1 Müzik Ve Müzik Öğretimi

MÜZİK VE MÜZİK ÖĞRETİMİ

 

Müzik, insanın en vazgeçilmez söylemidir. Her zaman müzik var hayatımızda. Doğumumuzdan ölümümüze kadar geçen sürede,  her aşamada müzik davranışı var. İniltimizde, gürültümüzde hep müziksellik var.

Okullarda müziksel davranış geliştirilmesi için müfredatta yer alan konular genellikle ses eğitimine dayanmaktadır.6-9 ve 9-11 yaş çocuklarının gelişim özelliklerinde ses eğitimi do-la ses aralığında yapılmaktadır.

Müzik öğretmenlerinin en büyük zaafı, yoksunluğu; kendi dersinin önemsiz görülmesini düşünmesidir. Bu sebeple, müzik dersini önemli göstermek, önemli kılmak için;  öğrencilere hakaret etme, düşük not verme gibi davranışları gözükmektedir. Müzik öğretmeni empati yapmamakta, herkesin saz sanatçısı gibi bir saz çalmasını beklemektedir. Beklentileri oldukça fazladır. Müzik öğretmenliği gerçekten çok zor öğretmenliktir. Sınıflar homojendir. Bir sınıfta belki bir iki yetenekli öğrenci çıkabilir fakat bütün çocukları sanatçı, yetenekli görmek çok yanlıştır. Bu durum öğretmeni yanlış yönlere sürükler.

Türk Milli Eğitimine giren öğretmen, öğretmeni erkli eğitim yapmaktadır. Ders aldığı akılda kalan, azarlayan, fırça atan öğretmeni gibi davranmaya çalışır. Kötülük hep anımsanır da daha demokrat olan öğretmen çabuk unutulur nedense. Öğretmen genelde öğrencilerini sever ama sevgisini gösteremediği için öğrenciler de yeterince sevgi göstermez. Yoksa herkes ve her öğrenci müzikle iç içedir. Yürürken, ayak atışları, arabada yolculuk ederken araba motorunun yolla uyumlu hareketi; her şey müziğin göstergesidir.

Müzik Bölümünde öğretmeni öğretmen nasıl azarlanmışsa, yeni öğretmen adayları da o türden azarlanırlar. Öğretmen öğrencilerine kıt not vererek sınıf disiplini oluşturmak, kendini kanıtlamak için bir davranış içine girebilmektedir. Sebebi, müzik dersinin hayata ve öğrencilerin yaşantısına, gelişimine, ruhuna işlenen müziklerin uymamasıdır. Sıkılan çocuk, yaramazlık yapacaktır. Bu olumsuz durumu önlemek, program yapımcıları tarafından ele alınmalı. İyi araştırmalar yapılmalı ve program içeriği popüler müziği içermeli. Mutlaka  öğretmen şarkı öğretirken enstrüman kullanmalıdır. Şarkı öğretimi elbette ayrı bir konudur ama öğretmen çocuklara basitçe şarkının ritmini, yaptırıp sözlerini olgunlaştırıp öğrettikten sonra ritim  ses bilgisi verilmelidir.

Eğitim Fakültelerinde, öğretmen adayları potansiyel okullara ikinci sınıftan itibaren gidip staj yapmalı. Uygulamaya ağırlık verilmelidir. Sevgi eğitimi verilmeli. Eğitim Fakülteleri iş başında yetiştirme, doğrusu öğretmen yetiştirme Bakanlığın programına göre adayları eğitmeli, nitelik ve nicelik kazandırmalıdır.

( Müzik Ve Müzik Öğretimi başlıklı yazı acun06 tarafından 6.02.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.