlerinle çektiği hayatın fotoğraf karelerini hayatın telaşı içinde biriktirendi… Biriktirendi ruhunun ve benliğinin kumbarasında… Kumbaranın içi fotoğraf karelerinle taştığı zaman, taşan bir nehir gibiydi etrafa saçılan.

İşte; o taşan nehrin ismi, etrafa taşan su birikintisinin ismi: SANCI

Bu sancıyla beraber ele alınan oyuncaklarla, pahada hafif yükte ağır olan dilin kıvraklığınla kumbarada biriken fotoğraf karelerinin eşliğinde çocuğun doğumunun yaklaştığının habercisiydi. Aşerdiği tek şey de hayat ve hayatın içindeki insan manzaralarıydı.

O doğan çocuğun ismi bir şiir, bir deneme, bir hikâye, belki de bir romandı.

Yazılan her bir hikayede iyi olsun kötü olsun her bir kahraman; oyuncaklarıyla oynayan o çocuğun en iyi arkadaşıydı.

Tıpkı Balzac gibi. Tıpkı, Goriot Baba’nın yazımının bitiminden sonra Balzac’ın, arkadaşlarının yanına gidip gözyaşlarının sel olup hüngür hüngür ağlaması gibi. Dilinde de tek bir kelime vardı:

“O onu seçti ve öldü. O, öldü.

Oğuz BATIN

( Sancı başlıklı yazı Oğuz batın tarafından 14.01.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.