Gurbet ilde Misafirsiz Bayram

 

   Gurbet ile çıkmayana kadar bayramlarımız bayram tadında, misafirlerin bereketi gülüşü ile geçer, bayramlar gönülde bayrammış tebessümü ile gülerdik… Gel gör ki gurbete ekmek parası için daha doğrusu tayinle çıkınca bayramlarımız artık sessiz misafirsiz geçmeye başladı. Hani derler ya “Bayram gelmiş neyime, üzülürüm misafir gelmeyişine” gibi… Issız dumanlı bir dağın ardında yalnız kalmış, bir evde gibi geçiyor gurbette bayramlarımız. Yalnızlık gölgesiyle bürümüş tüm evleri, dalgın sadece kendini düşünerek yürüyen insanların arasında, başını kaldırarak bir selam vermekten aciz insanlarla gurbette bayramı yaşamak bir ıstırap ve sancı! Oysa eski mahallemizde elli metre ilerde gelen birisi varsa hemen tanınırdı, yaklaşana kadar beklenir, bir hoş sohbet hal hatır sorulur ondan sonra ayrılırdı o güzelim insanlar. Şimdi düşlerimizde gurbette insansız, bayramlarımızda misafirsiz!

 

   Eskide koca çınar ağaçlarımız vardı, gölgesinde oturduğumuz gece gündüz muhabbetle gönüllerin derdini sorduğumuz, bir cennet serinliğinde altında büyüklerin ellerini öptüğümüz… Şimdilerde kalmadı çınarlar ve gölgesi, apartmanlar rezidanslar yalnızlığa mahkûm insan evleri birer yalnızlık mahpus hanesi… Neşeli çocuk neşesinde güneş doğardı evlerimize, annelerimiz güneş doğmadan kalkar evin işini bitirir kahvaltımızı hazırlar birkaç komşu misafir edilir ve o gönül güzelliği ile kahvaltılar yapılırdı… Oysa şimdilerde misafirlik hiç sevilmiyor, masraf olur diye çağırılmıyor, gönül güzelliğiyle çağrılmıyor, gönül kapıları kitlenerek içini pasla kirle yalnızlığın kör paslı hançerini saplayarak yaşamamıza izin veriyoruz her nedense ne içinse? Cebimizde kalacak kasamıza girecek üç kuruş fazla para uğruna, hem dünyamızı hem ahiretimizi yok ederken, kazancımızı da boşa savurarak değersiz kılıyoruz aynı kendimiz gibi.

    Gurbet ilde Bayramın ilk günü komşular ya tatile veya memleketine gidince yapayalnız kimse gelmeden, sessiz kimsesiz bayramlar gelir geçer… Defalarca komşulara gitmeme rağmen, onlar gelmeyince insan soğuyor ve bir daha gidesi gelmiyor. Eski bayramların özlemi gönlümüzü yaksa da, komşularla can cana yan yana olamamanın sancısı gönlümüzü kavursa da, çocukların şen neşeli kahkahaları ile kapıyı çalarak “Bayramınız mübarek olsun” sözüne hasret kalsak da, bayramlar bizim bayramlarımız…

   O günlerde bayramlarda mahallemizde komşularımızın herkesin birbirine verecek sevgisi, güler yüzü, tebessümü, hoşgörüsü mutlaka vardı, hiç yok olmazdı… Dargınlar mutlaka bayramda barışırdı-Gerçi o zamanlarda dargın kimse hiç olmazdı-. Gel gör ki artık bunlardan bir iz koku eser kalmadı… Her bayramda gurbette misafirlere komşulara hasret, eski bayramları özlemekteyiz, içimizde bir acı ile geçirmekteyiz Bayramlar kendi güzelliklerini yitirmemiş olmasına rağmen bizler misafirlik komşuluk sevgisini yitirince bayram sevinçlerimizi de beraberinde yitirdik, elden ne gelir bilinir ama gel gör kime neyi nasıl anlatacaksın ve nasıl anlamasını bekleyeceksin?

   Tüm Müslüman âleminin Ramazan Bayramını kutlar, güzel bir bayram havası ve huzurlu nurlu gönülden kucaklaşma sarılmalar içinde güzel kardeşliğe birlik beraberliğimize yakışır bir ortam içerisinde geçirmesi dileğiyle. Ramazan Bayramınız Mübarek Olsun kardeşlerim.

Mehmet Aluç © Kul Mehmet

( Gurbet İlde Misafirsiz Bayram başlıklı yazı kul mehmet tarafından 11.09.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu