Bir Şiir ve Analiz Tahlil

 

 

Leylâ'nın kabilesi yenilmez ki

Leylâ leylaktan yaratılmış

Üstünden rüzgâr geçse

Leylak’ın rengi değişmez ki

Leylâ gecelerin demirinden

Kılıçlarınız ona işlemez ki

Her gün doğan güneş O'nun izinde sanki

Bin yıl doğsa yine ona yetişemez ki

Sezai Karakoç

 

Bugün Üstat Sezai Karakoç’un Leyla için yazdığı bu güzel eserini kendimce Analiz Ve Tahlil etmeye çalışacağım.

“Leylâ'nın kabilesi yenilmez ki

Leylâ leylaktan yaratılmış

Üstünden rüzgâr geçse

Leylak’ın rengi değişmez ki”

 

Leyla’nın kabilesi güçlü yenilmez ki, peki yenilmez kılan nedir? Mecnunun Leylaya duyduğu aşk mı? Leylanın Mecnuna duyduğu aşk mı? İkisinin de hissettiği aşktır lakin nedir yenilmez kılan? Leyla’nın kabilesi yenilse Leyla verilmeyecek Mecnuna, Mecnun kabilesi yense Leylanın kabilesini, babası kardeşleri ölünce yalnız kalacak ve üzülecek, buna sebep olmak istemiyor Mecnun, hangi yandan rüzgâr esse de -Leylaktan yaratılmış Leyla- Leylak’ın rengi değişmez yani sonuç değişmez Leylayı vermeyen babası vermez, o nedenle onlar kazansın ben yenilmez kabilenin kızını sevmiş olayım. Belki savaşı kazansalar Leylaya kavuşunca aşk bitecek, aşk bitmeyense böyle kalsın devam etsin diye düşünmüş olabilir. Aşkın “Leyla” hali, Mecnunu besleyen ana kaynaktır.  Aşkla düşünce yok olur yolunu aşk tıkar, Leyla bir alev o pervane iken o ateşin içine düş se yanıp yok olur muydu? Yandıkça kül değil hakka kul olurdu, nitekim de sonunda böyle oldu. Yokluk yakışmazdı belki Leylaya, ailesiyle yaşaması Mecnunu yokluğa çöle sürdürse de Şey Galibin Tasvir ettiği gibi Leyla” Fanusların içinde parlayan mum alevleri, denizlerin dibinde gizli mercan dallarına benziyordu. Parlayan bir mum tüm karanlığı aydınlatırken kim sönmesini ister ki?

 

“Leylâ gecelerin demirinden

Kılıçlarınız ona işlemez ki

Her gün doğan güneş O'nun izinde sanki

Bin yıl doğsa yine ona yetişemez ki”

 

Leyla bir dünya, gecelerin içinde parıldayan ve karanlıkta bırakan olamaz, karanlık aşk dolu bakışıyla ona işlemez, demirden kılıç karanlığı, aydınlık eden aşka işlemez ki, ortadan ikiye bölemez ki çünkü aşk karşısında kılıç ortadan ikiye bölünür. Her gün doğan güneş aşktan ve aşkla yaşayan Leyla’yı aşkı takip ederek aşkla doğarken, aşkın üzerine kara perdeyi çekenler olsa da bu aşka engel olmaya çalışanlar çok olsa da güneşin aydınlığını kapatamazlar, aşkın yaşanmasına mâni olamazlar. Aşk hep yaşanılır, aşk hep yaşatır ve aydınlatır, söndüremezler. Bu kısacık aklım la birkaç hece ile anlatmaya fikrimi diri tutmak için yazmaya çalıştım sürçü lisan ettim ise af ola, selamlarımla.

Mehmet Aluç


( Bir Şiir Ve Analiz Tahlil başlıklı yazı kul mehmet tarafından 17.09.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.