Varsayım; Boş İşler Durağında Boşa Kazı Çalışması!

 

  Soru sormayı bırakan insanın varsayımlarla yaşamasını anlayamıyorum! Düşünebiliyor musunuz gerçek olan varken, varsayımla yola çıkmak ne kadar şaşırtıcı ve dayanılmaz ağırlık. Varsayım neydi? Gerçekte var olmayan bir durumun, varmış gibi kabul edilerek geleceğe yönelik daha isabetli kestirmeler de bulunma amacıyla kurulan cümlelerdir sözlerdir fikirlerdir. Ortada olmayan bir varlığı varmış gibi hayal etmek de nedir ki? Bir şeyin var olması için bir şekli olmalı ki var olsun. Mesela, Farz edelim ki, dağda şarjımız bitti, nasıl iletişim kuracağız? Eskiden telefon mu vardı? Buyurun burada sallayın sallayabileceğiniz kadar! Bağırırdım uzaklara belki duyan çıkar! Uzaktan el sallardım! Kendimi iki dağın arasında uçak yaparak uçar giderim! Yok, hatta geçmişten insanları çağırarak yardım isterim. Bunca uğraşa ne gerek var yak bir ateş dumanla haberleş. Mesela; Diyelim ki bu uçağa yetişemedin ne yaparsın, taksi ile yetişmeye çalışırım, hayır koşarak yetişmeye çalışırım yok yok, tekerinin altına taş atarak koymaya çalışarak uçmasına engel olurum! Burada bu varsayımla varılacak bir yolu ihtimaller zincirini gören varsa söylesin beraber görelim. Hatta beklentisi olan varsa beklentisinin hafifliği ile havalara uçalım. Burada, kaçtıysa uçak değiştirme ihtimali varsa bilet değiştirilir yoksa başka bir saatte giden uçak için bilet alınır.

Paylaşmayı dürüstlüğü öğren de büyü. Say ki bizim hayatımız burada bitti.  Varsayım… Neden bitti bitti? Bitti ise sebep zincirlerini kıralım sebep olmasın hatta var ise başka yönde devam eden bir yön vardır buna yönelelim. Tut ki karnım acıktı, anneme küstüm. Annene neden niçin küstün? Çocuksan annene muhtaçsın, yemeğini verendir aç kaldın. Küsmeye ne gerek var ki barış içinde yaşamak karnını doyurana teşekkür öpücükleriyle teşekkür etsen ne olur? Neyin eksilir? Dağ dağa küsmüş küsülen dağın haberi yok!


  Varsayımda bilebilecek veya anlayabileceklerimizin bir sınırı var mıdır? Yoktur! Sallamasyon! Fırlatmasyon! Bilebilecek bir sonuca götüren varsa varsayım değil gerçektir. Gerçek sonuca götürmeyenle uğraşacağına, bak uçağı kaçırdın yaya kaldın! Varsayımlardan kurtularak gerçeğe ulaşmak için kendimizi değiştirebilir miyiz? Hayır, mümkün değil, asırlardır kötü var iyi var, kötü iyiyi kötü edemedi, iyide kötüyü iyi ederek tutumundan vazgeçiremedi. Âlemlerin Rabbi istediği anda değiştirir lakin bu âlemde seçimler kula aittir, yardım alırsın bazen sana kalmıştır bu bağlamada bu bab da, insan kendini değiştirmekten aciz iken daha da aciz ve sefildir ki bunu başaramamıştır. Değişmiş görünerek o değişmez eski haliyle gizliden gizli hayatına devam eder! Sen şimdi desen ki Afrika’yı sömürene elindeki yer altı madenlerini alan zalimlere senin burada ne işin var diye, burası sana ait değil desen anlatamazsın! Kendisinin farklı olduğunu bu farklığıyla bunları almayı hak ettiği varsayımlarla saya saya kafanı şişirir patlatır, evet hakkım olmayanı aldım dedirtemezsiniz.


  Sana varsayımlarla gelen birisi dinler neden insanların düşüncesini değiştirmek ister? Diye sorsa sende insanın, eksik olan düşünceleri yani düşünceleri dünyanın geliş istikametinde gidiş istikametinde hep çıkar ilişkisine dayalı olduğundan sadece kendini düşünür ve bu yönde yaşar oysa din, sadece kendin için değil toplumda yaşadığın insanlar içinde yaşamak çaba sarf etmek gerektiğini söylesen zaman, ben kazanıyorum neden başkasına vereyim salak mıyım diyecek! Salak değilsin de sana bu canı dünyayı nimetleri yaratan veren sunan, Âlemlerin Rabbi karşılıksız verirken senden bir çalışma karşılığından bir şey istemeyecek mi? Hem bu çalışmanın karşılığında ödülde var ahirette. O zaman başka bir soruyla devam edecek. Âlemlerin Rabbi aynı şeyi diğer insana da sunmuş neden benden bunu istiyor. Dersen ondanda aynı çabayı sana karşındakinde huzurunuz için istiyor, uzar sorular anlatamazsın hep işi varsayımdır, gerçekle işi olmaz.

 

 Rast gelirsiniz sorarlar, Aydınlanma nedir? Şimdi buda sorumu Allah’ınızı severseniz? Kapa gözünü açma bir süre sonra aç gözünü ne olduğunu anlayacaksın zaten. Yok, farklı etkenlerin katmanların bir arada sıkışması veya gevşemesiyle yok olmasıyla oluşan anın olmaması, fikirlerin uyuşmaması andaki kargaşa, falan filan sayar da sayar gerçeği kabul ettiremezsiniz. Karanlık anın ışıkla dolması deseniz, ışık nedir diyecek, karanlığı aydınlatan deseniz, aydınlatan nedir diyecek mi hayır demeyecek! o size fikirlerin yol haritasındaki eksik yazılımın olması sebebiyle yoldaki taşların işaretlenmemiş temizlenmemiş olmasıyla yere uçak inemediğinden söz ederken, kes ulan kısaca orada hava alanı yok desene!

Buyurun beyin contasını yakan bir soru daha. Yeniden dünyaya gelirsek ne olur? Ebenin, neyse yeniden dünyaya gelmemi var ki de soruyorsun? Yok, efendim ruhun başka bedene geçerek dünyaya tezahür tezahürat ederek yönelmesi sonucunda vay ki vay sayar da sayar, anlatamazsın bir dünyaya gelmek yoktur, kıyametle yok olacağını anlatamazsınız!

 

Güleriz ağlanacak halimize

Kızarım saçımı bembeyaz eden bahtıma

Kendime işkence ederek sorar sonra gülerim

Aşklar bomboş kuruntu, hürriyetler esaret

 

 Burada tezadı anlatmaksa, bravo çok iyi çalışmışın aksini söyleyerek vurgulayarak gerçeğe yürümüşsün diyebiliriz…


 Gelin görün ki gerçeği anlatamazsınız varsayımla yaşayana. Varsayım bilineni sorgulamakmış, ulan bilinen zaten sorgulanmış doğrusu bulunmuş, o varsayım diyerek boş işle uğraşana söylesene olmayan neyi araştıracak, herkes yola çıkmak için ya taksi, dolmuş, otobüs uzakla gidiyor, daha neyini araştıracaksın. Metro için alt çalışmaysa yap, yok metro da uçak uçar mı burada bunun taşımacılığı yapılır mı diye işin içine girersen, gözünü şişirtirim haberin olsun. Ulan desen olmaz seyis desende olmaz neyse metro da tren gider, hafif taşımacılık dediğimiz insan taşınır, daha neden olmayacak yerde yerin dibine inerek sonra geri tırmanarak yürünerek bir yere varılacağından söz ediyorsun ey andaval, bak çoban çalarken kaval, dinleyelim gerçeği gönül diliyle dil olalım, bırakalım varsayımı yok sayımı katsayıyı alt üst sayıyı, çıkalım gönüllerin zirvesine gönül bahçesinde gülümseyerek gül kokularının arasında gezinelim, bir ara verelim nefes alalım devam edeceğiz inşallah, vesselam, selamlarımla.

Mehmet Aluç

 


( Varsayım Boş İşler Durağında Boşa Kazı Çalışması başlıklı yazı kul mehmet tarafından 31.12.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.