Milletin fendi, statükoyu yendi. Referandum yapıldı ve milletin onayı alındı. Demokrasilerde tek seçici millettir ve devlet millet için vardır. Aksini düşünenler karanlıklardan medet umanlardır. Şeyh Edebali’nin(1206-1326) de dediği gibi, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Bu birazda geçmişte yapılan tartışmalara benzemektedir, sanat sanat için mi, sanat insan için mi diyerek yıllar boyu tartışıldı durdu. Bu günde tartışılan bu tartışmanın bir başka versiyonudur.

Büyüklüğü kendinden menkul bir büyük gazetenin yazarı şöyle diyor, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın değişmediğini biliyordum zaten, Sayın Başbakan daha öncede söylediği bir sözünü tekrarlamış, demiş ki; Demokrasi bir amaç değil araçtır. Neymiş bunu eskiden de diyordu, şimdi de söylüyor, demek ki bunların kafalarının arkasında niyetleri farklı. Niyet okumaya çalışıyorlar, yani bu kadar süper olduklarını bilmiyordum, görünmeyeni okuma yetenekleri olduklarını sanıyorlar. Hâlbuki yaptıkları gaftan öte değildir, çünkü niyetleri okuyan bir tek varlık vardır ve o da Allah tır, bu yeteneği kendinden başkasına ihsan etmemiş, ama aklı eveller niyet okuma gayreti içerisine girmektedirler.

Gelelim araç mı, amaç mı meselesine, onlara göre Demokrasi amaç, yani devlet için milletin olma zorunluluğu gibi, millet devlet için vardır, yoksa Demokrasi milletin huzuru ve refahı için değildir. Milletin devleti için var olma sistemidir anlayışı savunulmaktadır. Israrla dar kalıpları içerisinde ezberledikleri tabularının yıkılmaması için savuna geldikleri statükolarıdır amaç.

Yoksa bunların umurunda değil milletin değerleri, ihtiyaçları, yönelimleri, mutlulukları, huzur ve refahları. Allah bile Kutsal Kitabımız Kuranda, kâinatı insanoğlunun emrine tahsis ettiğini bildiriyor, insanın ihtiyaçlarını karşılaması ve mutlu olması için, Rabbine verdikleri bunca nimete şükür etmesi için, bunca nimet verdim diyerek de zorlamıyor insanoğlunu.

Her şey insanın mutlu olabilmesi için verilmiştir, bir memleketten başka bir memlekete gitmek için amaç mı gerekiyor, yoksa araç mı, amaç bir memlekete gitmek, yani insanın ihtiyacının karşılanması, bu ihtiyacın karşılanması için de araca ihtiyaç vardır. Dün At, Eşek, Deve ve hatta Fil araç olarak kullanılıyordu, denizlerde yelkenliler vardı, ama bu gün araçlar değişti, ne yönde değişti insanı rahatlatma, daha az yorma ve daha kısa zamanda erişme açısından araçlar bu günün teknolojisi oldu, yarın ki günde büyük ihtimalle araçlar yine değişecektir, ama amaç değişmeyecektir. Bir yerden bir yere gitme gibi.

Dün insanların yönetimlerinde şehir devletleri, Padişahlıklar, Krallıklar, monarşi, teokrasi ve benzeri yönetim sistemleri araç olarak yer alıyordu. Bu gün insanlık yalnız Demokrasi de demiyor, ileri Demokrasi diyor, yarın bunun adı değişebilir, ancak iki şey değişmez bir, devlet yönetiminde insanın mutlu kılma amacı, ikincisi bu amacı gerçekleştirecek araçların gerekliliği. Birincisi yani amaç olan insanın mutluğu sabit, ikinci olan araçlar ise günün koşullarına göre değişkenlik gösteren araçlardır.

Ama birileri ısrarla niyet okuma gayreti içerisinde olduklarından, neyin amaç neyin araç olduğuna bile bakmak istememektedirler. Onlar bizim oğlan bina okur, döner dolanır yine okur misali ağızlarındaki sakızı çiğnemektedirler.

Saygı ve Selamlarımla
( Milletin Fendi, Statükoyu Yendi başlıklı yazı SinanKARAKAŞ tarafından 9/17/2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.